סגור
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' טקס הארכת כהונת הנגיד 18.12.23
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' (צילום: שלו שלום)

פרסום ראשון
עתירה נגד שר האוצר: מסכל את יכולתה של הכנסת לקבוע סדרי עדיפויות תקציביים

קרן ברל כצנלסון ו-6 ח"כים עתרו לבג"ץ נגד השר בצלאל סמוטריץ' והממשלה בטענה כי הפרו את החוק כשלא פרסמו את כל המידע הרלבנטי לתקציב המדינה 2023. לטענתם, ההפרה חמורה שבעתיים, בכך ש"הממשלה פועלת לקדם את אותה מתכונת חקיקה, ללא הסבר מילולי, ללא תחזית רב שנתית, וללא פירוט לתקנות, גם בחוק התקציב 2024"

קרן ברל כצנלסון ושורה של ח"כים בהם ולדימיר בליאק, מירב כהן, נעמה לזימי, מטי צרפתי הרכבי, גלעד קריב ואפרת רייטן עתרו היום (א') לבג"ץ נגד שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', הממשלה ועוד בטענה כי הפרו את החוק כשלא פרסמו את כל המידע הרלבנטי לתקציב המדינה 2023. העותרים טוענים כי הסתרת המידע כביכול מהכנסת ומהציבור מקשה על ההבנה מהם סדרי העדיפויות האמיתיים של הממשלה, במיוחד בכל הנוגע לשימוש בתקציב המדינה לחלוקת כספים קואליציוניים למיניהם על חשבון הצרכים הביטחוניים והאזרחיים שנובעים מהמלחמה וצרכי השיקום של המערכות הציבוריות כמו בריאות הנפש, חינוך, רווחה ועוד.
נטען, כי הסתרת המידע נוגעת בעיקר לשלושה מסמכים: "הספר הכחול" שהוא פירוט מילולי של התוכניות השונות בכל אחד ממשרדי הממשלה ו"הספר הירוק" שהוא פירוט של התוכניות לתקנות השונות שרק בעזרתן ניתן לדעת לאן הכסף באמת מיועד. המסמך השלישי, התחזית הרב-שנתית, אמור לאפשר לכנסת להבין מה סדר העדיפויות ארוך הטווח של הממשלה, והגשתו לכנסת, נטען, היא חלק מהמחויבות החוקית של שר האוצר.
למעשה, טוענים העותרים כי הסתרת המידע כביכול משמעותה שבפועל הח"כים, גם אלו של הקואלציה שאישרו את התקציב, לא ידעו על מה הם באמת מצביעים.
העותרים באמצעות עו"ד חגי קלעי טוענים כי "ללא הליך חקיקה סדור, המביא לידיעת חברי הכנסת את מלוא המידע הרלבנטי, מתרוקן מתוכן תפקידה של הכנסת כמי שאמונה על הארנק, במערכת האיזונים והבלמים שבין שלוש הרשויות". עוד נטען, כי מכיוון שהממשלה מתכוונת לבצע את אותו מהלך חקיקתי גם בתקציב המעודכן ל-2024, העותרים מבקשים מבג"ץ להבהיר שמדובר בהפרה של החוק והנוהג המקובל. "ההפרה חמורה שבעתיים, בכך שהממשלה פועלת לקדם את אותה מתכונת חקיקה, ללא הסבר מילולי, ללא תחזית רב שנתית, וללא פירוט לתקנות, גם בחוק התקציב 2024. הממשלה מנצלת את הרוב הקואליציוני הנתון לה על מנת לרוקן את הליך חקיקת חוק התקציב השנתי מתוכן.
"חוק התקציב עומד בניגוד להוראות חוק יסוד משק המדינה, בניגוד להוראות חוק יסוד התקציב, בניגוד לנהלי העבודה המקובלים בהליך חקיקה של חוק תקציב, ומבלי שניתנה לחברי הכנסת תשתית עובדתית רלוונטית מינימלית על מנת לבחון את תוכניות העבודה העומדות בבסיס החוק, או את התחזיות הכלכליות שעל בסיסן גובש החוק. בכך הפכה הכנסת לחותמת גומי של הממשלה", נטען.
רמי הוד, מנכ"ל המרכז הרעיוני בקרן ברל כצנלסון מסר, כי "ממשלת ישראל בהתנהלות בלתי חוקית מסתירה מחברי הכנסת והציבור את הביזה שמתרחשת בזמן המלחמה. במקום לדאוג לשירותי בריאות הנפש, הרווחה והחינוך הקורסים - מיליארדי שקלים מחולקים למשרד ממשלה מיותרים. אנחנו מבקשים מבג"ץ להורות לממשלה לחשוף באופן מיידי את המספרים והמסמכים האמיתיים של תקציב 2023, ולהנחות אותה להציג את אותו מידע קריטי בדיוני תקציב 2024".
גם השרה לשעבר ח״כ מירב כהן ציינה כי ״הממשלה מעדיפה לאשר חוק תקציב רזה וללא פירוט מספק, כדי להגביל את היכולת לפיקוח פרלמנטרי וציבורי ראוי ואפקטיבי".
ח״כ נעמה לזימי ציינה כי "הגשנו עתירה חשובה מאין כמותה, שתשים סוף לזלזול בחברי הכנסת ולהסתרת המידע השיטתית מאיתנו מצד משרד האוצר. התקציב המתוקן שהובא אלינו לשנת 2023 הובא ללא הפירוט הנדרש, באופן שמנע מחברי הכנסת לבצע פיקוח פרלמנטרי אפקטיבי על פעילות הממשלה. אנחנו מגישים את העתירה הזו כדי שהמצב המביש הזה לא יחזור על עצמו לקראת תקציב 2024 שמחייב סדרי עדיפויות אחרים לחלוטין נוכח המלחמה ומצבם העגום של השירותים החברתיים שהוזנחו ויובשו".