$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

מנכ"ל כלל ביטוח תוקף: "החלטת היו"ר נדונה במחשכים עם בעלי מניות מיעוט"

במכתב חריף לדירקטוריון כלל טוען המנכ"ל יורם נוה כי בעלי מניות המיעוט אלפרד אקירוב ואייל לפידות, קשרו קשר להדיחו עם היו"ר דני נוה; המניע: ללחוץ על כלל להיטיב עם אלרוב של אקירוב ועם שיכון ובינוי שבראשה עומד לפידות. "הרגשתי שמדובר בחנות מכולת ולא בגוף שמנהל מעל 200 מיליארד שקל מכספי הציבור"

גולן חזני 07:0110.05.20

מנכ"ל כלל ביטוח יורם נוה שיגר בשבוע שעבר מכתב לחברי דירקטוריון החברה ובו הוא מטיח האשמות חמורות ביו"ר דני נוה ובבעלי מניות המיעוט, אלפרד אקירוב ואייל לפידות.

יורם נוה טוען כי דני נוה החליט להדיח אותו על דעת עצמו וכי מדובר בהחלטה ״המונעת מאינטרס אישי להציל את עורו, וכנראה נדונה במחשכים עם בעלי מניות מיעוט שיש להם עניין בהנהלה שתסייע להם באישור עסקאות שבהן יש להם עניין אישי״. במכתבו מפרט יורם נוה שורה אירועים חמורים בהם מעורבים היו״ר דני נוה ולצדו אלפרד אקירוב ואייל לפידות, שניהם בעלי מניות בחברה אשר מחזיקים ב־4.9% ו־4.2% ממניות כלל בהתאמה.

 

 

המכתב, שהנו חסר תקדים בחומרתו, מתאר אירועים שמעלים חשד להתנהלות לא כשרה לכאורה של דני נוה ובעלי המניות. הוא נשלח בעקבות הסערה שהתחוללה בחברה בשבוע שעבר, כאשר היו״ר הוביל מהלך, שנחשף לראשונה ב"כלכליסט", להדחתו של המנכ״ל יורם נוה והחלפתו ברונן אגסי, ראש חטיבת שוקי הון בבנק לאומי.

 

יורם נוה מאשים את דני נוה בכניעה ללחצים עקב חשש לכיסאו, את אקירוב בהתערבות פסולה לכאורה בהתנהלות כלל, ואת לפידות בפעילות בניגוד עניינים לכאורה. עותק מהמכתב נשלח גם לרשות שוק ההון. 

 

"דני מנסה להציל את עורו"

 

הפרשה החלה להתגלגל לפני שבוע כשיו״ר כלל ביטוח דני נוה זימן את המנכ״ל יורם נוה לשיחה במשרדו, וביקש ממנו לפנות את כס המנכ״ל. דני נוה נתלה בשיחה בוויכוח בין יורם נוה לבין חברת הדירקטוריון מלי מרגליות סביב מינויה של מנהלת סיכונים חדשה לכלל, במקומה של הילה קונפורטי שהתפטרה באחרונה. מרגליות מבקשת למנות לתפקיד מנהלת סיכונים יוצאת הפניקס, בעוד יורם נוה סבר כי היא אינה מינוי נכון. לדבריו של יורם, היו״ר הציג את הוויכוח כהוכחה לחוסר אמון של הדירקטוריון במנכ״ל. יורם נוה טען מצדו כי אין אלה פני הדברים וכי מדובר בוויכוח לגיטימי ומערכת היחסים בינו לבין מרגליות טובה.

 

