$
ביטקוין

מי הפיל את הביטקוין ב-20% ביום אחד, ומה החזיר אותו

שערו של מטבע הקריפטו עבר את רף 58 אלף הדולרים בתחילת השבוע, צנח ל־45 אלף ואז חזר ועבר את רף ה־50 אלף. ברקע הדברים עומדות התבטאויות ספקניות של שרת האוצר האמריקאית ג'נט ילן והיזם אילון מאסק, אבל עבור משקיעי הקריפטו הוותיקים התנודתיות היא חלק מהשגרה

ויקי אוסלנדר 11:4825.02.21

מחיר הביטקוין צלל השבוע שהוא תוך מוחק 100 מיליארד דולר משווי השוק שלו, אחרי שרק בסוף השבוע נגע בשווי שוק של טריליון דולר. יומיים של נפילות חדות של כ־22% הביאו את המטבע הווירטואלי להיסחר תמורת 45 אלף דולר לביטקוין בודד, אך אתמול הוא כבר החל לתקן בחדות וחזר להיסחר סביב מחיר של יותר מ־50 אלף דולר. בסך הכל מחק שוק הקריפטו כולו יותר מ־400 מיליארד דולר ביומיים הראשונים של השבוע, ואז החזיר חלק מהנפילות. עבור כל סחורה או נכס אחר היה מדובר בתנודתיות חריגה ומסוכנת, בשוק הקריפטו קוראים לזה עוד יום עבודה.

 

 

 

ביטקוין אינו סחורה רגילה. בשנה האחרונה שערו זינק ב־375% ובתחילת השבוע נגע בשווי של יותר מ־58 אלף דולר. הזמן בשוק המטבעות הקריפטולוגיים - או קריפטו, בקיצור - מתנהג אחרת משוקי המסחר המסורתיים. נפילות ועליות חדות הפכו לאירועים רגילים בשוק שנהנה מגלי פופולריות וסובל מזרמי ספקנות וחרדות. טווח קצר בשוק הקריפטו הוא עניין של ימים, טווח ארוך הוא שבועות וחודשים בלבד. האתגר של המשקיעים, הוא לשרוד את התנודתיות העזה שיכולה להשפיע בחדות על מחירי המטבעות בטווח של שעות בודדות.

 

 

 צילום: Getty

 

התנודתיות העזה בשער המטבע נובעת בין היתר מהחלוקה בין שלושת סוגי המשקיעים בו: ספקולנטים שקנו את המטבע באמונה שערכו יעלה, משקיעים שמאמינים בשימושיות שלו היום או בעתיד, ומשתתפים שנכנסו לביטקוין בשל אמונה בניסיון לבזר את המערכת הפיננסית שהמטבע מייצג. ניכר כי הספקולנטים, שמחפשים לעשות רווח מהיר, הם שמפגינים את חוסר הסבלנות הגדול ביותר. עבורם המטבע מייצג רק מנגנון מסוכן ליצירת ערך לטווח קצר ולא כלי לאצירת ערך, חוף מבטחים או מטבע חליפין.

 

האחרים לעומתם נמצאים בשוק לטווח ארוך, מודעים ורגילים לתנודתיות האלימה של המטבע ומקבלים אותה. קבוצה זו הולכת וגדלה עם השנים, ומאפשרת למטבע ולשוק להתנהל בתנודתיות קיצונית, תוך שמירה על מגמה חיובית חזקה. בחודשים האחרונים סייעו למומנטום מהלכים של גופים ממסדיים יותר: כניסתן של ענקיות התשלומים וכרטיסי האשראי פייפאל ומאסטרקארד לשוק; שורה של משקיעים מוסדיים ומנהלי קרנות השקעה שהחלו להגדיר את הביטקוין כתחליף לזהב; הגדלת הפוזיציה של ענקית התשלומים סקוור; והופעתן של שתי ETF שעוקבות אחר שער הביטקוין, ואפשרו לציבור הרחב להיחשף אליו.

 

 

שרת האוצר של ארה"ב, ג'נט ילן שרת האוצר של ארה"ב, ג'נט ילן צילום: רויטרס

 

לפי הערכות, סייעו למגמה גם עלייתן של אפליקציות דיגיטליות ללא חסמי כניסה, השהות שהעניקה המגיפה לרבים ללמוד את שוק הקריפטו וכספי הסיוע שקיבלו תושבי ארה"ב מהממשל והופנו בחלק להשקעה ראשונית. המשקיעה קתלין ווד מ־AKR, תומכת ותיקה בביטקוין, הגיבה השבוע בחיוביות בעת ראיון ל"בלומברג": "אנחנו שמחים על התיקון הבריא, שום שוק לא רק מטפס, אנשים צריכים לדעת זאת".

 

כל עוד אין אירועים מהותיים בשוק ההערכות בשוק הן שהתנודתיות הנוכחית היא יותר תיקון מחיר מסימן לבאות. הימים האחרונים היו ככל הימים, להוציא שתי התייחסויות פומביות, שזרעו ככל הנראה את הספק הנדרש בשוק כה רווי מזומנים.

 

התבטאות ראשונה הגיעה משרת האוצר של ארה"ב ג'נט ילן, שכינתה את המטבע "דרך לא יעילה לבצע עסקאות", ותקפה את השפעותיו. "זה נכס מאוד ספוקלטיבי. אנשים צריכים מודעים לכך שהוא יכול להיות תנודתי ביותר", אמרה ילן בכנס "הניו יורק טיימס" ביום שני האחרון. "השימוש בו הוא לרוב למימון בלתי חוקי, וכמות האנרגיה הנצרכת בעיבוד עסקאות כאלו היא מדהימה".

 

אמירתה של ילן זכתה לרוח גבית מאילון מאסק, שהתבטאויותיו על שוק הקריפטו כבר הניעו התנפלות על המטבעות הווירטואליים. הפעם הוא צייץ בטוויטר כי מחירי המטבעות "נראים גבוהים", וזה כנראה היה משמעותי מספיק עבור חלק מהשחקנים בשוק התנודתי.

 

x