$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

דני נוה: "אתה צריך ללכת"; יורם נוה: "חשבתי שקראת לי כדי להחמיא לי על התפקוד במשבר הקורונה"

הדרמה בצמרת כלל ביטוח הגיעה לשיא, עם התבצרות כל אחד מהצדדים בעמדתו. תומכי המנכ"ל יורם נוה, שהיו"ר דני נווה מבקש להדיחו: "אי אפשר היה לעשות יותר משיורם עשה, והוא הצליח לא רע". מתנגדיו: "הוא קיבל הזדמנות, לא ניצל אותה, ועכשיו אין ברירה"

גולן חזני 06:5606.05.20

ענף הביטוח סוער, ובמיני־הפוגה שחלה במאבק בין בעל השליטה בחברת מגדל שלמה אליהו לבין היו"ר ניר גלעד, מתפתח לו מאבק נוסף בחברה אחרת — הפעם בין יו"ר לבין מנכ"ל. כפי שנחשף באתר "כלכליסט" מבקש יו"ר כלל ביטוח דני נוה — יחד עם בעלי מניות גדולים בחברה — להדיח את יורם נוה מתפקיד מנכ"ל החברה ולמנות במקומו את רונן אגסי.

 

השבוע זימן דני נוה את יורם נוה לפגישה ובה אמר לו: "אתה צריך ללכת". המנכ"ל הנדהם השיב: "השתגעת? חשבתי שקראת לי לפה להחמיא לי על העבודה במשבר הקורונה". השיחה הסתיימה בתוך זמן קצר ובטונים צורמים, והמלחמה החלה. אתמול, אחרי שהסיפור התפרסם, כבר שלח ועד עובדי כלל, בראשות רוני רז, מכתב של תמיכה בלתי מסויגת במנכ"ל לדני נוה.

 

נוה נגד נוה. דני נוה משוכנע כי טובת החברה מחייבת את ההיפרדות מיורם נוה, והוא מנסה להביא אותו לפרידה בהסכמה. יורם נוה, מצדו, אינו מסכים לכך, ובמקרה כזה הדירקטוריון יזמין אותו לשימוע לפני פיטורין, מעמד לא נעים, אך המנכ"ל משוכנע ביכולתו לשכנע את הדירקטוריון בצדקתו.

 

 ויש כבר מנכ"ל מיועד – רונן אגסי, ראש חטיבת שוקי הון בבנק לאומי. דני נוה וחברים בדירקטוריון משוכנעים שהוא האיש שיצליח יותר מהמנכ"ל הנוכחי. אגסי זוכה גם לתמיכה של בעלי המניות בחברה. יש לו היכרות קודמת עם ענת לוין, שמכהנת כיום כדירקטורית בחברת אלרוב של אלפרד אקירוב — המחזיקה ב־4.9% מכלל — מהעבר הרחוק בחברת מגדל. מניית כלל ביטוח זינקה אתמול ביותר מ־9% במסחר בבורסת תל אביב, פי שלושה מחברות הביטוח האחרות, דבר שמעיד על תמיכה של השוק במהלך, ואולי מאזן במקצת את הפופולריות הגדולה של יורם נוה בקרב עובדי החברה ולקוחותיה.

 

יורם נוה נכשל בתפקידו, טוענים גורמים סביב הדירקטוריון, והדרישה להחליפו אינה קשורה ללחץ של בעלי מניות פרטיים בחברה. היא קשורה יותר לעובדה שהוא לא עמד ביעדים שהציב לעצמו, הן מבחינת רווחיות החברה והן מבחינת היקף ההתייעלות בה. השוק חושב שהוא מנכ"ל בינוני שאינו מתאים לתפקיד. בסביבתו של יורם נוה טוענים כי מדובר בהפך הגמור לעומת מה שהדירקטוריון ודני נוה עצמו שדרו לו עד לפני חודש. "הם לא הפסיקו להחמיא לו, כולל על ההתנהלות במשבר הקורונה. ההתהפכות הזו היא תוצאה של לחצים פסולים מצד בעלי מניות על היו"ר, שמנסה להבטיח לעצמו קדנציה נוספת בראש דירקטוריון כלל. יש אקדח שמכוון לרקה שלו מצד בעלי מניות גדולים, ולא בטוח מה המניעים שלהם".

 

המכתב התומך של ועד העובדים הוא תולדה של היחסים הטובים והאווירה הטובה שהשכין יורם נוה בארגון אחרי המכ"ל שקדם לו איזי כהן. "איזי השאיר חורבן בחברה. אי אפשר היה לעשות יותר משיורם עשה, והוא הצליח לא רע", טוענים תומכיו.