במכתב שנשלח לדירקטוריון מאשים המנכ״ל את היו״ר: "קיבלת החלטה פתאומית בלי הכנה שלי ושל הדירקטוריון, משום שאתה נתון ללחצים מצד בעלי מניות מיעוט, לעשות את דברם, על אף שאין להם היתר החזקה, משום שאחרת לא תחודש כהונתך באסיפה הכללית הקרובה". יורם נוה כותב עוד כי דני נוה הודה בפניו כי אותם בעלי מניות כבר פנו אליו בעבר בעניין הדחתו, ולדבריו הוא חסם אותם. לדברי המנכ״ל, היו״ר אמר לו כי כעת לא נותרה לו ברירה ולהבנתו מדובר במהלך הנכון ביותר לחברה. יורם נוה ממשיך וכותב לחברי הדירקטוריון: ״דני ניסה ללחוץ עליי לעזוב מרצון ולהימנע מדיון בדירקטוריון על הסיבות להיפרדות מהמנכ"ל. הבהרתי, שעל פניו, אני חושב שזהו מהלך שאינו לטובת החברה, ומונע משיקולים אישיים שלו כיו"ר המנסה להציל את עורו. דני ביקש שאשקול שוב את הדברים ועודד אותי לקום ולפרוש ללא דיון, הסבר או שימוע כלשהו".

 

מה דעתך על מניית כלל עסקי ביטוח:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

עוד עולה מהמכתב, כי דני נוה פנה בשבוע שעבר לאחר השיחה ליועצת המשפטית של כלל ביטוח הדר ברין, וביקש ממנה לכנס את דירקטוריון החברה לקבלת החלטה על הדחה מיידית של המנכ"ל. לדברי יורם נוה, נודע לו באותו ערב של השיחה עם ברין שהיו"ר נוה כבר סגר, בתיאום עם בעלי מניות המיעוט, את מינויו של של רונן אגסי למנכ״ל החדש. "הרגשתי שמדובר בחנות מכולת ולא בגוף מוסדי המנהל מעל 200 מיליארד שקל כספי עמיתים, ושמתיימר להוביל הטמעת כללי ממשל תאגידי בקרב חברות מובילות במשק", כותב יורם נוה לחברי הדירקטוריון. ״מה עם זכות השימוע של כל עובד, כל שכן של מנכ"ל? מה עם דיון ענייני וממצה, על פי כללי ממשל תאגידי ראויים? יו"ר החברה פועל להדחה ב לילה, כאשר למעשה סגר עם מחליף, ועוד מקבל את ברכתם, או בכלל דן עם בעלי מניות מיעוט, במישרין או בעקיפין, על החלטה כה מהותית בחיי החברה, שאף עשויה להיחשב כמידע פנים? ויתרה מכך, פועל על דעת עצמו לייצר מציאות טרם עדכון הדירקטוריון, כך שהדבר ייראה כאילו בחרתי מיוזמתי לנטוש את החברה בשיא המשבר?", תוהה יורם נוה במכתבו.

 

אקירוב מנער את ההנהלה

 

יורם נוה ממשיך ומפרט במכתב אירועים חמורים לכאורה שנוגעים לדינמיקת ההתנהלות בין בעלי מניות המיעוט בחברה, לבין ההנהלה ושלטענתו עומדים ברקע החלטתו של דני נוה להדיחו מתפקיד המנכ״ל. מדובר כאמור, בבעלי מניות המיעוט אלפרד אקירוב ואייל לפידות ״שמפעילים לחצים על הנהלת החברה לאישור עסקאות שיש להם עניין בהן״, לשון המכתב. מורי ארקין, בעל המניות הגדול בחברה אחרי אי.די.בי, לא מוזכר במכתב. כאן מגיע תיאור מפורט של העסקאות.

 

אלרוב נדל"ן שבשליטת אלפרד אקירוב הודיעה כי הגיעה לאחזקה של 4.9% ממניות כלל ביטוח בדו"חות הרבעון השלישי של 2019. אלרוב נדל״ן רכשה מניות בשווי 180 מיליון שקל בהנפקת המניות בדצמבר האחרון והשתתפה גם בהנפקת המניות האחרונה בדצמבר האחרון כדי לשמור על חלקה בחברה. יורם נוה מאשים שאלפרד אקירוב שמחזיק כאמור ב־4.9% ממניות כלל קיבל בפועל היתר אחזקה של עד 10% מרשות שוק ההון, לבקשתה, אם כי לא ניצל אותו ונשאר עם 4.9% לעת עתה. המשמעות של היתר אחזקה היא יכולת להגיע עד 20% מהמניות אבל ללא יכולת שליטה בחברה, היתר שניתן באחזקה של מעל 20%. 

