$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

יוזמת מענקי הפריפריה של אטיאס נכשלה

התוכנית, שנועדה לעודד זוגות לרכוש דירות בפריפריה, שכנעה 366 זוגות בלבד אשתקד, רחוק מהיעד שלה - 4,000 זוגות. בחלק מהערים אף נרשמה הגירה שלילית

שנה וחצי לאחר שתוכנית המענקים בפריפריה - אשר היתה אמורה לסייע לכ־4,000 זוגות צעירים לרכוש דירה ביישובים מרוחקים בכל שנה (לפי הערכות משרד השיכון) - יצאה לדרך, כבר אפשר להכריז על כישלונה. מנתונים שהגיעו לידי "כלכליסט" עולה כי מספר הזוגות שמימשו את ההטבה בשנת 2012 היה 366 בלבד. ההיקף הכולל של המענק הוא 100 אלף שקל, 60 אלף עוברים לרוכשי הדירה ו־40 האלף הנותרים לקבלן בתנאי שהוא עומד בכל תנאי משרד השיכון (כמו קצב התקדמות הבנייה).  

ב־12 מתוך 28 היישובים שברשימה לא הגיש בקשה אפילו זוג צעיר אחד. גם ביישובים שבהם נרשמה היענות כלשהי, כמו נתיבות, נהריה, כרמיאל, עכו, טבריה, שדרות, קריית שמונה או אופקים, מדובר במספר מימושים שנע בין 10 ל־75 (בכל יישוב). התוכנית, שהיתה אמורה לעודד הגירה חיובית של אוכלוסייה צעירה לפריפריה ולתמרץ קבלנים לבנות ביישובים אלה, כשלה גם בזאת. אם מצליבים את הנתונים עם נתוני ההגירה הפנימית של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ניתן לראות כי התוכנית לא תרמה להגירה חיובית ליישובים אלה. בנתיבות, למשל, שבה מספר המממשים הוא הגבוה ביותר, 75, נרשמה עזיבה של 23 תושבים. בנהריה, שנמצאת מיד אחריה ברשימה, מימשו את המענק 57 זוגות צעירים, אבל נתוני ההגירה מצביעים על עזיבה של 362 תושבים. בכרמיאל היה מספר המממשים 32 ומספר העוזבים 595. בדימונה עמד מספר המממשים על 49 ומספר התושבים העוזבים על 321.

 

שר השיכון החדש, שייכנס לתפקידו בקרוב, יכול ללמוד הרבה מהמהלכים הכושלים שהובילו לאישורה של תוכנית המענקים בפריפריה. לכאורה, מדובר בתוכנית נהדרת: מצד אחד היא מעודדת בנייה ביישובים שהקבלנים מפחדים לבנות בהם, מצד אחר היא עוזרת לזוג צעיר להגדיל את ההון העצמי ההתחלתי שלו כשהוא ניגש לבנק למשכנתאות. בפועל עוד בטרם נולדה מי שהכיר אותה מקרוב ידע שהיא נועדה בעיקר כדי לפאר את פועלו של השר אריאל אטיאס. שרי שיכון קודמים הנהיגו מענקי מקום. בשלוש קדנציות קודמות שבהן ניתנו מענקים הם לא הצליחו לעודד הגירה חיובית לאותם היישובים.

 

ביישובים הערביים לא הצליחה התוכנית של השר אטיאס לעודד את הבנייה, מכיוון שהמענקים ניתנים רק לרוכשי דירות בבנייה רוויה, וביישובים אלה אין בנייה לגובה. הטענה של משרד השיכון היתה כי הוא ייתן מענקים גם למי שיבנה ארבע יחידות דיור על כל דונם, אבל אז הוא למעשה ביקש מזוג צעיר שעדיין לא רכש אפילו את דירתו הראשונה להפוך ליזם או להצטרף לקבוצת רכישה.

