$
נדל

לוי יצחק: "לא לתזז את המסכנים שנדרשים למשכנתאות"

פעילים בשוק הנדל"ן הגיבו לתוכנית האוצר להורדת מחירי הדירות. שלמה גרופמן, יו"ר קרן פייר: "לצערי, התוכנית לא תוביל לירידת מחירים"; עמי פרץ, מנכ"ל בוני התיכון: "התוכנית לא תיתן מענה לצרכים המידיים"

שי פאוזנר 21:5313.06.10

פעילים בשוק הנדל"ן הגיבו היום (א') לחבילת הפעולות שהציע האוצר לטיפול במחירי הדירות. הדיעות, כך מסתבר, אינן אחידות.

 

ד"ר רינה דגני, מנכ"ל קבוצת גיאוקרטוגרפיה אמרה, כי חשוב מאוד שמתייחסים לנושא מחירי הנדל"ן ולניסיונות לבלום את עלייתם, אולם עלולה להתעורר בעקבות זאת בעיה אחרת של הצפה בדירות, אם אכן יצליחו להשיג את משימתם. "מדובר במתן היתרים ל-70 אלף יחידות מגורים בשנה, כאשר השוק צורך כ-32 אלף יחידות בשנה למגזר היהודי בלבד, וכ-8,000 יחידות למגזר הלא יהודי. לכן כשמדובר על תוספת שנתית, לא צריך להערכתי יותר מ-40-35 אלף יחידות מגורים, כולל תושבי חוץ אם יחזרו לשוק במשקלם הקודם בשנים 2007-8".

 

"המחירים יירדו בעצמם"

 

להערכת דגני, לא צריך להיבהל מעליית מחירי הדירות, כי לא בנו יותר ממה שצריך, כ-32 אלף יחידות, בממוצע ב-7 השנים האחרונות. "לכן, אני מעריכה שהמחירים יירדו בעצמם, ברגע שכל הדירות שנרכשו על ידי המשקיעים ייכנסו לשוק, יהיו יותר דירות בשוק, ולכן לא יהיה צורך לבנות הרבה יותר ובוודאי לא 70 אלף יחידות, שיציפו את השוק".

 

דגני צופה כי המשך הנהגות המחירים בשוק תלויה במלאי. "להערכתי, הזעקה על מלאי קטן אינה מוצדקת, יש מספיק מלאי בשוק. יש בניינים שלמים חדשים שיש בהם דירות למכירה כיד-שנייה, אולם עדיין לא גרו בהן, אלה הדירות להשקעה, שאכן מי שקנה אותן הרוויח. השוק היום כבר לא קונה דירה בכל מחיר, ולכן המחירים יתחילו להתייצב כשיצאו הדירות להשקעה לשוק. צריך לבדוק כמה מלאי יש בפועל, שכן המלאי עבר מהקבלנים לידיים הפרטיות, ולכן הדאגה לחסר בדירות צריכה להיות קטנה מהקיימת היום", אומרת דגני.

 

להקטין שימוש ברכבים

 

לדבריה, בנוסף, יש חשיבות רבה לתוכניות של התחדשות עירונית ותמ"א 38, אשר יכולות להגדיל ביקושים במרכזי ערים, לצופף אוכלוסייה, להקטין שימוש ברכבים ולגרום להפיכת מרכזי הערים ממקום שומם למקום שיתחיל לפרוח, אם יקדמו תוכניות לבניית מגדלים במרכזי ערים. "התוכנית לבתים פרטיים בפריפריה מוצדקת, אולם תוכנית להסבת שטחי חקלאות למגורים לא טובה, שכן היא תגרור את המשך חיסול הקרקע החקלאית בישראל".

שלמה גרופמן שלמה גרופמן צילום: אול גולן

 

לוי יצחק, עורך מחירון הדירות, סבור כי כל מה שנדרש למעשה בכדי להוזיל את מחירי הדירות הוא להגדיל את ההיצע. "לא צריך לאיים, לא לתזז את המסכנים שנדרשים למשכנתאות, לא להכריז הכרזות ולא לאיים. פשוט להגדיל את ההיצע, משום שכשההיצע מדביק את הביקוש, המחירים ממילא יורדים. השוק מנהל את עצמו בצורה בריאה. כך לדוגמא דירות היוקרה בירושלים, שסובלות מעודפי היצע ומיעוט ביקוש ומחירן יורד", הוא אומר.

 

שלמה גרופמן, יו"ר קרן פייר ומי שניהל שנים רבות את אפריקה ישראל אומר כי באופן עקרוני, הוא מקדם בברכה את תוכנית שר האוצר והכוונה להוזיל את מחירי הדירות במרכז הארץ. "לצערי תוך התבוננות בעיקרי התוכנית אני לא רואה בה דבר שיוביל להוזלת מחירי הדירות בתקופה הקרובה. כל נושא פינוי בינוי ותמ"א 38 עלו מידי פעם כגורמים מדרבנים את השוק, אך לצערנו הרבה כשלים וקשיים ביורוקרטיים שמערימים הרשויות, מונעים קידום שני הנושאים החשובים הללו", הוא מוסיף.

 

"מענה רק בטווח הרחוק"

 

להערכתו, "כל עוד שיזמים נתקלים בעיריות ובוועדות והקשיים נמשכים החל מרכישות הקרקע, אין מה לדבר על הוזלת מחירי הדירות. מה עוד ששר האוצר הכריז שבכוונתו להגיע לאפס עובדים זרים בבנייה והמשמעות היא שגם אם יהיו צעדים שיש בהם קידום הליכי בנייה, לא יהיה מי שיבנה את הדירות וזה יגרום לעליית המחירים דרמטית שתקטין את מספר הדירות בבנייה בצורה משמעותית, לצד התייקרות מחירים שצפויה להתרחש בעקבות העסקת עובדים ישראלים".

 

לדברי עמי פרץ, מנכ"ל בוני התיכון: "היוזמה של משרד האוצר תיתן מענה רק בטווח הרחוק של 5 שנים מהיום ולא תיתן מענה לצרכים המידיים לשלוש השנים הקרובות. תהליכים כאלה של הממשלה להקל על תנאי פרוייקטי פינוי בינוי ותמ"א 38 ולשווק קרקעות חדשות באזורי ביקוש, יכולים לקחת כ-7 שנים. במשך 3 השנים האחרונות, גופי ממשלה שאחראים על בנייה ומגורים, יוצאים בהצהרות מסוג זה שיכולות להביא לירידת מחירים, אך בפועל זה לא קורה. ברגע שהציבור מזהה שאותן הצהרות הן בגדר "מס שפתיים", הוא יוצא לרכוש דירות, אך בפרק הזמן שבו הייתה המתנה מצד רוכשים, נוצר לחץ על השוק שהוא הגורם לעלייה החדה במחירים".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x