רונן אגסי, המועמד לכהונת מנכ"ל כלל ביטוח במקומו של יורם נוה רונן אגסי, המועמד לכהונת מנכ"ל כלל ביטוח במקומו של יורם נוה צילום: מיה כרמי- דרור

 

כאן עובר יורם נוה לתאר את המניע שעומד לטענתו מאחורי מהלך זה של אקירוב. ״אלפרד אקירוב הלין על כך שמנהלי ההשקעות של כלל לא הסכימו למכור לו מניות כלל בקבוצת אלרוב, וכי אינם מאשרים עסקת בעלי שליטה בה מוצעת הטבה לבנו", כותב יורם נוה. הוא מפרט כי כלל מחזיקה ב־13% ממניות אלרוב, והיא, הלכה למעשה, בעלת המניות הגדולה בחברה אחרי אקירוב עצמו. יורם נוה מציין כי ״עסקת בעלי שליטה זו אמורה להיות מוצגת בחודשים הקרובים״. הוא אינו מפרט באיזו עיסקה מדובר.

 

אולם השבוע פורסם ב"כלכליסט" שכלל התנגדה למינויו של ג'ורג'י אקירוב, בנו של אלפרד, כמנכ"ל חטיבת המלונות באלרוב ל־3 שנים נוספות, וכי בשל התנגדות זו הוארכה כהונתו בשנה וחצי בלבד. לא ברור מדוע נוה טוען שהעסקה אמורה להיות מוצגת בחודשים הקרובים, ואם מדובר בעסקת בעלי עניין חדשה, או הקודמת, בה התנגדה כלל למינוי אקירוב הבן לשלוש שנים. אחרי ההתנגדות וההחלטה רכש אקירוב את מניות כלל, לדברי נוה, כדי להתנקם בחברה.

 

"הנושא הוצג בפניכם לכן לא ארחיב״, כותב יורם נוה, ״רק אציין שאלפרד עצמו ציין בפני ובפני אחרים שזה היה מניע משמעותי להחלטתו לרכוש מניות בכלל ביטוח ו׳לנער את ההנהלה׳. יצוין כי אלפרד הכין ׳תיק׳ על מר יוסי דורי בו העלה שלל טענות אישיות כלפיו, שמפאת כבודו של מר דורי לא ראוי לחזור עליהן כאן. מאז רכישת מניות בכלל ביטוח, אלפרד שלח מכתבי איום משפטיים נגד פעולות שונות של החברה, שלא מצאנו שיש בהם ממש. הוא פועל מול דני, מול דירקטורים בחברה ומולי אישית במטרה שנשפיע על מנהלי ההשקעות וחברי ועדת השקעות עמיתים לאישור מתווה מוסכם. כל זאת הובא בפניכם ואף דווח לפיקוח, לכן לא ארחיב".

 

יוסי דורי הוא מנכ"ל החברה־הבת כנף, זרוע ההשקעות של כלל ביטוח, שמקבלת החלטות על אודות ההשקעות שעושה כלל בכספי הנוסטרו והעמיתים. הוא מונה לתפקיד חודש אחרי מינויו של יורם נוה למנכ"ל, ביולי 2018.

 

בשבוע שעבר התבקש אקירוב להתייחס לסוגיית יוסי דורי וההצבעה בנושא בנו, ואמר ל"כלכליסט" כי "לא אמרתי דבר על דורי. כעסתי עליו בגלל משהו אחר, תביעה ייצוגית שהוגשה נגד אלרוב, ולדעתי הוא עמד מאחוריה. אבל אין לי שום דרך להשפיע על המעמד שלו בחברה. אז הצביעו נגד ג'ורג'י, אז מה? אמרו שהוא לא מספיק טוב. אני לא מתנהל ברמה שלהם. יש לי 80% מהמניות בחברה, ואני מחלק דיבידנדים, וזהו. לגובה השכר שלי או של הבן שלי אין הרבה משמעות. למה הם עשו את זה? אולי רצו ללחוץ עליי, כדי שאקנה מהם את המניות במחיר שהם קנו. אין שום שחר לטענות על מעורבות שלי".

 

לשאלה אם הוא חושב ששינויים בניהול כלל ביטוח הם הדבר הנכון כרגע השיב אקירוב ל"כלכליסט": "אולי הדירקטוריון פוחד שאם לא יעשה שינויים, האחריות תיפול על הראש שלו ושל דני נוה.

