סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
קרן הון סיכון אינסייט Insight Partners
קרן הון סיכון אינסייט (צילום: rafapress / Shutterstock)

אפקט המיתון בהייטק: אינסייט מקצצת את הקרן החדשה שלה ב-5 מיליארד דולר

קרן ההשקעות האמריקאית, אחת הפעילות ביותר בישראל בכל הנוגע להשקעות בסטארט-אפים, הודיעה במכתב למשקיעיה על "שינוי גדול בטק", במסגרתו תקוצץ הקרן החדשה שהיא מגייסת מ-20 מיליארד דולר ל-15 מיליארד דולר. עד כה היא הצליחה לגייס לקרן זו 2 מיליארד דולר בלבד

המשקיעה הפעילה ביותר בהייטק הישראלי בשנים האחרונות מכריזה רשמית על שינוי כיוון. קרן אינסייט פרטנרס, בהובלת ג'ף הורינג, שלחה אתמול מכתב למשקיעים שלה ובו היא מכנה את המתרחש בהייטק היום כ""great reset in tech . באינסייט מודים כי חרף המאמצים הגדולים לגייס 20 מיליארד דולר לקרן החדשה, היא לא מצליחה להשלים את המשימה. אינסייט החלה לגייס את הקרן ה-13 במספר כבר לפני שנה ועד כה קיבלה התחייבויות ל-2 מיליארד דולר בלבד.
על רקע זה מעדכנת הקרן את המשקיעים כי היא תקצץ את יעד הקרן ל-15 מיליארד דולר "בלבד", יעד שגם הוא נדמה שאפתני מאוד. לפי פרסום ב"פיננשיל טיימס" לאינסייט נותרו 10 מיליארד דולר בקרנות הקודמות שלה שזמינים להשקעות. לפני שבועות אחדים הודיעה אינסייט על השלמת גיוס צנוע יחסית של 1.3 מיליארד דולר לקרן המשך שנועדה לתמוך בחברות הפורטפוליו הקיימות שלה. לאור הקושי בגיוס והשינוי המהותי בשוק ההייטק, מעדכנת אינסייט את משקיעיה כי היא תאט משמעותית את קצב ההשקעות לאור ירידה בכמות ואיכות של סטארט אפים אטרקטיביים.
אף שלא מדובר באירוע מפתיע, שכן כבר חודשים רבים ברור כי הגופים המוסדיים לא ממהרים להתחייב להשקעות חדשות בקרנות הון סיכון בסביבה המאקרו כלכלית חדשה. מצד אחד היום ניתן לקבל תשואות גבוהות גם בנכסים בסיכון נמוך ומצד שני, המשקיעים המוסדיים שספגו פגיעה דרמטית בתיק הסחיר שלהם, צריכים להתאים את גודל התיק הלא סחיר לשווי החדש. משמעות הדבר היא הקטנת חשיפה לנכסים לא סחירים שקרנות הון סיכון נמנות עימם.
כבר בסוף 2022 הודיעה קרן הפנסיה של המורים במדינת פנסילבניה כי היא מושכת את ההתחייבות שלה להשקיע בקרן החדשה של אינסייט. אינסייט גייסה עד היום לקרנות שלה 90 מיליארד דולר, אחד הסכומים הגדולים ביותר בתעשיית ההייטק, מתוכם 20 מיליארד דולר גוייסו בקלות ובמהירות לקרן ה-12 ב-2022.
הורדת ההילוך המשמעותית של אינסייט היא עוד מכה לתעשיית ההייטק העולמית והישראלית בפרט. אינסייט הייתה המשקיעה הפעילה ביותר בישראל בשנתיים האחרונות ואין כמעט יוניקורן שנולד ללא מערבותה. ב-2021 השקיעה אינסייט לבדה 25 מיליארד דולר בסטארט אפים ברחבי העולם, רבים מהם היו ישראלים.
עם חברות הפורטפוליו שלה נמנות WIX, מון אקטיב, פפאיה גלובל, טרנסמיט, לייטריקס, ארמיס ורבות נוספות. היא גם השקיעה בעבר ביוניקורנים שנהפכו לחברות ציבוריות ובהם וויקס, מאנדיי, ווקמי וג'יי פרוג. אף שהורינג נחשב לבעל מגע זהב בהשקעות בתחום התוכנה, גם אינסייט ספגה מכות בפורטפוליו שלה מאז התפוצצות הבועה, בין היתר עם סגירת חברת המשלוחים הישראלים AVO מוקדם יותר השנה.