$
מט"ח וסחורות

ונצואלה הופכת את שיטת המט"ח שלה לקפיטליסטית יותר

עד היום הנהיגה המדינה 3 שערי חליפין קבועים מראש, התלויים במוצרים הנסחרים. מעכשיו - רמה אחת תיפתח למסחר על פי היצע וביקוש

שירות כלכליסט 17:1310.02.15

ונצואלה צפויה להחליף את מערכת שערי החליפין המורכבת שלה במערכת פשוטה יותר, וקפיטליסטית יותר. התוצאה המיידית של המהלך אמורה להיות אינפלציה גבוהה. שר האוצר רודולפו מרקו ונגיד הבנק המרכזי נלסון מרנטז מתוכננים לקיים בהמשך היום (ג') מסיבת עיתונאים שבה יציגו את "תכנית שער החליפין החדשה".

 

במסגרת המערכת הקיימת, מצמידה ונצאולה את המטבע המקומי שלה, בוליבאר, לדולר באמצעות 3 רמות של שערי חליפין קבועים. כיום דולר שווה 6.3 בוליבר כאשר הוא משמש לסחר במזון ותרופות, כאשר הסחורות האחרות מחולקות ל-2 רמות נוספות - סיקאד 1 וסיקאד 2. ברמת סיקאד 1 מוחלף הדולר תמורת 12 בוליבר, וברמת סיקאד 2 הוא מוחלף תמורת 52 בוליבר. בשוק השחור, הדולר נמכר עבור קרוב ל-190 בוליבר.

 

בינואר הכריז הנשיא ניקולס מדורו כי הממשלה תשמור על השער המועדף של 6.3 בוליבר לדולר, וכן תשמור על מערכת סיקאד 1 בשער שעוד לא פורסם, אך תחליף את סיקאד 2 בפלטפורמה חדשה המבוססת על היצע וביקוש. לפי מקורבים, הרעיון הוא לאפשר לבוליבר להיסחר בפלטפורמה החדשה בשער הקרוב יותר לזה הנהוג בשוק השחור, כלומר כפול מהשווי הנוכחי.

 

קרקאס בוונצואלה קרקאס בוונצואלה צילום: פליקר (Roberto Hernández)

 

לפי ההערכות, המחיר בשוק השחור עשוי לרדת לבין 120-140 בוליבר ברגע שהמערכת השלישית תושק. לפי המקורבים, הבנק המרכזי וחברת הנפט הממשלתית PDVSA יורשו למכור מט"ח באמצעות המנגנון החדש. עם זאת, לבנק המרכזי תהיה הסמכות לאסור על פעילויות.

 

הביצועים הכלכליים של ונצואלה היו הגרועים ביותר בשנה שעברה מקרב מדינות אמריקה הלטינית. התמ"ג שלה התכווץ ב-2.8%, בעוד שהאינפלציה המוערכת עומדת על 64%. שער החליפין החדש קרוב לוודאי שישפיע על החברות האמריקאיות שחשופות לוונצואלה, מכיוון שהממשלה לא מרשה להן להחזיר לארה"ב את ההכנסות מהפעילות שלהן במדינה. לפחות 40 חברות אמריקאיות גדולות, ביניהן ג'נרל מוטורס ופרוקטר אנד גמבל, מחזיקות ביחד במאזנים שלהן בנכסים בבוליבר בשווי 11 מיליארד דולר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x