 

בניגוד למגדל, כלל היא חברה המתנהלת ללא בעל שליטה, אבל האירוע הזה חושף כשלים שקשורים לא רק לכללי הממשל התאגידי, אלא לתוצאות חוק הריכוזיות, ובעיקר לקלות שבה יכולים דירקטורים בחברה כזו — ולמעשה גם נושאי משרה בעקיפין — להיחשף ללחצים מצד בעלי מניות גדולים שפועלים בתחום הריאלי, אם כבעלי שליטה ואם כנושאי משרה. וזאת, בלי להיכנס כלל לשאלה אם הרמזים לגבי בעלי המניות בכלל ביטוח נכונים. לבעלי מניות אין דרך פורמלית להשפיע על הדירקטוריון וללחוץ עליו לקבל החלטות. הדרך הפורמלית שלהם להשפיע היא באספת בעלי מניות. בעלי המניות יכולים לכנס אספה ולהצביע על הדחת כל דירקטור – כולל היו"ר דני נוה.

 

 

 

כלל ביטוח מעסיקה 4,500 עובדים, מנהלת נכסים בהיקף של 220 מיליארד שקל ומנייתה רשמה את התשואה הנמוכה ביותר מבין חברות הביטוח מאז הצטרפותו של נוה לחברה — ירידה של 33% לעומת ירידה של 8% במדד הביטוח. יורם נוה מונה למנכ"ל כלל ביוני 2018, והועדף על פני ענת לוין, תוך תמיכה בלתי מסויגת של דני נוה. אולם תחת ניהולו לא הצליחה כלל לפרוץ קדימה, והמשיכה להשתרך במקום האחרון בין חמש חברות הביטוח הגדולות הן ביצועיה והן בשווי השוק. בסביבת הדירקטוריון טוענים כי המנכ"ל לא עמד ביעדים הסולידיים ממילא, שהוא עצמו הציב, בהיבטי הרווחיות והיקף ההתייעלות הנדרש בחברה, שהיקף ההוצאות בה גבוה יחסית לביצועיה. "הוא קיבל הזדמנות לייצר מפנה עסקי משמעותי ולא ניצל אותה, ועכשיו אין ברירה", טוענים מתנגדיו.

 

ומה לגבי העובדה שאותו דירקטוריון מינה אותו? "זה נכון, אבל אם אלה התוצאות, אז מה הפתרון? להשאיר את זה ככה או לנסות לתקן?", אומרים בסביבת הדירקטוריון. עם זאת, יש גם טענות כי דני נוה, המכהן כיו"ר פעיל בשכר דומה לזה של המנכ"ל, שותף מלא לכישלון, אם אכן היה כזה. על הטענות כי הדירקטוריון שידר ליורם נוה תמונה שונה לחלוטין, עונים בסביבת הדירקטוריון כי "זה לא נכון. לכל אורך החודשים האחרונים, ובעיקר בעניין הדו"חות הכספים ל־2019, הוא נשאל שאלות קשות. דני נוה ביקש לבצע את המהלך עם פרסום הדו"חות, אבל אז הגיע משבר הקורונה. היו"ר נשכב על הגדר בשביל יורם, ועכשיו אין לו ברירה, והוא עושה את הצעד בלב כבד — מה־גם שקיבל ריקושטים שוב ושוב מהשוק על הבינוניות של יורם". מקורבים לחברה טוענים כי דני נוה מפעיל לחץ אדיר על הדירקטוריון לקבל את ההחלטה, וכי הוא פועל באופן אובססיבי ממש כדי שתתקבל.

 

שלושה מבעלי המניות הגדולים של כלל ביטוח הם פיגורות מוכרות בשוק ההון. מורי ארקין הוא הבכיר שבהם, וארקין אחזקות שבשליטתו מחזיקה ב־6.8% בכלל. אלרוב נדל"ן שבשליטת אקירוב מחזיקה ב־4.9% ואייל לפידות, מנכ"ל שיכון ובינוי ובעבר מנכ"ל הפניקס, מחזיק ב־4.2%. ככל הנראה היה זה ארקין שביטא את דעתו יותר משני האחרים לגבי השינוי הנדרש בחברה, אם כי בסביבת כלל ביטוח טוענים כי דני נוה נפגש עם כל השלושה, וכי זו לא רק זכותו אלא גם חובתו לשמוע את דעתם של בעלי המניות הגדולים. "הם רשאים להביע עמדה, וזה מה שעשו. לא היה מצדם לחץ לבצע את המהלך. אין שום בסיס לטענה שהופעלו לחצים. הם השקיעו כסף ברכישת מניות ורוצים לראות החברה מצליחה. זה לגיטימי", מדגישים בסביבתו של דני נוה. "אם מנכ"ל מקצועי ומנוסה כמו אגסי לא יכנס לתפקיד מיד, נאבד גם את 2021".

