סגור
כל הסיבות לקחת משכנתא הפוכה
משכנתא (FREEPIK)

המגמה נמשכת: המשכנתא הממוצעת ירדה במרץ ל-948 אלף שקל

לראשונה מזה שבעה חודשים, מגמת העלייה בשיעור המשכנתאות המסוכנות נעצרה. המשכנתא הממוצעת בחודש מרץ עמדה על 948 אלף שקל, בדומה לממוצע בחודשים האחרונים

המשכנתא הממוצעת עמדה בחודש מרץ על 948 אלף שקל, כך עולה מנתונים שפרסם היום (ב') בנק ישראל. במהלך 2022 ועד דצמבר האחרון, המשכנתא הממוצעת הרקיעה שחקים ובאוקטובר הגיעה לשיא של 1.05 מיליון שקל, אך מאז חלה ירידה בנתון זה והמשכנתא הממוצעת בכל חודש נעה בין 935-960 אלף שקל. ירידה זו עקבית עם מגמת ההתקררות בשוק המשכנתאות, הנובעת מעליות הריבית של בנק ישראל מאפריל אשתקד. בהשוואה לשנים האחרונות עדיין מדובר בנתון גבוה יחסית: במהלך 2021 המשכנתא הממוצעת עמדה על 889 אלף שקל.
נתון משמעותי נוסף שהתפרסם הוא שיעור המשכנתאות המוגדרות כמסוכנות על-ידי בנק ישראל. כלומר, משכנתאות בהן ההחזר החודשי של משק הבית גבוה מ-30% מהכנסתו הפנויה. לאחר שבפברואר האחרון שיעור המשכנתאות המסוכנות הגיע לשיא של 49.2%, במרץ הוא ירד ל-47.9%, זאת לאחר שבעה חודשים בהם עלה ברציפות. ועדיין, מדובר בנתון המגלם את ההתייקרות המשמעותית במשכנתאות, הן כתוצאה מעליית מחירי הדירות והן כתוצאה מעליות הריבית, שהובילה לכך שכמעט כל משק בית שני שלוקח משכנתא עושה זאת עם החזר חודשי הגבוה מ-30% מהכנסתו הפנויה. לצורך השוואה, במרץ אשתקד נתון זה עמד על 39.2%, במרץ 2021 על 34% ובמרץ 2020 על 30.5%.


נתון זה מציג את רמת הסיכון במשכנתאות החדשות שנלקחו, אך בעקבות העלאת הריבית התשיעית של בנק ישראל בתחילת אפריל, המשכנתא הממוצעת התייקרה בכ-750-אלף שקל בחודש, מה שאומר שעבור חלקי ממשקי הבית, ההחזר החודשי על המשכנתא שכבר לקחו עבר את רף ה-30% מההחזר החודשי.
נתון נוסף המשקף רמת סיכון בשוק המשכנתאות הוא שיעור המימון של הבנקים, כאשר שיעור מימון גבוה נחשב כזה העולה על 60%. בחודש מרץ שיעור המשכנתאות במימון גבוה עמד על 43.4%, בדומה לנתוני ינואר-פברואר, המבטא ירידה קלה מהשיא שנרשם באוקטובר האחרון - 46.4%.