$
בורסת ת"א

"אי אפשר להאשים המשקיעים בפאניקה, 2008 עדיין צרובה בתודעה"

מתח בקרב המשקיעים בבורסה של תל אביב לקראת חידוש המסחר בבוקר; מנהל ההשקעות של קופות הגמל של פסגות: "באג"ח הקונצרניות נוצרות הזדמנויות, שלא בטוח שיחכו למי שיישב על הגדר עוד זמן רב"

רחלי בינדמן, לירוי פרי וענת ציפקין 22:3007.08.11

מתח בקרב המשקיעים בבורסה של תל אביב לקראת חידוש המסחר מחר בבוקר, לאחר שהיום צנחו המדדים המובילים בכ-7%. ברקע: הורדת הדירוג ההיסטורית של ארה"ב, בלילה שבין שישי לשבת. 

 

מנכ"ל חברת דירוג האשראי מידרוג גיל גזית אמר היום: "השוק היה מוכן כבר למהלך של הורדת דירוג לארה"ב, אך בבורסה כמו בבורסה - מגיבים בחדות. אי אפשר להאשים את המשקיעים בפאניקה מיותרת, שכן 'אפקט ליהמן' מ־2008 עדיין צרוב בתודעתם. בסך הכל, החברות הישראליות יודעות להתמודד עם מצבים כאלה. ייתכן שהעלות של גיוס החוב תעלה, גם לחברות וגם למדינת ישראל, אך איני מאמין שתהיה ירידה משמעותית בהיקף הגיוסים".

  

"המפולת בוול סטריט בסוף השבוע, שסחפה את כל בורסות העולם, מבטאת בעיקר דבר חדש אחד - חשש ממשי מכניסה למיתון נוסף בארצות הברית ותחתית כפולה", אומר שלומי ברכה, מנהל ההשקעות של קופות הגמל של פסגות.

 

לדבריו, "בשלב הזה, כל מנהל השקעות צריך להחליט באיזה מחנה הוא, האם להערכתו ארה"ב אכן תידרדר בחזרה למיתון, או שתסתפק בצמיחה אטית ונמוכה. הציבור, כרגע, ללא ספק נוטה לחששות ממיתון, אבל אצלנו בפסגות הנחת העבודה היא שארה"ב דווקא הולכת להמשיך ולצמוח, הגם שבאופן אטי, ולא לגלוש למיתון. בינתיים, התשואות של האג"ח הממשלתיות האמריקאיות יורדות, כך שאין חשש אמיתי לחדלות פירעון של ארה"ב".

  

ברכה מעריך, עם זאת, כי "באג"ח הקונצרניות נוצרות הזדמנויות, שלא בטוח שיחכו למי שיישב על הגדר עוד זמן רב, במיוחד בחברות חזקות שאינן בעלות חשיפה גדולה למשבר".

 

"S&P הוציאה כרטיס אדום לממשל"

 

תמיר פורת, סמנכ"ל השקעות בכלל פיננסים, מעריך ש"הורדת הדירוג לארה"ב היתה מעין הוצאת כרטיס אדום לממשל והוראה 'התעשת, קח את עצמך בידיים', אך מעבר לכך אין משמעות רבה למהלך. הרי יכולת החזר החוב של ארה"ב עדיין גבוהה מזו של צרפת שמחזיקה בדירוג מושלם של AAA. המטרה היחידה להורדת הדירוג היא כדי שהפוליטיקאים בארה"ב יפסיקו להתקוטט, ויפעלו.

 

בורסת תל אביב. "ההתעשתות תגיע בשבועיים הקרובים" בורסת תל אביב. "ההתעשתות תגיע בשבועיים הקרובים" צילום: אוראל כהן

"המהלך החשוב הבא הוא הנאום הצפוי של בן ברננקי, הנגיד האמריקאי, ביום שלישי, והמסר שיעביר בדבר נחישותה של ארה"ב לטפל בבעיות של הכלכלה. בכל מקרה, סין שמחזיקה אג"ח אמריקאיות בטריליון דולר לא הולכת להיפטר מהן, האג"ח האלו עדיין נחשבות חוף מבטחים.

 

"גם בשווקים לא נראה היסטריה מתמשכת, ולהערכתנו ההתעשתות תגיע בשבועיים הקרובים. ארצות הברית לא תיפול למיתון כפול. צריך להעביר מסר מרגיע, לא לפעול בפאניקה, כרגע הפסיכולוגיה השלילית שולטת, אבל היועצים בבנקים ומנהלי השקעות צריכים להזכיר ללקוחות מה קרה למי שמכר את התיק בסוף 2008. מי שיקטין את חשיפה המנייתית עלול להצטער בעוד שבועיים או חודש, שהשווקים יתקנו.

