סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
הפגנה מחאה עובדי הייטק בתל אביב נגד המהפכה המשפטית מחאת ההייטק
הפגנת הייטקיסטים בתל אביב. יגיעו באוטובוסים להפגין בירושלים (שאול גולן)

ארז שחר, קומרה קפיטל: "אין עתיד לתעשיית ההייטק בישראל ביום שאחרי החקיקה"

עשרות חברות הייטק צפויות לשבות ביום שני ולקיים אירועי מחאה בזמן ההצבעות הדרמטיות בוועדת חוקה על ההפיכה המשטרית. ארז שחר מקומרה קפיטל: "זו מלחמה על עתידנו". ההסתדרות לא תצטרף להשבתה ובהתאחדות התעשיינים שותקים

עשרות חברות הייטק צפויות לשבות ביום שני כחלק מהמחאה נגד המהפכה המשפטית של הממשלה. בכוונת השובתים לעלות לירושלים ולמחות על כוונת הממשלה להעביר את חוקי הרפורמה בקריאה ראשונה בכנסת, המתוכננת לאותו יום.
TLV Partners העמידו אוטובוסים ללא תשלום לטובת עובדים שרוצים לעלות לירושלים, ארז שחר, שותף מנהל בקומרה קפיטל, קרא לכל המנכ"לים החברים במטה מאבק ההייטק לאפשר לעובדים לשבות ואמר כי "מנכ"לים יקרים, הגיעה העת למעשים. הממשלה ממשיכה בדהירה לחקיקת בזק לקעקוע הדמוקרטיה הישראלית. אנחנו, כאנשי תעשיית ההייטק, שחולקים ערכים של הכלה, שקיפות, מצויינות, חופש, חייבים לנקוט עמדה ברורה. זו אינה עמדה פוליטית, זו עמדה ערכית, וזו גם מלחמה על עתיד התעשייה שלנו כאן, בישראל. אין עתיד לתעשיית ההייטק בישראל ביום שאחרי החקיקה, וחובתנו לעצמנו, לעובדים שלנו, לבעלי המניות שלנו, למשפחות שלנו, ולמדינתנו לא לאפשר לזה לקרות. אני קורא לכולכם, מנכ"לים ויזמים של חברות הייטק ישראליות, להצטרף באופן אקטיבי לשביתה ביום שני".
בין החברות המאפשרות לעובדיהן לשבות: נטורל אינטליג'נס, אפספלייר, הלו הארט, טריגו, SKAI, אירוויז דרונס, INX, אלגוסק, סורבט ועוד עשרות חברות מתחום התוכנה והביוטק. חברות רבות הודיעו שיאפשרו לעובדים לשבות על פי צו מצפונם דוגמת טראקס וורביט. הנהלת Skai הודיעה במכתב שנשלח אתמול לעובדי החברה כי "אנו בסקאי מכבדים כל דעה של כל אדם מכל מגזר וזו הסיבה שאנו כה נזעמים על ודואגים מן האופן והמהות של השינויים שקורים במדינת ישראל. אנו מודאגים מההשלכות על החברה (society) והחברה (company) של השינויים המוצעים. לכן אנו מאפשרים לכל מי שירצה בכך לקחת חלק בצעדי המחאה על חשבון ימי עבודה. ביום שני נשבית את פעילות משרדי החברה בישראל כחלק מהמחאה".
ההסתדרות הכללית לא מתכוונת לשתף פעולה עם הקריאות מהאופוזיציה להשבית ביום שני את המשק במחאה על מהלכי הממשלה לקידום המהפכה המשפטית. יו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד עסוק בימים אלה במיצוי המו"מ שהוא מקדם עם מנכ"ל משרד האוצר שלומי הייזלר להסכם שכר חדש לעובדי המגזר הציבורי, שלדבריו "יתגמל אותם על השחיקה בשכרם בשנים האחרונות אל מול עליית הריבית ובעיית יוקר המחיה".