 

בסביבת דני נוה גם דוחים טענות מרומזות לכך שכלל ביטוח לא הסכימה לשתף פעולה עם שיכון ובינוי במכרז של מתחם האלף בראשון לציון בסוף 2019. שיכון ובינוי, בניהולו של לפידות, כך טוענים גורמים בסביבות כלל, לחצה על כלל להצטרף אליה למכרז, אבל יורם נוה דחה את הלחצים וסירב. המכרז הציע תנאים מפליגים לחברת ביטוח שתעביר לשם את המטה שלה, ובסופו של דבר זכתה בו הפניקס. בסביבת שיכון ובינוי טוענים כי מגעים נוהלו עם כל חברות הביטוח ולא רק עם כלל, ודחו כל אפשרות ללחצים שהופעלו על כלל.

 

אירוע אחר שקשור לבעלי המניות של כלל היה ההתנגדות של החברה, בכובעה כמשקיע מוסדי, לתקופת כהונה של שלוש שנים לג'ורג'י אקירוב, בנו של אלפרד, כמנהל חטיבת המלונות באלרוב, וכי לכן באו הדרישות להדחת נוה. אך ככל הידוע, אין בסיס ראייתי ידוע לטיעונים שיכולים לקשר בין הדברים.  

 

רונן אגסי, ראש חטיבת שוקי הון בבנק לאומי. סומן כמנכ"ל הבא רונן אגסי, ראש חטיבת שוקי הון בבנק לאומי. סומן כמנכ"ל הבא צילום: מיה כרמי- דרור

 

 

בסביבת לפידות מדגישים באופן חד־משמעי כי לא היו שמץ של קשר למהלך. גם אקירוב טוען שלא ידע דבר. "קראתי על כך באינטרנט ברבע ל־12 בלילה", אמר ל"כלכליסט" בעל השליטה באלרוב, "הופתעתי. אף אחד לא שאל אותי, ואין לי דעה. היחיד שמבין בביטוח זה אייל לפידות. אפילו ארקין לא רוצה להיות מעורב. הוא קנה את זה כאחזקה פיננסית כמוני, ומופסד כמוני. חשבתי שחברה שנסחרת ב־35% על ההון היא אטרקטיבית, אבל מתברר שהיא יכולה לרדת גם ל־20% על ההון. אבל אייל לפידות קנה, אז סמכתי עליו שהוא יודע מה הוא עושה".

 

כלל ביטוח עמדה מאחורי החלטה של אספת בעלי המניות באלרוב בנובמבר 2019 לא למנות את ג'ורג'י אקירוב לכהונה של שלוש שנים. גורמים בסביבת כלל יודעים לספר כי אקירוב קיבל את העניין בכעס והבטיח להתנקם ביוסי דורי, מנכ"ל זרוע ההשקעות של כלל, כנף, שהוביל את ההחלטה.

 

"לא אמרתי דבר על דורי. כעסתי עליו בגלל משהו אחר — תביעה ייצוגית שהוגשה נגד אלרוב, ולדעתי הוא עמד מאחוריה. אבל אין לי שום דרך להשפיע על המעמד שלו בחברה. אז הצביעו נגד ג'ורג'י, אז מה? אמרו שהוא לא מספיק טוב. אני לא מתנהל ברמה שלהם. יש לי 80% מהמניות בחברה, ואני מחלק דיבידנדים, וזהו. לגובה השכר שלי או של הבן שלי אין הרבה משמעות. למה הם עשו את זה? אולי רצו ללחוץ עליו, כדי שאקנה מהם את המניות במחיר שהם קנו. אין שום שחר לטענות על מעורבות שלי". לשאלה אם הוא חושב ששינויים בניהול כלל ביטוח הם הדבר הנכון כרגע השיב אקירוב: "אולי הדירקטוריון פוחד שאם לא יעשה שינויים, האחריות תיפול על הראש שלו ושל דני נוה".

 

בכל אופן, מי שמצפה למעורבות באירועים של הממונה על רשות שוק ההון משה ברקת יתאכזב. ברקת לא ינסה להתערב בהחלטות דירקטוריון. אולם, הוא צפוי בהחלט לדרוש מדירקטוריון כלל את המסמכים המעידים על ההתנהלות סביב ההחלטה. וסביב אופן קבלת ההחלטה בהחלט יש שאלות כבדות: איך היא התקבלה? מה היתה מידת המעורבות של בעלי המניות? ומדוע לא הוקמה ועדת איתור לבחירת מנכ"ל, אלא נבחר מועמד בבחירה מהירה וחשאית? ברקת פנה לדירקטוריון כלל וביקש לקבל את כל הפרוטוקולים של הדירקטוריון שנה לאחור, תוך שהוא מדגיש כי אין להתקדם עם הנושא לפני שהוא מגבש עמדה. אבל, כאמור, הוא אינו מתכוון להתערב בהחלטה עצמה אלא רק לברר אם התקבלה באופן לא תקין.

 

x