$
שווקי חו"ל

כל העולם מקשיב לו: איך התממשו תחזיותיו של ג'ורג' סורוס בשנים האחרונות?

הונו האישי מוערך ב-24.7 מיליארד דולר, והוא ידוע בהימוריו הדוביים; זה הזמן לבדוק כיצד התממשו הערכותיו של המיליארדר ביחס לסין, לאיחוד האירופי, לארגנטינה ולמטבע היפני

בלומברג 18:5611.06.16

ג'ורג' סורוס, איל ההשקעות בן ה-85 שהונו מוערך ב-24.7 מיליארד דולר, מגביר את מעורבותו במסחר היומי מתוך המשרד המשפחתי שלו, ועושה סדרה של הימורים דוביים משמעותיים.

 

סורוס זכה לפרסום ב-1992 כאשר גרף לכיסו רווח נקי של מיליארד דולר מקרן הגידור שבראשה עמד, כאשר הוא והאסטרטג הראשי של הקרן, סטאן דרוקנמילר, הימרו שהבנק המרכזי של אנגליה ייאלץ לעשות פיחות לליש"ט. אולם הימוריו של סורוס לא תמיד היו מוצלחים כל כך.

 

 

.

על בסיס תחזיותיו לחולשה בשווקים הגלובליים, קרן ההשקעות שלו חתכה את אחזקותיה במניות אמריקאיות ב-37% ברבעון הראשון של השנה, ובמקום זאת רכשה מניות של חברות לכריית זהב ושל קרן סל העוקבת אחר מחירי המתכת היקרה. מאז, מדד S&P 500רשם החזר של 3.1%. עם זאת, ההשקעה החדשה שלו "באריק גולד" (Barrick Gold), הניבה לו עלייה של 44%.

 

הנה סקירה של כמה מההשקעות שלו בשנים האחרונות:

 

סין

 

מאז 2013 מביע סורוס דאגה לגבי הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, ואף חשש שמנהיגיה של המדינה לא מסוגלים לנהל כראוי את ההאטה הכלכלית שחלה בה.

 

מוקדם יותר השנה, השווה סורוס את כלכלת סין לזו של ארה"ב ב-2007-2008, והצביע על צמיחה מוטית-חוב שיצרה אי ודאות וחוסר יציבות במערכת הבנקאית של סין. "רוב הכסף שהבנקים שם מספקים דרוש לשם כיסוי חובות אבודים ולשמירה על פעילותן של חברות בהפסד", אמר סורוס באפריל באירוע של Asia Society בניו יורק.

 

 

מפעל בסין מפעל בסין צילום: cc by Andreas Habich

 

ייתכן שיהיו עוד מקרים של חדלות פירעון בשוק האג"ח הקונצרני של סין. על פי נתונים שבידי בלומברג ממאי, חובת בסך של כ-2.4 טריליון דולר נופלים תחת הסיווג של חובות בסיכון, שאותם לא יכול להחזיר הלווה בשל מחסור בהכנסות. אומדן זה שווה לכ-23% של התוצר המקומי הגולמי של סין לשנת 2015.

 

מדד האנג סנג שעוקב אחר המניות הסיניות הביא 10% תשואה במהלך שלוש השנים האחרונות – לא תשואה מרשימה כלל ועיקר, אבל רחוקה מהצניחה של 37% בשוק בארה"ב ב-2008. יש לציין כי המדד ירד ב-22% לעומת השיא שרשם לאחר המשבר באפריל 2015.

 

המשבר באירופה

 

בפאנל שנערך בספטמבר 2011, אמר סורוס כי משבר החוב האירופי שנגרם בשל יוון, היה "חמור יותר מהמשבר של 2008". בשנה שעברה אמר שהסיכויים לפרישתה של יוון מהאיחוד האירופי עומדי םעל 50%-50%. "אפשר להמשיך ולדחות את זה לעד, אבל בינתיים לא יהיה עודף תקציבי משום שיוון שוקעת", אמר סורוס בראיון לבלומברג במרץ 2015.

 

 

תור בבנק ביוון תור בבנק ביוון צילום: איי אף פי

 

בינתיים קיימים סימנים לכך שהחששות לגבי כלכלת גוש היורו מתפוגגים בעוד המשקיעים מעבירים את המיקוד שלהם לסין. יוון ונושיה בגוש היורו קרובים כנראה להסכם לתשלום נתח נוסף של סיוע ליוון, מה שיאפשר למדינה לעמוד בתשלומי החוב שלה הקיץ ויסלול את הדרך לפתיחה מחודשת של הדלתות בפניה לתוכניות מימון שוטפות של הבנק המרכזי של אירופה.

 

מאז דבריו של סורוס ב-2011, מדד שוקי אירופה של בלומברג הניב תשואה של 82%. החוב הריבוני של אירופה הניב החזר של כ-14% במונחים דולריים.

 

אגרות חוב ארגנטיניות

 

סורוס הפגין עניין מיוחד בארגנטינה, שם הוא מושקע מזה עשורים רבים. לאחרונה הוא גרף רווחים בעקבות הימור על אג"ח חדלות הפירעון של המדינה. מפעם לפעם נפגש סורוס אישית עם ראש הממשלה לשעבר, כריסטינה פרננדז דה קירשנר, כדי לדון בסיכויי הצמיחה של כלכלת המדינה. לאחר שבית משפט בארה"ב חסם את התשלומים לאג"ח הארגנטינאיות הריבוניות, הצטרפה קרן "קואנטאם פרטנרס" של סורוס לקונסורציום משקיעים ב-2014 שהגישו תביעה נגד נאמן החובות בבנק אוף ניו יורק מלון בלונדון משום שלא חילק תשלומי ריבית, בטענה שההחלטה לא אמורה לחול על ניירות שעליהם חלים חוקים זרים.

 

 

הנשיאה לשעבר דה קירשנר הנשיאה לשעבר דה קירשנר צילום: בלומברג

 

המחלוקת אמנם נפתרה אחרי עזיבתה של דה קירשנר את תפקידה בשנה שעבר אולם סורוס עודנו מפגין עניין בארגנטינה. נציגי הקרן שלו השתתפו ברודשאו של אג"ח ארגנטיניות באפריל, שלאחריו מכרה ממשלת ארגנטינה ני"ע בהיקף שיא של 16.5 מיליארד דולר וחזרה לשוק האג"ח הגלובלי.

 

מאז שההימור של סורוס נחשף בתביעה באוגוסט 2014, רשמו אג"ח ארגנטיניות תשואה ממוצעת של 57%.

 

צניחת הין

 

העסק המשפחתי של סורוס רשם זכותו רווח של כמעט מיליארד דולר מנובמבר 2012 עד לפברואר 2013, הודות להימור שהין היפני יצנח עם בחירתו לראשת הממשלה של שינזו אבה, שלחץ על הבנק המרכזי של יפן לנקוט צעדי תמריץ נוספים לכלכלת המדינה. חודשיים לאחר מכן, המיליארדר הזהיר שהמהלך להרחבת ההקלה הכמותית עלול להביא ל"מפולת" של המטבע, כשאזרחי המדינה יעבירו את כספם לחו"ל.

 

 

 

"למעשה יפן נוקטת צעד די מסוכן משום שהם עושים את זה לאחר 25 שנה שבה הם פשוט צברו גירעונות ולא הניעו את הכלכלה", אמר סורוס בראיון באפריל 2015. גורמים רשמיים בבנק המרכזי של יפן לא יצליחו כנראה לבלום את נפילת המטבע, טען.

 

בעקבות הערותיו של סורוס, המשיך הין את צניחתו החדה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x