$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

בן־משה בדרך לשליטה באפריקה ישראל, מניות המיעוט ללבייב

בפגישה שנערכה ביום חמישי סוכם עם בעלי האג"ח כי אפריקה תעבור לבעלותם של מוטי בן־משה (70%) ולב לבייב (30%) תמורת הזרמה של עד 800 מיליון שקל והנפקת אג"ח חדשה בהיקף של 1.2 מיליארד שקל. מחלוקת על שווייה של דניה סיבוס

גולן חזני 06:4407.05.17

מוטי בן־משה ולב לבייב מצויים על סף רכישת השליטה באפריקה ישראל במסגרת הסדר חוב עם בעלי האג"ח שלה. סדר השמות איננו מקרי. ל"כלכליסט" נודע כי לפי הסכם השותפות בין השניים, שיהוו דבוקת שליטה, בן־משה יהיה בעל המניות העיקרי (70%–74%), לבייב יישאר עם 26%–30%, והחברה תימחק מהמסחר בתל אביב. הנתון נמסר לנציגות האג"ח בשיחות שהתארכו אל תוך ליל יום חמישי במשרדיו של בן־משה, שהיה הדמות המרכזית בשיחות מול המחזיקים ואמר לנציגות: "אני מוכן לסגור אתכם כבר הערב".

 

בפגישה לא נכחו עורכי דין, ואת לבייב ייצג נדב גרינשפון, סגן יו"ר אפריקה ישראל. ל"כלכליסט" נודע כי הוא ששידך בין לבייב ובן־משה בתחילת השיחות ביניהם לגבי הגשת הצעה משותפת. גרינשפון, שמוערך על ידי שני הצדדים, הוא יד ימינו של לבייב ב־15 השנים האחרונות.

 

בהצעה המקורית של לבייב ובן־משה דובר על הזרמה של 700 מיליון שקל במזומן לאורך שנתיים והמרת חוב של 2.8 מיליארד שקל לסדרת אג"ח חדשה של 1.3–1.4 מיליארד שקל ל־5 שנים בריבית של 5% לשנה. לפי ההצעה החדשה יוזרמו עד 800 מיליון שקל לאפריקה לפי שווי של כ־2 מיליארד שקל, על אג"ח ל־4 שנים וריבית גבוהה מ־5% לשנה. כמו כן, בן־משה מוכן להזרים כ־300 מיליון שקל במזומן ביום הראשון להסדר לעומת 250 מיליון בהצעה הראשונה. לדברי מקורבים לנציגות, הפערים בין הצדדים אינם גדולים והסכם עשוי להיחתם כבר השבוע. עיקר המחלוקת נוגעת לשווייה של דניה סיבוס. הנציגות סבורה שהשווי גבוה בהרבה מזה שמפרט בן־משה בהצעתו. הפער בין הצדדים, אם כוללים רווח עתידי למחזיקים במקרה של השבחת הנכסים ואת השווי של אפריקה בעתיד, עומד על 100–200 מיליון שקל.

 

לבייב מעדיף כנראה להתמקד בעסקי הנדל"ן ברוסיה ובניהול אפי פיתוח, שאותה רכש ביולי 2016 מידי הנושים תמורת 550 מיליון שקל, וכן בעסקיו הפרטיים בתחום היהלומים, ולהשקיע פחות שעות בניהול אפריקה ישראל. ככל הנראה הוא לא עתיד להיות מעורב כלל בניהול אפריקה ישראל לאחר ההסדר, והמושכות יהיו בידי בן־משה. קדמה להתקשרות ביניהם סדרת פגישות שבה הצהיר בן־משה כי אם לבייב יתנגד שהוא ירכוש את השליטה באפריקה, הוא יזוז הצידה. התנהלות זו היתה סוג של לקח שהפיק מההרפתקה שלו באי.די.בי, שם חבר לאדוארדו אלשטיין בנטילת השליטה מנוחי דנקנר, ובסופו של דבר נפרד מאלשטיין בטונים צורמים ובהפסד של 500 מיליון שקל.

 

לב לבייב, מוטי בן-משה לב לבייב, מוטי בן-משה צילום: אוראל כהן

לבייב החליט לחבור לבן־משה ולהישאר כשותף המשני, לאחר שהשתכנע ביכולתו של בן־משה להוביל את החברה ולשמר אותה. לבייב סבור, כמו גורמים אחרים בסביבת אפריקה, שהסדר החוב הראשון שהעניק לנושים תנאים מצוינים וריבית גבוהה באג"ח החדשות שהונפקו לטובתם היו אלה שהובילו את החברה להסדר חוב. בעלי האג"ח ניהלו מכרז באמצעות אפשטיין קפיטל למכירת השליטה באפריקה מול 12 גופים. ואולם, אט אט הם הבינו כי בחברה ישנן כמה גלולות רעל בדמות זכות בנקים ומלווים להעמיד הלוואות לפירעון מיידי במקרה של שינוי שליטה וכן קושי בהפרדה של נכסי החברה, שמרוכזים באפריקה נכסים — והחליטו לסגת.

 

בנציגות האג"ח של אפריקה חברים אילן לבנון מקרן כלירמרק, יואב כפיר, נציג קרן DK, גלעד אושרי מפסגות, שמואל אשל ממנורה ואדוארד קלר. עורכי הדין של הנציגות הם אופיר נאור וגיא גיסין, שגם הם לא נכחו בשיחות ביום חמישי לפי דרישתו של בן־משה. בן־משה, שמחזיק בשליטה באלון רבוע כחול ,שגם אותה רכש במסגרת הסדר חוב, לא הודיע אם יבצע את העסקה במסגרת החברה הציבורית רבוע כחול נדל"ן או במסגרת פרטית. אם וכאשר המו"מ יבשיל לכלל עסקה הוא צפוי להפוך לשחקן המרכזי בתחום הנדל"ן בישראל.

 

בשיחות עם המחזיקים מצוי גם לארי מייזל, שמוכן להפקיד דמי רצינות של 10 מיליון שקל ולנהל בדיקות נאותות לחברה, אבל אם המחזיקים יגיעו להסכמות עם בן־משה, המגעים עם מייזל יופסקו. גם האחים סיידוף מצויים בעמדת המתנה להתפחויות עם בן־משה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x