$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

המימושים נמשכים: דלק מכרה את תחנות הכוח ואת פי גלילות

קבוצת דלק חתמה על מכירת תחנות הכוח בשורק ואשקלון לרפק אנרגיה תמורת 367 מיליון שקל, והשלימה את מכירת הקרקעות ליחיאל אבו ב־720 מיליון שקל. בתוך כך, החברה שבשליטת יצחק תשובה הגיעה להסכם עם הבנקים שיספק לה שקט עד לספטמבר

גולן חזני 07:0507.06.20

קבוצת דלק ויצחק תשובה ממשיכים להצטייד במזומנים כדי להתמודד עם שירות החוב הענק של קבוצת דלק, שעומד על כ־8 מיליארד שקל, ולחמוק מהסדר חוב.

 

בסוף השבוע האחרון החברה שבשליטת תשובה (57%) ביצעה מכירות של נכסים בקרוב ל־1.1 מיליארד שקל. היא מכרה את תחנות הכוח של החברה־הבת דלק ישראל (100%) באשקלון ושורק לרפק אנרגיה תמורת 367 מיליון שקל ואת הקרקעות של חברת פי גלילות, שהיא חברה־בת של דלק ישראל, ליחיאל אבו ב־720 מיליון שקל. העסקה עם אבו נחתמה ב־4 לפנות בוקר ביום שישי.

 

כמו כן, ביום חמישי דיווחה קבוצת דלק שהגיעה להסכמה עקרונית עם הבנקים הנושים בנוגע למסמך Stand Still שימנע מהם לממש שעבודים או לדרוש ביטחונות נוספים עד לחודש ספטמבר הקרוב, וזאת בתמורה לשעבוד על מניות דלק ישראל, שאותה צריכה קבוצת דלק למכור עד למועד זה.

 

התפשרו על מחיר התחנות

 

רפק אנרגיה מוחזקת על ידי חברת רפק הציבורית וקרן התשתיות ג'נריישן קפיטל, שמנוהלת על ידי יוסי זינגר וארז בלשה. החברה השלימה בשבוע שעבר את בדיקות הנאותות של התחנות וביקשה, וגם קיבלה, הנחה על המחיר שדרשה קבוצת דלק - 450 מיליון שקל. 

יחיאל אבו ויצחק תשובה במעמד החתימה ביום שישי לפנות בוקר יחיאל אבו ויצחק תשובה במעמד החתימה ביום שישי לפנות בוקר

 

מדובר בשתי תחנות שנבנו במסגרת BOT לכ־20 שנה. כלומר, הסכם של בנה־הפעל־החזר למדינה בתום התקופה. תחנת הכוח בשורק פועלת מאז 2017, היא מייצרת 140 מגה־ואט, כשחצי מהתפוקה משרתת את תחנת הכוח הסמוכה, וחוזה ההפעלה שלה יפוג ב־2037. תחנת הכוח באשקלון, שמייצרת 87 מגה־ואט, החלה לפעול ב־2008 והסכם ההפעלה שלה יפוג ב־2027.

 

שתי התחנות נושאות על גבן חוב של חצי מיליארד שקל, והן הניבו לדלק ישראל הפסדים גבוהים. נכון לסוף 2018, התחנה באשקלון הסבה הפסדים של 57 מיליון שקל וזו שבשורק הסבה הפסדים של 10 מיליון שקל.

 

ברכישת התחנות התעניינו גם קרן קיסטון, OPC של עידן עופר וקרן התשתיות אלומה של אורי יוגב. קיסטון אף הגישה הצעה לא מחייבת בגובה 450 מיליון שקל.

 

העסקה הגדולה של אבו

 

העסקה המשמעותית יותר היא המכירה הסופית של הקרקעות לקבלן האשדודי אבו ובנו צחי. מזכר ההבנות נחתם לפני חודש וביום שישי לפנות בוקר נחתם ההסכם הסופי, שכלל הפקדה של 100 מיליון שקל בקופת דלק. יתרת הסכום תשולם בתוך חודש.

 

מה דעתך על מניית דלק קבוצה:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

הקרקעות, שמרוכזות בחברה־הבת של דלק ישראל פי גלילות, הן למעשה הנכס המרכזי של דלק ישראל, והן משמשות לאחסון בנזין. מדובר על 330 דונם באשדוד, 357 דונם בירושלים, 31 דונם בחיפה ו־108 דונם בבאר שבע. מבחינת אבו, מדובר בעסקה הגדולה ביותר שהוא ביצע, והיא נועדה להרחיב את צבר הקרקעות שברשותו, וכן להיכנס גם לתחום של ניפוק הדלק, שכן לפי החוזה, פי גלילות, שעוברת כעת לבעלות אבו, תמשיך לנפק לדלק ישראל דלק במשך 10 השנים הבאות לפי התנאים הקיימים. כמו כן, חוות מכלי הדלק בירושלים תפונה בקרוב, וזאת במסגרת התוכנית להרחבת שכונת יפה נוף שמקודמת על ידי רמ"י וכוללת בנייה של 2,500 דירות חדשות.

 

העסקה הזו קודמה על ידי יו"ר דלק ישראל משה קראדי, המפכ"ל לשעבר; וכן על ידי המנכ"ל בועז צ'צ'יק. עם זאת, בשלביה השונים, כמו גם במעמד החתימה, היה מעורב ונוכח תשובה עצמו.

