$
שאול אמסטרדמסקי

דור שלם הולך לאיבוד במחירי הדירות

מחירי הדירות בפריפריה רשמו זינוק של קרוב ל־100% ואף מעבר לכך. הנתונים שפרסם אתמול משרד הבינוי והשיכון מראים את הקושי העצום של זוגות צעירים לרכוש דירה, בכל מקום בארץ, ואת הבסיס לתסיסה החברתית הבאה

שאול אמסטרדמסקי 06:5807.03.13
מכל הנתונים שהנחית אתמול במפתיע משרד הבינוי והשיכון על הציבור, אחד פשוט זועק לשמים: מחיריהן של דירות 3 חדרים יד שנייה בשדרות זינקו בארבע השנים האחרונות ב־143%. אלה לא הדירות שצבא משקיעי הנדל"ן מסתער עליהן. אלה לא דירות של משפרי דיור, וזה לא מרכז הארץ.

אלה מחירי הדירות של תושבי שדרות. אנשים רגילים, שהולכים לאיבוד בפלונטר מחירי הנדל"ן, ובמקום לקנות דירה ב־146 אלף שקל - המחיר הממוצע של דירה כזו בשדרות בשנת 2008 - ב־2012 הם צריכים לקנות דירה ב־356 אלף שקל.

 

בנייה בשדרות בנייה בשדרות צילום: עמית שעל

 

ביחס למרכז הארץ, המחיר הזה נראה מגוחך. אבל אם נביא בחשבון את העובדה ששליש מתושבי שדרות משתכרים שכר מינימום (על פי נתוני ביטוח לאומי), אפשר להבין שהקושי שלהם להתמודד עם עליית מחירים כזו הוא קושי אדיר.

שדרות היא רק משל. עליות מחירים של קרוב ל־100% ואף מעבר לרף הזה אפשר למצוא גם בדימונה, קריית מלאכי, לוד, קריית אתא ונתיבות. כל המקומות האלה אינם במוקד ההתעניינות של המשקיעים או של הזוגות הצעירים מרחבי ישראל. זה לא המרכז - זו הפריפריה הרחוקה, והיקרה מדי.

 

 

 

 

 

 

השורה התחתונה של הסיפור הזו פשוטה, וזהה לדברים שאומר הכלכלן הראשי של בנק לאומי ד"ר גיל בפמן: כשהיצע הדירות לא מספיק בשביל לעמוד בקצב של הביקוש הטבעי של האוכלוסייה, כלומר של הזוגות הצעירים שמתחתנים ומקימים משפחה, המחירים עולים לשמים.

 

השלב הבא בעליית המחירים הזו, כפי שכבר ראינו בקיץ 2011, הוא תסיסה חברתית. שבשום אופן לא תהיה מוגבלת רק לאזור המרכז. מדובר בדור שלם של ישראלים צעירים שמוכרים את עצמם ואת עתידם לבנקים. קשה להבין איך הסיפור הזה יכול להיות סיפור עם סוף טוב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x