שלשום, בכינוס של הנהגת ההסתדרות בתל אביב הוא התייחס גם לחלקו של ארגון העובדים במחאה. "לא אתן שיעשו בנו שימוש פוליטי. כל מיני גורמים מנסים לגרור אותי לעניינים פוליטיים, לגל מחאה כזה או אחר ואנחנו לא ניגרר לשם. היו לי בעבר תקופות שעליתי על בריקדות, מלחמות וצמיגים בוערים ובתוך כל המלחמות היום אני מעדיף את המו"מ ואת השיחות, לשנות את התדמית ולהביא לעובדים הישגים".
בר דוד יודע שהצטרפותו למחאה תעצים אותה, ומאידך תקים על ההסתדרות את ממשלת הימין שכבר הניחה על השולחן את האקדח, בצורת ההצעה של ח"כ שמחה רוטמן להגבלת זכות השביתה. ל"כלכליסט" נודע כי בשבוע האחרון שוחח בר דוד עם שר המשפטים יריב לוין והביע דאגה עמוקה לנוכח הקיטוב בחברה כשברקע קידום המהפכה המשפטית. זאת, לא בלי החשש שתפיסת עמדה בסוגיה הנפיצה גם תשפיע עמוקות על ההסתדרות עצמה, ותוביל לפילוג בתוך האיגודים המקצועיים ובוועדים.
בולטת בשתיקתה ביחס למהפכה התאחדות התעשיינים, שבימים כתיקונם מרבה לקדם ולבטא את עמדותיה בשיח הציבורי. אלא שנשיא ההתאחדות רון תומר מקפיד שלא להתבטא בפומבי נוכח המהלכים ובסביבתו אומרים כי הוא מקיים מגעים עם הצדדים שמעורבים במשבר בניסיון לקרב אותם לשולחן המו"מ. חלק מראשי הארגונים במשק, כמו גם מנכ"לים ויו"רים בחברות גדולות, שבוחרים לשבת על הגדר בימים אלה ונמנעים מהבעת עמדה על קידום המהפכה - מחזיקים בעמדות מגובשות, תקיפות ומנוסחות להפליא נגדה. כשמגיעים אל הבעתה כלפי חוץ הם לובשים את מדי האו"ם, שוקלים מילים, בוררים אותיות, מתפתלים, ושואפים לסיים את היום ולחזור הביתה בשלום. ברקע, הזיכרון מנסיבות סיום כהונתו של אבי ניסנקורן בתפקיד נשיא התאחדות המלונות. הוא התפטר לפני כשבועיים לאחר ששר התיירות חיים כץ דרש מראשי המלונאים שיסיימו את כהונתו.
אנשי חינוך שישתתפו בהשבתת המשק לא צפויים לגיבוי או תמיכה מהמעסיקים או מהאיגודים המקצועיים. מהסתדרות המורים נמסר ש"איגוד מקצועי אשר החברים בו אוחזים במגוון דעות וערכים - אינו צריך, כארגון, לקחת חלק במחאות בעלות גוון פוליטי כזה או אחר". עם זאת מהארגון נמסר ש"אנו עוקבים מקרוב ובדאגה אחר נסיונות לפגוע בזכויות עובדים ובעבודה המאורגנת ולא ניתן יד לכך. אנו נפעל בכל האמצעים העומדים לרשותנו למנוע פגיעה אפשרית שכזאת".
מארגון המורים העל יסודיים נמסר: "הארגון לא שותף למחאות פוליטיות ומתעסק רק בענייני שכר ותנאי עבודה". לא ברור מהדברים מה רמת הגיבוי שתינתן למורים בודדים שיעדרו מהעבודה. ממרכז השלטון המקומי נמסר שמבחינת המרכז מדובר בהיערכות כבכל יום לימודים. אין גמישות בנושא חופשים במהלך השנה". הרשויות המקומיות הן המעסיק של מורי התיכונים, אנשי המנהל בבתי הספר היסודיים והסייעות בגנים.