$
שוק ההון

יום חזק לשקל: הדולר ירד ב-0.9%, היורו נחתך ב-0.7%

שערו היציג של הדולר נקבע על 3.610 שקלים, שערו של היורו נקבע על 4.222 קלים; המטבע האמריקאי איבד כ-3% מול השקל בתוך פחות מחודש; אתמול: בנק ישראל הותיר כצפוי את הריבית ללא שינוי

יום לאחר החלטת הריבית - ירידות חזקות נרשמו בשוק המט"ח המקומי: הדולר ירד ב-0.9% ושערו היציג נקבע על 3.610 שקלים. המטבע האמריקאי שנסחר בתחילת החודש בשיא של שנה וחצי - 3.71 שקלים, איבד מאז כ-3% מערכו. היורו היציג ירד ב-0.7% ונקבע על 4.222 שקלים.  

 

המסחר בשוק המקומי מתנהל על רקע החלטת בנק ישראל אתמול (ד') להותיר את הריבית ללא שינוי בחודש ספטמבר. בהודעה ציין הבנק שהוא רואה את תחילת ההתבססות של האינפלציה בתוך טווח היעד שלו ולא רואה בירידה בקצב הצמיחה ברבעון השני כשינוי מגמה. בהודעה ציין הבנק שהאיום המהותי על האינפלציה הוא שקל חזק.

 

כמו כן, בנק ישראל חזר על הכוונה שלו להותיר את הריבית על כנה כל עוד הדבר יידרש כדי לבסס את האינפלציה בתוך טווח היעד.

 

מאז הודעת הריבית האחרונה, השקל התחזק מול סל המטבעות, אולם בנק ישראל מדגיש, כי הדבר נובע בעיקר מהיחלשות חדה של הלירה הטורקית, בעוד שמול המטבעות העיקריים שומר השקל על יציבות.

 

"נראה כי בנק ישראל לא מוטרד מהתחזקות השקל, אם כי רואה בייסוף חד סיכון מרכזי לאינפלציה. מנגד, עליית השכר, הצריכה הפרטית הערה והמדיניות הפיסקאלית המרחיבה יתמכו בהמשך עליית האינפלציה", ציינה כלכלנית בנק דיסקונט נירה שמיר.

 

האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עלתה ל-1.3% ובכך נכנסה לטווח היעד שלו, בין 1% ל- 3%, לראשונה מאז 2014. לדברי בית ההשקעות הלמן אלדובי, בנק ישראל מתקרב לצומת החלטות משמעותי. "השוק נכון להיום מגלם העלאת ריבית ראשונה כבר ברבעון הראשון של 2019, אבל כדי שבנק ישראל יוכל לבצע את ההעלאה הזו האינפלציה חייבת להישאר בטווח שבין 1% ל- 3%".

 

קרנית פלוג - נגידת בנק ישראל קרנית פלוג - נגידת בנק ישראל צילום: עמית שעל, שאטרסטוק

 

לדברי הכלכלנים, הצפי של השוק לאינפלציה ל- 12 חודשים עומד על 1.2%, פספוס של 0.2% או יותר באינפלציה בפועל בשנה הקרובה ביחס לתחזית השוק, כמו שראינו החודש במדד יולי, והתמונה משתנה.

 

"אינפלציה על היעד או מתחת לא תאפשר לבנק ישראל להעלות ריבית, טכנית הוא יהיה בטריטוריית נכשל. לכן הפתעות כלפי מטה באינפלציה בחודשים הקרובים יהיו מאוד מהותיים", כתבו הכלכלנים של הלמן אלדובי.

 

"אנחנו מאמינים שהאינפלציה ב- 12 החודשים הקרובים תהיה סביב ה- 1% מלמעלה, מה שיאפשר לבנק ישראל להתחיל להעלות ריבית בתחילת 2019 כמו שהשוק צופה. המדד הנמוך של חודש יולי סגר את האפשרות שנראה העלאה מוקדם יותר מתחילת 2019. עם זאת חשוב מאוד לעקוב אחרי הנתונים", הוסיפו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x