 

לפידות וסכין בין השיניים

 

יורם נוה עובר במכתבו לאייל לפידות, לשעבר מנכ"ל הפניקס וכיום מנכ"ל שיכון ובינוי, ומונה שורה של ניגודי עניינים ומעורבות בעייתית לכאורה של לפידות בהתנהלות כלל ביטוח. בניגוד לאקירוב לפידות נחשב בר־סמכא מהשורה הראשונה בתחום הביטוח. לפידות רכש במאי 2018 5% ממניות כלל ביטוח עם מורי ארקין ויקיר גבאי - 18% מידי אי.די.בי פתוח של אדוארדו אלשטיין. בהנפקת המניות בדצמבר האחרון דולל ל־4.2%, וגם הוא מופסד בגין ההשקעה בכ־10 מיליון שקל.

 

"לקבוצת כלל יש שורת קשרים עסקיים עם קבוצת שיכון ובינוי", כותב יורם נוה ומפרט את פרויקטי הבינוי בהן החברות שותפות: כביש ביוסטון ארה"ב, ערבויות חוק המכר עם שיכון ובינוי נדל״ן, מימון ואשראי. כלל ביטוח מחזיקה ב־5.85% ממניות שיכון ובינוי בשווי 340 מיליון שקל וגם מבטחת את פעילות החברה.

 

"מר לפידות, אם ישירות ואם באמצעות מנהלי קבוצת שיכון ובינוי, היה מצוי בשנה האחרונה בשורה של משאים ומתנים עם קבוצת כלל ביטוח, כאשר בכל הזדמנות בה מנהלי ההשקעות סירבו לעסקה או לתנאים המבוקשים על ידי קבוצת שיכון ובינוי, התלוותה לכך אמירה, שהגיעה אלי מצדדים שלישיים, שהצוות כאן אינו מקצועי, מפסיד עסקאות טובות, שלצוות אין 'סכין בין השיניים' והוא גורם נזק לקבוצת כלל", טוען יורם נוה.

 

כדוגמה מספק יורם נוה את פרויקט מתחם ה־1000, שאף דווחה ב"כלכליסט". "לפידות הציע שנתמודד יחד על הקמת פרויקט נדל"ן מניב בהיקף של 570 אלף מ"ר כחלק מפרויקט ה־1000 בראשל"צ, וכי בהתאם לתנאי המכרז כלל ביטוח תעתיק את משרדיה מהבניין בעתידים (אליו עברה רק במאי 2014) לראשון לציון. הנושא נבחן בכלל ביטוח על ידי צוותי ההשקעות וניהול הסיכונים, ובישרתי לאייל לפידות כי איננו רואים את הפרויקט כמתאים לנו השקעתית לנוסטרו בפרופיל סיכוי־סיכון, וגם אין זה נכון לכלל ביטוח להעביר את משרדיה לראשון לציון לאור החוזה המיטיב שיש לה בעתידים. התגובה של אייל היתה כי משמעות ההחלטה היא הפסד של מאות רבות של מיליוני שקל לנוסטרו של כלל ביטוח, וכי הדבר מדאיג אותו הן בשל אובדן הרווח לשיכון ובינוי אבל גם כבעל מניות בכלל ביטוח, ו'שאעקוב אחרי תוצאות הפניקס מהעסקה'".

 

נוה חושף שבימים אלה מנהלות כלל ביטוח ושיכון ובינוי נדל"ן משא ומתן על הענקת מימון של מאות מיליוני שקלים מצד כלל כנגד שעבוד מקבצי דיור בעיר חריש. הצדדים לא הגיעו להסכמות על הריבית. נוה לא מפרט מעבר לכך אבל יתכן שיש בכך רמז נוסף לניגודי עניינים פוטנציאליים.

