$
בארץ

ביה"ד הקפיא הליכי המכרז לנמלים הפרטיים; אסר על שביתה עד ה-2.9

שופטי בית הדין הארצי לעבודה הדגישו כי להסתדרות עומדת הזכות לשביתה, וכי הממשלה היא זו שנהגה שלא כשורה. השופטים: "בדרכה של הממשלה יש משום התנהלות בחוסר תום לב כלפי ההסתדרות"

מיקי פלד וליאור גוטמן 22:4929.07.13

בית הדין הארצי לעבודה החליט הלילה (ב') החליט להקפיא את הליכי המכרזים להקמת נמלים פרטיים בחיפה ובאשדוד, ובנוסף אסר על שביתה בנמלים עד ה-2.9. עוד נקבע שעל המדינה להיכנס למו"מ אינטנסיבי עם העובדים כדי להשיג הסכמות זאת תחת דיווח שוטף לבית הדין לעבודה על התקדמות בין הצדדים.

 

שר התחבורה, ישראל כץ, אמר הערב כי בכוונתו לערער לבג"ץ על ההחלטה של בית הדין. לדבריו, למדינה יש זכות לקדם תחרות לשם הורדת יוקר המחייה ופיתוח המשק. גם משרד האוצר הביע עמדה דומה.

 

למרות ההחלטה שמונעת אפשרות של שביתה, שופטי בית הדין הארצי לעבודה הדגישו כי להסתדרות עומדת הזכות הזו, וכי הממשלה היא זו שנהגה שלא כשורה במו"מ בין הצדדים. עם זאת, בשל החשיבות של הנמלים לסחר החוץ של המשק, כותבים השופטים, יש להימנע מהשבתה לפחות עד ה-2 בספטמבר, אז ישובו המדינה וההסתדרות אל בית הדין וידווחו על תוצאות המשא ומתן ביניהם. במידה שעד אז לא יגיעו להסכמות, עשוי בית הדין לאפשר להסתדרות להשבית את הנמלים, גם אם תחת הגבלות מסויימות.

 

 

השופטים לא חסו במילים על התנהלות המדינה וכתבו כי "אין הממשלה רשאית לילך בדרך של הסדר רפורמת הנמלים, תוך הידברות עם ההסתדרות על פי מתווה פלוני, ובאבחה אחת לקטוע את ההידברות ולהחליט חד צדדית על הליכה בדרך הפוכה ונוגדת. בדרכה זו של הממשלה, יש משום התנהלות בחוסר תום לב כלפי ההסתדרות". השופטים קבעו לכן שיש זכות עקרונית להסתדרות להשבית הנמלים בשל בניית הנמלים הפרטיים, שכן "להחלטת הממשלה עלולה להיות השלכה ישירה על ביטחונם התעסוקתי ותנאי עבודתם של עובדי חברות הנמל.

 

במהלך הדיון טענה נציגת הפרקליטות, עו"ד יעל בר-לב, כי הממונה לשעבר על אגף התקציבים באוצר, גל הרשקוביץ, פעל שלא בסמכות כאשר ניסה לגבש יחד עם ההסתדרות מתווה להקמת רציפים פרטיים לצד נמל אשדוד. לדבריה, רק לממונה על השכר במשרד האוצר יש סמכות לעשות זאת.

 

מאיגוד לשכות המסחר, שהצטרפה כצד לתביעה, נמסר בתגובה ש"האיגוד מקבל בסיפוק את העובדה שבית הדין נענה לעתירה ולא איפשר את השבתת נמלי הים,דבר שהיה פוגע קשות ביבואנים וביצואנים. יחד עם זאת האיגוד סבור שלא היה מקום להקפיא את המכרזים שכן הם הוצאו כדין בסמכותה של הממשלה".

 

"תחרות הוגנת דורשת שוויון"

 

כבר במהלך הדיון רמזו השופטים כי דרישת ההסתדרות לקיים מו"מ לקביעת התנאים להפעלת נמלים פרטיים הינה דרישה לגיטימית. השופט רבינובץ' אמר כי ההסתדרות מעוניינת רק למנוע פגיעה בעובדים והשופט יגאל פליטמן הוסיף כי "תחרות הוגנת דורשת שוויון והיעדר תשתיות שוות בין הנמלים הממשלתיים לאלו הפרטיים הינו דבר שפוגע בכך". השופטים אף ציינו את מתווה ברצלונה שפורסם לראשונה ב"כלכליסט" לפיו ההסתדרות וועד נמל אשדוד הסכימו להקמתו של נמל פרטי בתמורה לבעלות על חלק מהנמל. 

 

עו"ד שי תקן, המייצג את ההסתדרות, אמר כי רצונה של הממשלה הוא בחיסול העבודה המאורגנת. אבי ניסנקורן, יו"ר האגף לאיגוד מקצועי הוסיף, כי ההסתדרות מעוניינת בהידברות. מנגד, הנהלת נמל אשדוד אמרה כי כל יום של שביתה יגרום לנזק של מיליוני שקלים לנמל.

 

לפני שבועיים הכריזה ההסתדרות על סכסוך עבודה בנמלי אשדוד וחיפה על רקע פרסום המכרזים לבנייה ותפעול שני נמלים פרטיים שיתחרו באלו הממשלתיים. העובדים חוששים כי מכיוון שהנמלים יהיו נמלי מים עמוקים ומכיוון ולא יהיו בהם ועדי עובדים, לא יוכו הנמלים הקיימים להתחרות באלו החדשים וייפגעו תנאי התעסוקה של עובדי הנמלים הממשלתיים.

 

נמל אשדוד נמל אשדוד צילום: גדי קבלו

 

בדיון בלשכתו של סגן נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, יגאל פליטמן, שנערך ביום ראשון ניסה השופט לגשר על הפערים בין הצדדים ולהביא לחזרה למתווה של משא ומתן כך שהעובדים יבטיחו לא לשבות והמדינה תבטיח לא להתקדם עם הליכי המכרז. עם זאת, בגיבוי של משרדי רה"מ, האוצר והתחבורה, הודיעו נציגי המדינה כי הם לא מוכנים להקפיא החלטת ממשלה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x