סגור
ליאת שוב ראש החטיבה העסקית בלאומי
ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בלאומי (צילום: אביגיל עוזי)

הוועידה הלאומית
"המגזר העסקי יידע להתנהל עם ריבית שאינה אפסית גם לאורך זמן"

ראש החטיבה העסקית בלאומי, ליאת שוב, העריכה בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט ובנק לאומי כי "גם כשהריבית תרד, היא לא תרד באותו הקצב בו עלתה, וכנראה שלא נראה ריבית אפסית בשנים הקרובות"

"החברות יודעות לעשות את ההתאמות בסביבת הריבית החדשה ויצליחו להתמודד עם ריבית שאינה אפסית לאורך זמן", כך אמרה ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט ובנק לאומי שנערכת היום בתל אביב.
שוב הסבירה כי למרות היכולת של חלק מהחברות להתמודד עם סביבת הריבית הגבוהה, הדבר מחייב שינוי מהיר בהתנהלות שלהן.
"אני נפגשת עם לקוחות, ומה שעולה בכל השיחות הוא שיש צורך לבחון את השינויים של הסביבה הכלכלית החדשה. החברות יודעות לעשות את ההתאמות, אם כי בתוכנית העסקית של כל חברה הכל צריך להיות על השולחן - התייעלות, השקעות שצריך לדחות או להגדיל. צריך לחזור לבסיס, על מנת להבטיח את יציבות החברה ואת היכולת שלה לשרוד, להתפתח ולצמוח".
לדברי שוב, "זו בדיוק העת שבה הנהלות צריכות לנהל את תזרים המזומנים שלהן בצורה הדוקה ומחושבת. להיות עם אצבע על הדופק ולנהל בתבונה את שיעורי המינוף, בצורה כזו שתבטיח בראש ובראשונה את יציבות החברה, ולצד זאת - לבחון עסקאות בצורה אחראית ושקולה".
על פי ראש החטיבה העסקית בלאומי, הסיכונים המאיימים על יציבות החברות הם "סביבת הריבית הגבוהה, ההכבדה של יוקר המחיה על משקי הבית, שוק העבודה המשתנה, והסיטואציה הייחודית שבה נמצאת ישראל".
כפי שמסבירה שוב, "כל אלה לצד פרמטרים נוספים מביאים כיום את המגזר העסקי להתנהל בסביבה מאתגרת במיוחד. עסקים נאלצים לקחת את הנחות היסוד שהובילו אותם במשך תקופה לא מעטה ולאתגר אותן. במשבר הנוכחי זו העת לבחון אלו הזדמנויות ניתן לנצל", היא מציינת.
עד כמה הריבית הגבוהה בשווקים דורשת ביצוע של שינויים מצד החברות? שוב הדגימה את הסיכונים שהריבית טומנת בחובה בהתמוטטות של בנק SVB.
"תקופה קצרה לאחר שנכנסתי לתפקידי כראש החטיבה העסקית, הבנתי בצורה המוחשית ביותר שמה שהיה הוא כבר לא בדיוק מה שיהיה. בלילה שבין רביעי לחמישי התחילו להגיע שמועות שהתגברו והפכו לממשיות בלילה שבין חמישי לשישי - עם הידיעה על נפילת SVB שחברות הייטק ישראליות רבות החזיקו בו חשבונות ופקדונות. הצלחנו תוך זמן קצר להשיב מיליארד דולר חזרה הביתה ללקוחות הבנק".
"כשהחלטנו בלאומי על האופן שבו אנחנו רוצים להרחיב את הפעילות שלנו בארה"ב, הדרך שנבחרה הייתה על ידי המיזוג עם בנק אמריקאי - וואלי נשיונל בנק (valley national bank). החיבור המצוין שלנו לוואלי, שהוא כיום אחד מ-30 הבנקים המובילים בארה"ב, מהווה חלק משמעותי במסע הצמיחה שאנחנו עוברים כמעט עם כל חברה שאנחנו מלווים אותה בפעילותה מעבר לים. מבחינתנו, ברגע הזה החברות צריכות לבחור שותף בנקאי, שהוא שחקן יציב לטווח ארוך, שיודע לתת את השקט הנפש ואת כל הפתרונות הנדרשים לאורך כל השלבים הצפויים במסע הצמיחה.
אני מזמינה את כל מי שיושב כאן היום וחושב על הצעד הבא של החברה ושל העסק שלו (או שלה), לחשוב על האופן שבו הוא בוחר את שותפיו לדרך".
על פי שוב, כדאי ללמוד מההיסטוריה: "לא תמיד חיינו בסביבת ריבית אפסית. כשהתחלתי את דרכי המקצועית, בסוף שנות התשעים-תחילת שנות ה-2000, הריבית הייתה גבוהה משמעותית ביחס למצב כיום (קצת יותר מ-10%). אם נזכרים קצת בזמנים אחרים, רואים שידענו להתנהל במשק בצורה יציבה גם בסביבת ריבית גבוהה מזו שיש כיום".
לדברי שוב, "לריבית האפסית היו השלכות. ראינו את זה בעליית המחירים בנדל"ן, בהנפקות במחירים אסטרונומיים, בתשתיות לאומיות ובהייטק. ואז הגיעה הקורונה – שדי טרפה את הקלפים. המגפה פגעה, לעיתים אנושות, בחלק מהמגזרים ועשתה חסד עם מגזרים אחרים. אבל מה שהיא יצרה באופן גורף לכל עסק, בכל גודל - ובכל מגזרי הפעילות, היא ההבנה ששום דבר ושום ארגון, חזק ככל שיהיה, אינו חסין משינוי, שחשוב לדעת לבצע התאמות תוך כדי תנועה ובזמן קצר".
שוב סיפקה תחזית מעט פסימית בה קבעה כי "גם כשהריבית תרד, היא לא תרד באותו הקצב בו עלתה, וכנראה שלא נראה ריבית אפסית בשנים הקרובות".