 

"בתקופה כזו, יעשה בחוכמה לקוח בעל אורך נשימה שייכנס לשוק בזהירות. יש הזדמנויות בשוק המניות המקומי ובשוק האג"ח הקונצרניות, בדגש על פיזור. לסיכום, להערכתנו, בשבועיים־שלושה הקרובים נראה עדיין עצבנות, אך לקראת הרבעון הרביעי נראה חזרה להתייצבות".

 

רפי קסל, מנהל ההשקעות הראשי של אנליסט אינו רואה מקום להשוואה בין המצב כעת לסוף 2008: "אז", הוא אומר, "היתה הפתעה גדולה, כשנפילת ליהמן ברדרס גררה כדור שלג, וההתברר שהמצב הפיננסי בארה"ב ואירופה על כרעי תרנגולת, אבל היום הבעיות כבר ידועות, ועדיין, האג"ח של ממשלת ארצות הברית הן הכי פחות מסוכנות בעולם.

 

"אם כבר", לדבריו, "הסיטואציה הנוכחית מזכירה את הקיץ שעבר, עם החשש שנוצר מתחילת משבר החוב באירופה. כרגע, השווקים סופר־עצבניים ומנהלי הקרנות לא רוצים לקנות נכסים, רק כדי להיאלץ למכור אותם כמה שעות מאוחר יותר, בגלל הפדיונות. למנהלי קופות הגמל יש אמנם יותר דרגות חופש, אבל גם הם מוגבלים ביכולתם לנצל הזדמנויות בגלל תקנות חודק. מעבר לזה המשבר תפס את רובם עם אחזקה גבוהה במניות".

 

"אין פאניקה אצל המשקיעים הזרים"

 

לדברי קסל, "כל נביאי הזעם יוצאים עכשיו לאור, אבל ברור שככל שהמחירים נמוכים יותר, יש יותר הזדמנויות. למשל, אג"ח של קבוצת דלק נסחרות בתשואה ריאלית של כמעט 8%, וזה לא הולך ברגל. יש חולשה גדולה מאוד בכלל באג"ח שמחוץ למדדי התל בונד ובעלות הדירוגים הנמוכים".

 

אורי רבינוביץ', מנהל ההשקעות הראשי של הראל פיננסים, מצטרף לתחזיות עמיתיו, ומדגיש כי "מיום שישי ועד היום ההסתברות של ארה"ב לפשוט רגל לא עלתה, ועדיין שואפת לאפס, אלא שיש חוסר אמון בהנהגה הפוליטית".

 

רבינוביץ' מוצא גם נקודות אור במסכים האדומים. לדבריו, "יש נזילות גבוהה בשווקים, ורמות המינוף נמוכות בצורה קיצונית. מי שיסתכל על מאזני החברות האמריקאיות, יבין שבניגוד ל־2008 משבר חוב לא עומד כרגע על הפרק. המחירים של הנכסים, נכון לעכשיו, מבטאים חששות מאוד גדולים, שהסבירות שיתממשו נראית כרגע נמוכה יחסית.

 

"ההמלצה שלי", אומר רבינוביץ', "מתחלקת לשניים: למי שבאופן אישי לא מסוגל לסבול את הירידות הללו, כדאי להפחית סיכונים, אבל מי שמסוגל להסתכל קצת קדימה, המחירים הנוכחיים אומרים שככל הנראה תהיה לו הזדמנות טובה יותר למכור, במחירים טובים יותר".

 

גם הדר אשרת, מנהל מכירות חדר מסחר דויטשה ישראל, מרגיע: "לא זיהינו פאניקה בקרב המשקיעים הזרים. אחנו מנהלים איתם שיחות ובוחנים את הוראות הקניה והמכירה שלהם, ולא מזהים תגובות של היסטריה.

 

"הזרים כמעט ולא היו פעילים היום בשוק ולא בגלל שזה היה יום ראשון, אלא כי הם רוצים לפעול כשהדברים יהיו סדורים וברורים יותר. הזרים ישבו היום על הגדר, וכנראה שימתינו לראות כיצד ייפתח מחר המסחר באירופה ובארה"ב לפני שיגיבו. הזרים חוששים בעיקר מהעובדה שהורדת הדירוג לארה"ב תגרור אחריה את הורדת דירוג החוב גם של ישראל, ושהתחזקות השקל תוביל לפגיעה ביצוא.

 

"ירידות השערים שראינו היום נבעו בעיקר מפעילות של משקיעים מוסדיים ישראליים, אף שחלקם ניצלו את הירידות כדי לקנות מניות בעלות ערך אמיתי, ובזול". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x