$
בורסת ת"א

הקופה הקטנה של גושן: הטלת קנסות על בתי השקעות

חצי מיליון שקל, זה הסכום המצטבר של הקנסות שהטילה רשות ני"ע על קרנות נאמנות מתחילת השנה. מנהל בית השקעות ל"כלכליסט": "תמיד יחפשו ברשות את הדברים הקטנים והלא חשובים, אבל את הדברים הגדולים הם בחיים לא ימצאו"

הדר רז 08:5104.08.08

מעיון בקנסות האזרחיים שרשות ניירות ערך הטילה על חברות קרנות הנאמנות, אפשר ללמוד לא מעט על הדגשים ששמה הרשות: הקפדה על דיווחים במועד, תקנות הקרנות הכספיות, מדיניות ההשקעות של החברות ופעילות ההוסטינג.

 

שבע חברות קרנות נאמנות נקנסו מתחילת השנה על ידי הרשות. "תמיד יחפשו ברשות את הדברים הקטנים והלא חשובים, אבל את הדברים הגדולים הם בחיים לא ימצאו. הם תמיד ימצאו פסיק שחסר, או חריגה של 5% במדיניות או חתימה שחסרה, אבל במהות - אלה דברים חסרי משמעות", אמר אחד ממנהלי בתי ההשקעות. "כלכליסט" ריכז את הסיפורים שמאחורי הקנסות.

 

בתי השקעות תחת עינה הבוחנת של רשות ני"ע בתי השקעות תחת עינה הבוחנת של רשות ני"ע

 

אלומות

נקנס על ידי רשות ני"ע בכ-155 אלף שקל בשל חריגה ממדיניות השקעה במשך שלושה חודשים ב-2007. במהלך התקופה הוחזקו נכסים דולריים בשיעור שנע בין 82.35% מסך נכסי הקרן ל־89.5% משווי הנכסים, בניגוד למדיניות ההשקעות של הקרן שלפיה יושקעו לפחות 90% מסך נכסי הקרן בנכסים דולריים.

 

במכתב ששלחה הרשות לאלומות נאמר: "מההסבר שניתן על ידכם עולה כי כלל לא הייתם מודעים לחריגה, לשיעורה ולמשך הזמן שנמשכה, לולא הסב סגל הרשות תשומת לבכם אליה. מערכת התראה אצל מנהל קרן הנה בגדר חובה בניהול קרנות". תגובת אלומות: "בחודש יולי 2007 הוערך נייר ערך באחת מקרנות הנאמנות של החברה בשווי שגוי בעקבות טעות של גורם הערכה חיצוני. מאז המקרה הידקה החברה את נוהלי הפיקוח".

 

גאון

נקנס על ידי רשות ני"ע בשל פרסום פרטים מטעים באתר האינטרנט של חברת רוביקון שוקי הון שמתארחת (הוסטינג) בגאון. לטענת החברה שההפרה אירעה בשל תקלה טכנית נדירה, כתבה הרשות "אף אם נכונה טענה זו במישור העובדתי, לא ניתן להכיר בה כטעם המצדיק הימנעות מקנס, זאת לאור העובדה כי סגל הרשות הוא שגילה את ההפרה". מגאון נמסר: "ההפרה נעשתה על ידי קרן הנאמנות רוביקון, המתארחת ומקבלת שירותי תפעול בלבד בגאון בית השקעות".

 

מנורה מבטחים

נקנסה בכ-155 אלף שקל לאחר שרכשה עבור שתי קרנות כספיות דולריות שבניהולה תעודות חוב זרות ללא התחייבות של המנפיק לפדות את תעודות החוב לא יאוחר משבעה ימי עסקים, כמתבקש בתקנות. העובדה כי מנורה מבטחים איתרה את ההפרה ופנתה מיוזמתה לרשות ני"ע לא סייעה לה. "בבסיס ההפרה עומדת החזקה של נכס האסור בהחזקה. הקושי במימוש ניירות הערך שהחזקתם בניגוד להוראות הוא המעיד על חומרת ההפרה", נאמר בהודעת הרשות.

 

רונן אביגדור, מנכ"ל מנורה מבטחים, מסר: "זוהי דרישה ייחודית למחוקק הישראלי שאינה מוכרת בעולם. פירשנו לא נכון את החוק, ולאחר שהבנו זאת פנינו לרשות וחשפנו בפניה את החריגה".

 

פרפקט

נקנס לאחר שלא פרסם בזמן הודעה על סיווג קרן שבניהולו. מנהל הקרן היה צריך לפרסם את ההודעה יומיים לאחר תאריך התשקיף, שנושא את התאריך 1 בינואר 2008, ופרסם את הדיווח רק לאחר שנדרש לעשות כך על ידי הרשות ב־15 בינואר 2008. הרשות מציינת במכתב שנשלח אל בית ההשקעות ובו נימוקי הקנס כי "העובדה שמנהל הקרן הפיק לקחים מהמקרה במטרה למנוע הישנותו בעתיד הנה בגדר מובן מאליו וחלק מהחובות שחב מנהל הקרן כלפי בעלי היחידות, ואינה יכולה לשמש טעם מיוחד המצדיק הימנעות מדרישת קנס אזרחי".

 

סיגמא

נקנס בגלל פרסום דו"ח שינוי מדיניות השקעות בקרן בלי שצוין המועד שבו אמורה להסתיים התאמת הנכסים למדיניות החדשה. הדו"ח הוגש שמונה ימים בלבד לפני מועד כניסת השינוי לתוקף, אף שהיה עליהם להגישו שבועיים לפחות לפני כניסת השינוי לתוקף.

 

בית ההשקעות טען שהרשות התירה את פרסום התשקיף, אף שכלל הצהרה של מנהל הקרן שלפיה כל שינוי במדיניות ההשקעות ידווח "לפחות שבעה ימים מראש" במקום שבועיים מראש כפי שמופיע בתקנות. את הקנס השני קיבלו בבית ההשקעות לאחר שלא הוציאו דיווח על הקנס שקיבלו. "לא ניתן להכיר בעובדה כי הרשות לא הודיעה למנהל הקרן על חובתו לפרסם דו"ח אודות דרישת קנס כטעם מיוחד המצדיק הימנעות מדרישת קנס. אין זה מתפקידה של הרשות להפנות את תשומת לבו של מנהל הקרן לקיומן של הוראות הדין וחובות הדיווח", נאמר בהודעה.

 

אדמונד דה רוטשילד

נקנס בשל אי־הגשת דו"ח בדבר סיום כהונתו של יוסי זינגר כדירקטור חיצוני. "על מנהל הקרן למלא אחר דרישות הגילוי שנקבעו על ידי המחוקק במלואן וללא סייגים. ציון מועד סיום כהונתו בתשקיפי הקרנות באותיות קטנות ליד שמו אינו ממלא די צורכו עקרונות אלו".

 

אלטשולר שחם

נקנס בשל פרסום מודעות שבהן ציין שב-4 באפריל 2007 יפורסם תשקיף, בעוד שפרסומו באתר הרשות נעשה רק ב־11 באפריל 2007. החברה טענה כי שלחה את הדיווח במועד, ולא שמה לב שלא קיבלה הודעות אישור על קליטת הדיווח. לטענה זו מגיבה הרשות: "אישור על קליטתו של דיווח במערכת המגנא מתקבל אצל המדווח בתוך מספר דקות מועט מרגע המשלוח. על המדווח היה להמתין את פרק הזמן הקצר הזה ולוודא את קליטתו של הדו"ח". כמו כן היא מציינת כי "אין זו הפעם הראשונה שחלה אצל מנהל הקרן תקלה כזו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x