סדקים בברית הבינה המלאכותית: מיקרוסופט בוחנת אלטרנטיבות ל-OpenAI
תחת השם MAI, מיקרוסופט מפתחת מודלים משלה שיתחרו ישירות ב-OpenAI, ובוחנת שילוב של מודלים מתחרים כמו אלו של xAI ומטא במוצרי Copilot שלה. ברקע: ביקורת על ביצועי מוצרי ה-AI של החברה וחוסר נכונות מצד OpenAI להעביר מידע על המודלים שלה
קרעים בברית שבמרכז מהפכת ה-AI? מיקרוסופט מפתחת מודלי בינה מלאכותית גנרטיבית (GenAI) שיתחרו ישירות במודלים של OpenAI, ובוחנת מודלים מחברות כמו xAI של אלון מאסק, מטא ואפילו דיפסיק (DeepSeek) הסינית, שיחליפו את ChatGPT במוצרי Copilot של החברה – כך לפי דיווח של אתר The Information.
מיקרוסופט היא אחת המשקיעות המוקדמות ב-OpenAI, והשקיעה בחברה מיליארד דולר כבר ב-2019. חיבור זה מיצב אותה בעמדת זינוק מוצלחת כאשר חשפה החברה את ChatGPT בנובמבר 2022 והציתה את מהפכת ה-GenAI העולמית. מיקרוסופט מיהרה למנף חיבור זה ובמהלך 2023 שילבה את מודלים של OpenAI כמנוע מאחורי מוצרי Copilot שלה, שמנגישים יכולות GenAI למגזר העסקי. בינואר 2023 היא אף הגדילה את מחויבותה לחברה עם השקעת עתק של 10 מיליארד דולר.
מאז, שמרו מיקרוסופט ו-OpenAI על יחסים קרובים. בנובמבר 2023, כשניסה דירקטוריון OpenAI להדיח את המייסד והמנכ"ל סם אלטמן, מנכ"ל מיקרוסופט סאטיה נאדלה נעמד לצדו כשמינה אותו לתפקיד בכיר בחברה והציע לו משאבים משמעותיים להביא את כל עובדי OpenAI שיבקשו ללכת בעקבותיו – ובכך למעשה לשכפל את חלוצת ה-GenAI בתוך מיקרוסופט. מהלך זה שיחק תפקיד מכריע בכישלון מהלך ההדחה.
ואולם, עתה נראה שיש קשיים מהותיים במערכת היחסים בין החברות. זאת, בין השאר, על רקע ביקורות צוננות שסופגים מוצרי Copilot לאור עלותיהם הגבוהות, מהירותיהם האטיות ותוצאותיהם הלא מספקות, והבנה משותפת שהחברות הן יותר מתחרות משותפות. לפי The Information, לפי הסכם ההשקעה ב-OpenAI, יש למיקרוסופט זכויות גישה לקניין הרוחני שלה. ואולם, OpenAI מגלה חוסר נכונות להעבר מסמכים שמסבירים כיצד תכננה את המודל החושב שלה, o1, כך שיחשוב על שאילתות משתמשים לפני שהוא משיב עליהן.
בינואר, מיקרוסופט שיחררה את OpenAI מהחוזה שמחייב אותה לעשות שימוש בשירותי הענן של החברה. זאת, במקביל (וייתכן שבתגובה) להודעת OpenAI על פרויקט להקמת תשתיות AI בארה"ב בעלות של חצי טריליון דולר. עתה, לפי הדיווח, מיקרוסופט לא רק בוחנת חלופות למודלים של OpenAI, אלא גם מפתחת משפחת מודלים משלה תחת השם MAI, ובכללם מודל חושב דוגמת o1 של OpenAI, שמאומן לחשוב לפני מענה לשאילתת משתמש.
לדברי מקורות, המודלים של מיקרוסוטפ מתפקדים טוב כמעט כמו מודלים מובילים של OpenAI ואנת'רופיק. החברה מתכננת למכור גישה למודלים לחברות אחרות, ובכך להתחרות ישירות ב-OpenAI, וגם בוחנת את שילובם במוצרי Copilot. כן נבחן שימוש אפשרי במודלים של חברות אחרות בתחום, ומיקרוסופט כבר מבצעת בדיקות עם המודלים של xAI, מטא ודיפסיק.