 

מקרה נוסף קשור להנפקת כלל ביטוח בדצמבר 2019 אותה הוביל יורם נוה יחד עם היו״ר דני נוה. מטרת ההנפקה בהיקף של 650 מיליון שקל במניות כלל ביטוח נעשתה במטרה לחזק את ההון של החברה. "הצעד הזה שיפר דרמטית את מבנה ההון והתברר כהזדמנות ייחודית מבחינת העיתוי להקטנת עלויות המימון של הקבוצה ונתן לה חופש לחפש הזדמנויות עסקיות", קובע יורם נוה. אולם המהלך גם דילל את בעלי המניות הקיימים ב־16% מאחזקתם, להוציא אלה שהשתתפו בגיוס, דוגמת אלרוב. לפידות לא השתתף ודולל מ־4.9% ל־4.2%. נוה מציין כי בעלי מניות שלא השתתפו בהנפקה לא נפגעו כלכלית משום שהגיוס נעשה במחיר המניה בבורסה. למרות זאת לפידות זעם על המהלך. "תגובת מר אייל לפידות לגיוס היתה ביטול מיידי של פגישה שנקבעה בינינו (ומאז לא התקיימה), והעברת מסרים זועמים לדני נוה, כפי שדני שיקף לי אותם בזמן אמת".

 

יורם נוה חושף במכתב כי בעקבות אירועים אלה, ובהיעדר רגולציה מתאימה שמונעת לחץ של בעלי מניות על החברה (ראו מסגרת), הוא יזם נהלים שיבטיחו שההחלטות יבוצעו תוך הפרדת תפקידים ברורה בין ועדות השקעה, המחליטות בנוגע לכספי עמיתים לבין הצוות הניהולי, וכי החלטות מהותיות יהיו נתונות להליכי אישור מחמירים שיבטיחו שהחלטות החברה יהיו לטובתה "גם כאשר לבעל מניות מיעוט קיים עניין אישי בעסקה". כל זאת תוך הרחקת המנהלים מפוטנציאל ניגוד העניינים. הנהלים אושרו לדבריו בדירקטוריון: ״אין ספק שתפקיד המנכ"ל והחברה בכללותה הוא להשיא רווחים לבעלי המניות, אולם לכלל בעלי המניות, ולא להעדיף עסקאות עם בעלי עניין, או להיות במצב שמישהו יחשוש שראשו עלול להיערף על כך", כותב יורם נוה במכתבו לחברי הדירקטוריון.

 

אייל לפידות מכחיש באופן גורף כי היה מעורב בהחלטות בכלל. יו״ר כלל ביטוח דני נוה מכחיש גם כן מכל וכל את ההאשמות של המנכ"ל נגדו, וטוען כי "לא היה ולא נברא", וכי חובת הדירקטוריון לנהל דו־שיח עם בעלי מניות ולקבל החלטות, ככל שהוא סבור שיש בעיה בתוצאות של המנכ"ל.

 

תוכנית התייעלות והפסדים

 

יורם נוה מונה לתפקיד מנכ"ל כלל ביטוח ביוני 2018. מי שהוביל את בחירתו היה דני נוה, והוא הועדף על פניה של ענת לוין שהיתה מנכ"ל כנף, זרוע ההשקעות של כלל, וכיום בין היתר דירקטורית באלרוב של אקירוב. רונן אגסי היה מועמד גם כן, אולם סירב לפנייה מאחר שרק שנה קודם לכן התמנה לתפקיד יו"ר חטיבת שוקי הון בבנק לאומי, לאחר שעזב את הראל ביטוח. יורם נוה כיהן טרם מינויו כמנהל חטיבת משאבי אנוש ומשנה למנכ"ל כלל ביטוח. בשנתיים תחת ניהולו לא הצליחה כלל ביטוח להתרומם מתחתית דירוג חברות הביטוח ולאחר ש"כלכליסט" חשף את התוכנית להחליפו ברונן אגסי זינקה מניית כלל ב־10% במסחר בבורסה, מה שמצביע על תמיכת השוק במהלך.

 

הטענות מצד מתנגדיו של יורם נוה נוגעות לאי־יישום החלטות הדירקטוריון, בעיקר בנוגע להתייעלות החברה בין היתר בשל קשרים הדוקים מדי עם ועד העובדים. הוועד אף שלח ליו"ר מכתב תמיכה ביורם נוה. יורם נוה דורש להופיע בפני הדירקטוריון ולהתייחס לטענות אלה, ולטענות על אי־עמידה ביעדים התפעוליים השל החברה.