 

התמורה משתי העסקאות האלו תיכנס לקופת דלק ישראל, שתשועבד, כאמור, לבנקים. קבוצת דלק תנסה למכור את דלק ישראל, או מה שנותר ממנה (230 תחנות דלק - 178 מתוכן בהפעלה עצמית, 196 חנויות נוחות וזיכיון של רשת קפה ג'ו) תמורת 200-300 מיליון שקל, שכן לחברה יש גם חוב של כחצי מיליארד שקל. חברת אלקו של האחים זלקינד ואיש העסקים אלי אלעזרא מתעניינים ברכישת התחנות.

 

חזית הבנקים

 

ההסכם שאליו הגיעה קבוצת דלק, שמנוהלת על ידי עידן ולס, עם הבנקים הנושים - HSBC, הפועלים, דיסקונט, מזרחי טפחות ובנק נומורה היפני - שלהם היא חייבת כמיליארד שקל, קובע שהבנקים לא ידרשו עוד ביטחונות ולא יעמידו את החוב כלפיהם לפירעון מיידי עד חודש ספטמבר, וזאת בתמורה לשעבוד דלק ישראל והתמורה מהעסקאות שנחתמו בסוף השבוע. זאת בנוסף ליחידות ההשתתפות של דלק קידוחים שמשעובדות להם. כמו כן, קבוצת דלק תעביר לבנקים 75% מהתמורה ממכירת תמלוגי כריש־תנין. כלומר, 240 מיליון שקל.

 

אם קבוצת דלק לא תמכור את דלק ישראל עד ספטמבר, הבנקים יהיו רשאים לממש את השעבוד על החברה, אך ניתן יהיה להקפיא את המימוש בעוד חודש. ההסכמות כפופות לאישור ועדות האשראי של הבנקים.

 

מהלכים אלו מקרבים את קבוצת דלק צעד נוסף לאישור המתווה לחזוק ביטחונות שעליו הגיעה להסכמות מול נציגות מחזיקי האג"ח. המחזיקים אמורים להצביע בקרוב על המתווה שכולל קבלת שעבוד עתידי על 40% מיחידות ההשתתפות של דלק קידוחים, וזאת בתמורה לכך שלא יעמידו את החוב לפירעון מיידי.

 

 

 

יוסי זינגר וארז בלשה יוסי זינגר וארז בלשה צילום: אייל טואג

 

 

עידן ולס, מנכ"ל קבוצת דלק אמר כי "החתימה על שני ההסכמים על ידי דלק ישראל, עליה דיווחנו הבוקר, מהווה אבן דרך חשובה במימוש האסטרטגיה של קבוצת דלק לחיזוק ההון והנזילות, ולהקטנת החוב הפיננסי שלה כחלק מיישום אסטרטגיית היציאה מהמשבר.

 

"מכירת שני הנכסים על ידי דלק ישראל מצטרפת למהלכים חשובים נוספים שבצענו במהלך השבועות האחרונים לחיזוק הנזילות של הקבוצה, ביניהם ההסכם למכירת תמלוגי העל ממאגרי כריש ותנין לקרן נוי בתמורה לסכום של כ-318 מיליון שקל, גיבוש המתווה לחיזוק ההון והביטחונות מול נציגות בעלי האג"ח וגיבוש העקרונות של מסמך הקפאת המצב עם הבנקים המלווים. פעולות אלה, ומהלכים נוספים עליהם אנו שוקדים בימים אלה, יאפשרו לנו להמשיך ולהוביל את החברה ולצלוח את המשבר בשוקי האנרגיה העולמיים, שמתחילים להראות סימני התאוששות בשבועות האחרונים, הבאים לידי ביטוי, בין השאר, בעלייה במחירי הנפט".

 

 

המחזיקים דורשים מדלק לגייס עוד הון

 

מכשול חדש להסכמות בין קבוצת דלק למחזיקי האג"ח? ל"כלכליסט" נודע כי נציגות מחזיקי האג"ח של החברה דורשת ממנה להגדיל את גיוס ההון שלה ב־100—200 מיליון שקל, כך שעד לסוף השנה היא תגייס 500—600 מיליון שקל.

 

ברקע הדרישה עומדת העובדה שבנק מזרחי טפחות דורש להמשיך להחזיק ברשותו את התמורה שקיבלה קבוצת דלק ממכירת אחזקותיה במהדרין (74 מיליון שקל), וכן יחידות השתתפות של רציו פטרוליום בשווי של 30 מיליון שקל, זאת לאחר שהסכים לוותר על שעבוד של יחידות השתתפות של דלק קידוחים בשווי של 100 מיליון שקל. לטענת הנציגות, הסכומים האלו הם חלק מהתמורה שאמורה לעבור לידי מחזיקי האג"ח, ועל כן יש להגדיל את היקף גיוס ההון.

 

קבוצת דלק מסרבת לדרישה של הנציגות וטוענת שאין לה עילה.

 

במסגרת ההבנות שאליהן הגיעה הנציגות עם קבוצת דלק הוסכם כי החברה תגייס הון באמצעות הנפקת מניות בהיקף של 400 מיליון שקל עד לסוף השנה. לפני כשבועיים קבוצת דלק השלימה גיוס של 137 מיליון שקל. בהתאם להבנות, קבוצת דלק תצטרך לגייס עוד 163 מיליון שקל עד לסוף יולי, ו־100 מיליון שקל נוספים עד סוף דצמבר. כעת המחזיקים דורשים שהסכום הכולל יגדל.

x