$
בורסת ת"א

רשות ניירות ערך מתנגדת להצעת הרכש של הבורסה לבנקים

חודש לאחר שהודיעה כי היא בוחנת את ההצעה לרכישת 20% ממניות הבורסה המוחזקות ע"י הבנקים, הרשות הודיעה רשמית שהיא מתנגדת למהלך בנימוק שהוא אינו תואם את ההוראות המגבילות את השווי לפיו ניתן למכור את המניות

עירית אבישר 10:0706.04.21

רשות ניירות ערך מתנגדת למהלך של הבורסה בתל אביב, שרוצה לרכוש את מניותיה שברשות הבנקים. 

הרשות הודיעה אתמול (ב') לבורסה כי לפי עמדתה, הצעת הרכש של הבורסה למניותיה שמוחזקות ע"י הבנקים היא בניגוד לחוק. זאת חודש אחרי שהרשות הודיעה לבורסה כי היא בוחנת האם ראוי לאשר את הצעת הרכש. בתגובה כתבה הבורסה כי היא בוחנת את צעדיה בעניין.

ענת גואטה, יו"ר רשות ניירות ערך ענת גואטה, יו"ר רשות ניירות ערך צילום: אוראל כהן

 

 

הבנקים מחזיקים היום ב-20% ממניות הבורסה, לאחר שמכרו חלק גדול מהמניות במסגרת תהליך הפרטתה. לפי כללי המעבר בתהליך ההפרטה נקבע כי הבנקים יכולים למכור את המניות לפי שווי כולל של הבורסה של עד 508 מיליון שקל, כשכל תמורה עודפת תוזרם לבורסה לצורך השקעות. מדובר בפער משמעותי לעומת שווי השוק של הבורסה כיום, שכבר חצה את רף ה-2 מיליארד שקל.

 

לבנקים אין תמריץ למכור את המניות, וגם לא תמריץ שהבורסה ומנייתה יעלו - מצב לא בריא לחברה ציבורית. לכן הגתה הבורסה בניהול איתי בן זאב פיתרון שלפיו היא תגיש הצעת רכש למניות הבנקים לפי השווי שנקבע בחוק (508 מיליון שקל), וכל מי שייענה לכך יקבל במקביל הקצאה למניות חדשות בבורסה בהנחה ובחסימה לתקופה מסוימת.

 

המניות יהיו רגילות, כלומר חבר הבורסה יוכל לממש אותן לפי שווי השוק.

 

אלא שכאמור רשות ניירות ערך שמה לה ברקס. לפני חודש שלחה הרשות לבורסה מכתב וציינה מבחינה ראשונית עולה כי זה נראה כמהלך מלאכותי, העוקף את הוראות המעבר, בהן נקבע כי חברי הבורסה, המוכרים את מניותיהם, לא יוכלו ליהנות מתמורה שמעבר לשווי חברה של 508 מיליון שקל.

 

הבורסה טענה בתגובה כי המהלך נבדק על סמך שורת יועצים מקצועיים, שקבעו כי מדובר במהלך חוקי, ודחתה את הטענה כי מדובר במהלך מלאכותי. נציגי הבורסה ויועציה נפגשו מאז עם נציגי רשות ניירות ערך, אולם נראה כי לא הצליחו לשכנע את הרשות, שהודיעה רשמית שהיא מתנגדת למהלך.

 

חילוקי דעות אלה נעשים כשברקע מערכת יחסים מתוחה בין הבורסה לבין הרשות שבראשות ענת גואטה. רשות ני"ע הורתה למנהלי קרנות הנאמנות לשנות את הרכב מדד הבנקים בקרנות העוקבות אחר מדד זה, כדי שהמדד יהיה מבוזר יותר. הבורסה, שמנהלת את מדד הבנקים, התנגדה נחרצות לשינוי, ואף כינתה את המהלך של הרשות "שרירותי, ופוגע במשקיעים". ברשות לא הרימו ידיים, ובימים אלה מובילים מהלך להשקת מדד חדש, שייערך ע"י חברת מדדים חיצונית. 

x