$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

קרקע בגלילות הציתה קרב בין מגדל ועזריאלי

מגדל חתמה על הסכם לרכישת 30 דונם ב־275 מיליון שקל, אך העסקה לא הבשילה והמוכרים החלו לנהל מגעים עם עזריאלי. מגדל פנתה לביהמ"ש כדי לאכוף את ההסכם, נדחתה וצפויה לערער לעליון

גולן חזני 07:1203.12.20

מלחמת עולם מתנהלת בימים אלה על קרקע של 30 דונם באזור גלילות, בין חברת הביטוח מגדל לבין קבוצת עזריאלי

מגדל חתמה ביוני השנה על מזכר כוונות עם בעלי הקרקע לרכישת הקרקע, תמורת 275 מיליון שקל, אבל המשא ומתן לא הבשיל להסכם. לטענת מגדל בפניה לבית המשפט, החלו המוכרים במגעים מול קבוצת עזריאלי ואמות של נתן חץ על מכירה בסכומים גבוהים יותר. סכומים אלה מגיעים, ככל הידוע, ל־340‑350 מיליון שקל. 

 

רן עוז, מנכ"ל מגדל רן עוז, מנכ"ל מגדל צילום: רמי זרניגר

 

 

מגדל דרשה לקיים את ההסכם עמה, ופנתה לבית המשפט המחוזי בת"א, שהוציא צו מניעה זמני עד סוף נובמבר לקיום העסקה עם עזריאלי. אתמול בית המשפט דחה את הבקשה, ולכן המוכרים יכולים קדם את העסקה עם עזריאלי. עם זאת, למגדל יש שבוע להגיש ערעור לבית המשפט העליון והיא צפויה לעשות זאת.

 

מה דעתך על מניית עזריאלי:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

הקרקע המדוברת מצויה צפונית למתחם סינמה סיטי, מול הרצליה פיתוח ונמצאת בבעלות של חברה בשם "אחוזת מנחם מילשטיין", המיוצגת בידי עו"ד עופר פיק. בשטח התענינו מספר גורמים, ובסופו של דבר נחתם כאמור הסכם בלעדיות עם מגדל.

 

במניות החברה מחזיקים עשרות אנשים, ביניהם מספר שמות בולטים, שמחזיקים ב־4%־6% כל אחד: הבולט שבהם הוא יצחק אמסלם, שהיה יו"ר ארגון הקבלנים בצפון ומחזיק באמצעות חברת צפון גלילות, שמחזיקה בכ־70% מהקרקע. אמסלם מחזיק בחברת הנדל"ן "אלמוג כ.ד.א.י." בניהולו של בנו יקי, שמכרה לשר בנימין בן אליעזר את הדירה שבעטיה פרש האחרון מהמירוץ לנשיאות המדינה.

 

בעל מניות אחר הוא שמעון קדם ("צ'פאי"), איש עסקים שהיה בעל השליטה בחברות מאגרי בניה ומ.ת.מ הציבוריות בשנות ה־2000, ונידון למאסר על תנאי של 9 חודשים ב־2004 בגין עבירות מס במיליון שקל. עוד בעל מניות הוא צבי בורוביץ, אחיהם של דדי ואיזי בורוביץ. בעלת מניות נוספת היא ינה איזמן־כספי, אחותו של עו"ד רם כספי, שמחזיקה בכ־3% מהמניות.

 

"ביזיון בית המשפט"

 

כאמור, במאי החלה מגדל במגעים לרכישת הקרקע וב־4 ביוני חתמה על מזכר כוונות לרכישת הקרקע תמורת 275 מיליון שקל. מזכר ההבנות נחתם ל־30 יום. מגדל ביקשה להאריך את תקופת הנון שופ בחודשיים נוספים, עד 3 בספטמבר לאחר שהתקבלו אישורים בוועדות ההשקעה של מגדל לעסקה. עורכי הדין של המוכרים חזרו למגדל ואמרו כי שלושה מבין חמישה הדירקטורים בחברה מתנגדים למתן הארכה כזו ומוכנים לנהל משא ומתן לא בבלעדיות.