 

השר היוצא אריאל אטיאס השר היוצא אריאל אטיאס צילום: אוראל כהן
השר היוצא אריאל אטיאס
השר היוצא אריאל אטיאס צילום: אוראל כהן

 

בישיבה בנושא שהתקיימה בוועדת הכספים באוגוסט 2011 כמעט לכל הנוכחים בחדר היה ברור שמדובר בתוכנית

שנועדה לסתום לזוגות הצעירים את הפה ולא בתוכנית שיש ביכולתה לשנות את שוק הנדל"ן. בחישוב גס ובהנחה שהקבלנים והזוגות הצעירים יעמדו בכל תנאי משרד השיכון, התקציב שהוציא משרד השיכון למימון תוכנית המענקים ב־2012 הוא כ־36.6 מיליון שקל. 

 

בישיבה בנושא שהתקיימה בוועדת הכספים באוגוסט 2011 כמעט לכל הנוכחים בחדר היה ברור שמדובר בתוכנית

שנועדה לסתום לזוגות הצעירים את הפה ולא בתוכנית שיש ביכולתה לשנות את שוק הנדל"ן. בחישוב גס ובהנחה שהקבלנים והזוגות הצעירים יעמדו בכל תנאי משרד השיכון, התקציב שהוציא משרד השיכון למימון תוכנית המענקים ב־2012 הוא כ־36.6 מיליון שקל.

 

בכיר במשרד האוצר אמר בשיחה עם "כלכליסט" השבוע כי באוצר לא מעוניינים להמשיך את הזרמת התקציבים. "היה לנו ברור שהתוכנית הזאת לא משנה התנהגות. מספר העסקאות לא גדל ביישובים האלה. אם כבר רוצים לפעול בהתאם לניתוח הנתונים בפריפריה, צריך לפעול לקידום נושא הבנייה להשכרה". בחודש הקרוב צפוי להתקיים דיון בעתידה של התוכנית בין משרד השיכון ובין משרד האוצר, ובשני המשרדים מבינים כי יש סיכוי גדול שהפיילוט לא יימשך.

 

תגובת נשרד השיכון: "המאבק הארוך והקשה של אטיאס ליישום תוכנית המענקים לרוכשי דירה ראשונה בפריפריה נתקל בהתנגדות עזה של משרד האוצר שפסל מתן תמריצים לפריפריה, כאשר האוצר בחר בדרך של הפצת נתונים מופרכים של עלויות חזויות של עשרות מיליארדי שקלים לתוכנית ובהסתה כנגד השר כאילו כוונתו לדאוג לציבור החרדי, ולמרבה הצער העיתונות הישראלית שמחה לאמץ נרטיב שקרי זה.

 

"כך למשל ב"כלכליסט" נכתב כי האוצר מעריך עלות של קרוב ל-7 מיליארד שקל תוך שנתיים, הכל בכדי ליצור דה לגיטמציה למענקים לפריפריה (בפועל עלות של עשרות מיליוני שקלים בודדים מאז התחילה התוכנית – פחות מחצי אחוז – 0.5% מהסכום שנקב בו האוצר): בפועל מדובר בהצלחה גדולה של משרד הבינוי והשיכון ותוספת של כ-48% בהתחלות הבנייה בפריפריה ב-2012 לעומת הממוצע בשנים 2009-2011 (שהיו שנים של ביקושים נדל"ניים גדולים). זאת, בזכות התכנית הנותנת מענק של 60 אלף שקל לזוגות צעירים ורוכשי דירה ראשונה בפריפריה ועוד החזר סבסוד פיתוח של עד כ-40 אלף שקל לדירה.

 

"9 מתוך 29 הישובים הינם ישובי מיעוטים ועוד שניים מתוכם הינם ישובים מעורבים. בכל הישובים המנויים ברשימה להלן, התחילה בנייה של כ-870 דירות בשנה בשנים 2011-2009 ובשנת 2012 המספר זינק והתחילה בניית קרוב ל-1,300 דירות בבנייה רוויה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x