 

יורם נוה זוקף במכתבו שורה של דוגמאות לזכותו. בספטמבר 2019 גובשה תוכנית אסטרטגית תלת־שנתית לחברה, בסיוע חברת יעוץ חיצונית. "קיימנו דיון מקדים בדירקטוריון בתחילת דצמבר על תוכניות עבודה ל־2020, ואישרנו אותן במהלך יומיים בימים 30-29 בדצמבר, תוך שאני זוכה להערכה רבה על תהליך ההצגה והניתוח ועל היעדים המאתגרים שהוגדרו. תוכנית זו, לאחר דיון ממצה, אושרה פה אחד. עד סוף פברואר 2020 עמדנו בכל יעדי הצמיחה וההתייעלות שהגדרנו — אף מעבר לתוכנית".

 

עם זאת, כלל ביטוח סיימה את 2019 בהפסד גדול של 338 מיליון שקל, מול רווח של 135 מיליון שקל בחברה הדומה לה, מגדל. זה היה אחד הנימוקים המשמעותיים לרצון של בעלי המניות הדירקטוריון בהדחת המנכ"ל. יורם נוה מספק הסברים משלו לתוצאות הכספיות של 2019: ירידת הריבית ארוכת הטווח, התשואות בשווקים, שינוי לוחות התמותה ועוד. על אף אתגרים עצומים אלה, ובהתחשב בשינויי רגולציה ועלויות גיוס ההון והחלפת החוב שלא נלקחו בחשבון במקור - טוען יורם נוה כי החברה עמדה ביעדי הרווח של 2019, למרות ההפסד. 

אלפרד אקירוב אלפרד אקירוב צילום: עמית שעל

 

בנוגע לנושא ההתייעלות מסביר המנכ"ל כי שאלת היקף ועיתוי ההתייעלות הנכונים לחברה היתה שנויה במחלוקת גם בדירקטוריון. עם זאת הוא מציין כי עם כניסתו לתפקיד קיבלה כלל התראה מרשות שוק ההון כי היא עלולה לאבד את רישיונה בשל השירות הלקוי שהיא מספקת, ולכן הוא הגדיל את כוח האדם התפעולי בחברה במחצית הראשונה של 2019 בשיתוף הדירקטוריון, וכיום היא מובילה במדד השירות לצד קיטון משמעותי בתלונות הציבור לפיקוח על שוק ההון ולחברה. לדבריו במחצית השנייה של 2019 נפטרה החברה מכוח אדם עודף שגויס לשם כך.

 

התוכנית האסטרטגית שגובשה בספטמבר האחרון כללה פיטורים של 375 עובדים וגיוס של 125 אחרים התומכים בצמיחה, כלומר התייעלות של 250 עובדים עד סוף 2022. לדבריו, כבר עם אישור התוכנית ציין בפני הדירקטוריון כי במקרה של משבר החברה תידרש להתייעל מהר יותר. בהתאם לכך, עם פרוץ משבר הקורונה הוציא נוה 700 עובדים לחל"ת והיתר עברו למתכונת העסקה של 80% משרה, לצד פיטורי 100 עובדים נוספים, מהם כבר פוטרו בפועל 50.

 

נוה הודף את הביקורת על יחסיו הטובים עם ועד העובדים, על חשבון ההתייעלות: "ישנה לעתים ביקורת על כך שהדברים נעשים בהסכמה, כאילו למישהו חסר עוד מאבק מתוקשר או השבתה של החברה בשביל להניח את דעתו שהמו"מ מוצה. אני חושב שבמבחן התוצאה כלל מבצעת תהליכים משמעותיים של התייעלות תוך שיח מורכב מאוד שמטרתו לפעול בהגינות, תוך שמירת מחויבות העובדים להצלחת החברה. אני מאמין שכך ראוי לעשות, אבל במידת הצורך יודע גם לנהל משברים מול ועדי עובדים כמו שעשיתי בשנת 2017 בחברה".