 

אבל מגדל, שבינתיים הגיעה להבנות עם שוכר דגל לגבי המתחם שיוקם, הזהירה את המוכרים כי מזכר הכוונות קובע שתנאי הנון שופ יוארכו לאחר אישור העסקה במוסדות מגדל וכי אחוזת מילשטיין לא רשאית לחתום על הסכם עם שום גורם. במילשטיין הסכימו להאריך את הנון שופ בחודש והמשא ומתן נמשך ללא הסכמות. ב־19 באוקטובר כתב עו"ד יעקב רוזן למגדל כי אחוזת מילשטיין החליטה להפסיק את המגעים, מאחר שהצדדים לא מצליחים להגיע לעמק השווה.

 

כעבור מספר שבועות, למגדל הגיעו שמועות כי קבוצת עזריאלי מנהלת מגעים מתקדמים עם הקבוצה לרכישה. מגדל החלה לאיים על המוכרים בתביעה על נסיגה ממזכר הכוונות החתום.

 

מגדל פנתה, באמצעות עו"ד אפרת רנד ממשרד פירון, לאייל חנקין, מנכ"ל עזריאלי, במכתב ראשון באמצע נובמבר ובמכתב שני בשבוע שעבר, בו כתבה: "בימים אלה נודע למגדל כי תחת ידיך נחתם בין קבוצת עזריאלי לאחוזת מילשטיין והדירקטורים שלה, מסמך נון שופ בו מפורטים תנאי העסקה לרכישת זכויותיה של אחוזת מילשטיין במקרקעין הנ"ל. בית המשפט הטיל צו מניעה זמני נגד העסקה וההתנהלות שלכם מהווה ביזיון בית המשפט. התנהלות זו גורמת למגדל נזקים כבדים והיא תיפרע מכל מי שעל כתפיו מוטלת האחריות בגין כך". עזריאלי השיבה למכתב לקונית כי היא פועלת עפ"י חוק.

 

 

 

אייל חנקין, מנכ"ל עזריאלי אייל חנקין, מנכ"ל עזריאלי צילום: יח"צ אמיר רון

 

 

"טיוטות לא מחייבות"

 

מהתביעה לבית המשפט שהגישה מגדל ב־11 בנובמבר עולה כי נקודות המחלוקת במשא ומתן בין מגדל למוכרים היו סביב דמי ההיוון, היטלי הפיתוח וזהות הנאמן שבידו יופקדו סעיפי התמורה. המוכרים, מצדם, דרשו שמגדל תישא במס ההשבחה. מגדל טענה שהמוכרת לא יכולה להתנער מההסכם עמה וכי מזכר ההבנות מהווה הסכם מחייב, שיש לאכוף אותו.

 

מגדל טענה כי ההודעה על הפסקת המגעים הדהימה אותה, מאחר שהפערים היו ניתנים לגישור. "התנהגותם של החברה והדירקטורים שלה מלמדת על חוסר תום ליבם הגובל בגזל, במרמה ובזדון".

 

אחוזת מילשטיין טענה כי "מדובר בטיוטות לא מחייבות, שדינן איננו הסכם מכר. לכל היותר יש למגדל זכות לפיצוי כספי. יש לדחות את הבקשה, שנגועה בשיהוי, בחוסר תום לב ובחוסר ניקיון כפיים". מקורבים לאחוזת מילשטיין טוענים כי הטענה לפיה עזריאלי חטפה את העסקה למגדל היא המצאה וכי "עד שלא הופסקו המגעים עם מגדל, לא נוהל משא ומתן עם עזריאלי".

 

ממגדל נמסר: "מגדל עובדת עפ"י סטנדרטים עסקיים וערכיים גבוהים ומצפה משותפיה לעמוד בסטנדרטים אלה. בכוונתנו לפעול בכל אפיק משפטי שיעמוד לרשותנו, לרבות עתירה לביהמ"ש העליון, במטרה לאפשר לחוסכים ליהנות מהתשואה שהייתה צפויה להם מהשקעה זו".

x