$
שוק ההון

השורה התחתונה

החלקים בפאזל הכלכלי של אירופה מתחילים להסתדר

המסים בארה"ב קוצצו, השווקים המתעוררים נחלצו מהקיפאון - ונראה שהבשילו התנאים לכך שמדד יורוסטוקס 600 יחצה את רף 400 הנקודות

רינת אשכנזי 07:2106.03.18

מדד הבנצ'מרק של האיחוד האירופי, יורוסטוקס 600, עושה מאמצים כבירים לשבור את רף 400 הנקודות, בפעם הרביעית אחרי שלושה ניסיונות כושלים ב־2000, 2007 ו־2015.

 

 

גם עמיתו בגוש היורו, יורוסטוקס 50, לא מתגבר על פחד הגבהים שמונע ממנו לפצח את רמות השיא של 2007. וכך, משנה לשנה, כמו תלמיד ממוצע, מתמודדת אירופה עם תדמית של פוטנציאל לא ממומש. כמו התלמיד, גם היא מבטיחה שוב ושוב להשתפר בשנה הבאה. בכל אחת מהאפיזודות הקודמות, מקור הנסיגה היה בגורמי מאקרו גלובליים. אירופה רגישה יותר למחזור העסקים העולמי, בעיקר עקב הישענות על יצוא והמבנה הסקטוריאלי של המדדים.

 

 

אם כן, כדי לשבור את המחסומים הפסיכולוגיים ולהגיע לשיאים חדשים, עליה לגייס את תמיכת הכלכלה העולמית. בינתים התמונה נראית מבטיחה: ארה"ב קיבלה זריקת עידוד בדמות קיצוצי המס, והשווקים המתעוררים נחלצו מהקיפאון וחזרו לצמוח. סביבת מאקרו חזקה היא תנאי הכרחי, אך לא מספיק.

 

בעוד הרווחים במערב השתקמו אחרי משבר הסאב־פריים וכיום הם כ־6% מעל הרמות של ערב המשבר, לא כך באירופה. בתחילה היא ניסתה לעמוד בקצב, אך כשלה. משבר החובות בחלק מהמדינות ומדיניות הצנע שבאה בעקבותיו, בלמו את ההתאוששות לכמה שנים.

 

והנה באה 2017 והאירה פנים - תמונת המיקרו, כמו תמונת המאקרו, החלה להשתפר. הדו"חות לא הפסיקו להפתיע לטובה, ובשווקים מיהרו לעדכן את התחזיות כלפי מעלה. השנה הסתיימה בתרועות ניצחון, וברבעון האחרון הרווחים גדלו בכ־17%.

 

בורסת ניו יורק בורסת ניו יורק צילום: איי פי

 

מה לגבי 2018? למודי ניסיון, המשקיעים מתייחסים לתחזית הרווח עם קורטוב שמרנות, שלא מתיישבת עם עוצמות השיפור בפעילות. כלכלת האזור מפגינה חוסן רוחבי - גוש היורו צפוי לצמוח השנה בכ־2.9%. בעבר היחס בין צמיחת התוצר לצמיחת הרווחים היה בממוצע 1:5, כלומר ניתן להניח צמיחה דו־ספרתית ברווחים, כך שהפעם נראה שהסיכויים הם לטובת התלמיד.

 

השיפור בפעילות החברות לא היה אחיד: בעוד היצואניות היו הראשונות שפרצו, החברות הפועלות בשוק המקומי הזדנבו מאחור. הדשדוש בלט בייחוד בענף הפיננסי, שלגביו לאנליסטים יש תקוות גדולות נוכח העלייה בתשואות בשוקי האג"ח (הבנקים מרוויחים יותר בסביבת ריבית גבוהה יותר).

 

ניתוח טכני מראה שהתמחור של אירופה עדיין אטרקטיבי, אף שהמכפילים עלו, בדומה לשאר העולם. סטוקס 600 מתומחר בהנחה של כ־9% ביחס ל־MSCI World, כשבעבר הפער ביניהם היה בממוצע כ־5%. ברמה הסקטוריאלית, האנרגיה והצריכה המחזורית מתומחרות בזול יותר ממקבילותיהן הגלובליות.

 

נראה שהיורו הוא גורם הסיכון העיקרי למדדים באירופה (מעבר למצב הגיאופוליטי). למעשה, החוזק הכלכלי של אירופה עלול להפוך למקור חולשה: ההתאוששות הכלכלית של גוש היורו תומכת בהתחזקות היורו, ויורו חזק מפחית מרווחיות חברות בינלאומיות. קשה עד בלתי אפשרי לנבא את כיוון שוק המט"ח, אך בכל הנוגע לשאר החלקים בפאזל הכלכלי שלה, העולם מסתדר לטובת היבשת המתחדשת.

 

השורה התחתונה: אירופה רגישה יותר למחזור העסקים העולמי, בעיקר עקב הישענות על יצוא, ולכן נראה שבמצב הגלובלי הנוכחי העולם מסתדר לטובת היבשת המתחדשת.

 

הכותבת היא מנהלת מחקר מדדים בקסם קרנות ETF

בטל שלח
    לכל התגובות
    x