 

"הצעה שנדונה במחשכים"

 

בסיום מביא במכתבו המנכ"ל יורם נוה דוגמאות למחמאות מקיר לקיר, כהגדרתו, להן זכה בישיבות הדירקטוריון האחרונות, והוא מונה את הישגיו: "שיפרנו משמעותית את כלל יעדי החברה, וכל זאת לאחר שהחברה הידרדרה בעסקיה מספר רב של שנים ובאחרונה מתמודדת עם משבר אימתני. קיבלתי עשרות טלפונים של גורמים בשוק ההון, סוכנים וקולגות, שהביעו פליאה עצומה מעצם המהלך וזאת לאור הערכתם הרבה לדרך שהחברה עשתה בתקופה כה קצרה".

 

"אתם יודעים את האמת״, ממשיך וכותב יורם נוה, ״שום יוזמה להחלפתי לא עלתה או נדונה בדירקטוריון, מעולם לא הבעתם אי־שביעות רצון מהאופן שבו אני מיישם את החלטות הדירקטוריון, נהפוך הוא! לא הוחלט על החלפתי, על מינוי ועדת איתור כלשהי, או להפעיל עליי לחץ להתפטר, ועוד בשיא משבר. מדובר בהחלטה של היו"ר, על דעת עצמו, המונעת מאינטרס אישי להציל את עורו, וכנראה נדונה במחשכים עם בעלי מניות מיעוט שיש להם עניין בהנהלה שתסייע להם באישור עסקאות בהן יש להם עניין אישי. ממשל תאגידי ראוי בא להבטיח שהדרך תוביל לתוצאה הראויה. אם אנחנו באמת רוצים להיות ראויים לנהל כספי ציבור, מן הראוי שניישם את מה שאנו מטיפים לו. אינני רואה כיצד זעזוע כה עמוק ישרת את החברה ועוד בתקופת משבר. אני בטוח, שתחליטו בהתאם לטובת החברה, לפחות עכשיו יש לכם מידע מלא יותר", מסיים יורם נוה את מכתבו.

 

* * *

 

איזה נוה ינצח

 

הימור על כל הקופה

 

דירקטוריון כלל ביטוח לא יוכל לדון בהדחת יורם נוה עד שרשות שוק ההון לא תבדוק את טענותיו על ההתנהלות של היו"ר דני נוה הקשורות בניסיון ההדחה. הבדיקה צפויה להיות אינטנסיבית כולל שיחות עם כל דירקטור.

 

את הדירקטורים בכלל ביטוח ממנה ועדה מיוחדת של המדינה. הוועדה הקודמת מינתה דירקטורים מאחר שמניות השליטה הופקדו בידי נאמן, משה טרי. אולם לפני חצי שנה נהפכה כלל לתאגיד ללא גרעין שליטה, ומעתה ממנה את הדירקטורים ועדה חדשה בראשות השופט בדימוס ספי אילון. היא מעביר המלצה לבעלי המניות ושם מחליטים אם לתמוך במועמדים אלה או במועמדים אחרים שהם עצמם מציעים. כך יוכלו בעלי המניות בחודשים הקרובים לראשונה להשפיע על זהות הדירקטורים בחברה.

 

האירועים בכלל ביטוח ממחישים את הבעיות שחוק הריכוזיות לא פתר: יצחק תשובה וצדיק בינו לא יוכלו אמנם להחזיק בתאגיד ריאלי ופיננסי, אבל בעלי מניות קטנים יותר בחברות פיננסיות, שקשורים בתאגידים ריאליים, יכולים להפעיל לחצים על חברי הנהלה ודירקטורים בחברות פיננסיות באמצעות רכישת מניות.

 

הטענות של יורם נוה עוד ייבדקו. הוא נקט צעד אמיץ אבל גם מסוכן מבחינתו בשליחת המכתב בתפוצה רחבה יחסית, והוא יצטרך לעמוד מאחורי הדברים. כמו כן, לא ברור איך האירועים אותם הוא מזכיר לא דווחו לציבור בזמן אמת. התגובה של שוק ההון שמצדדת בהחלפתו, והתבטאה בעלייה במניית כלל, סותרת את טענותיו של המנכ"ל כי הוביל את החברה בדרך הנכונה. למכתב כזה יש השלכות, אולם יורם נוה החליט כנראה להמר על כל הקופה. הסיכויים שלו לנצח את הדירקטוריון לא גבוהים, זאת בהנחה שהדירקטורים יעמדו מאחורי היו"ר שלהם.

x