סגור
תחנת כח ארובות חדרה אורות רבין
תחנת הכח אורות רבין בחדרה (צילום: עמית שעל)

בחברת החשמל רוצים לסגור את חברת ההפעלה של תחנות הכוח

חברת החשמל מעוניינת לקלוט לתוכה את פעילות החברה־הבת "נתיבי האור - אורות רבין", שאחראית על הפעלת תחנות הכוח. לטענת פורום יצרני חשמל פרטי, הצעד יקשה על הפרטת היחידות בעתיד. בחברת החשמל שוללים את הטענה ומצביעים על התייעלות

בשבועות האחרונים מקדמים בהנהלת חברת החשמל מהלכים לפירוק וסגירת החברה־הבת "נתיבי האור – אורות רבין" שתפקידה לנהל את יחידות הייצור. יש לציין שהקמת התחנות מתבצעת ישירות על ידי חברת החשמל והפעלתן לאחר מכן אמורה להיות על ידי החברה־הבת. הסגירה מגיעה בהמשך לחשיפת "כלכליסט" במוצאי שבת כי הקמת יחידות ייצור החשמל החדשות של חברת החשמל מתעכבת בפעם השלישית, מה שעשוי לעכב גם את ההוזלה במחיר החשמל.
נתיבי האור - אורות רבין הוקמה בשנת 2018 במסגרת הרפורמה שקבעה שיש להקטין את חלקה של חברת החשמל בייצור ומוחזקת ב־100% על ידי חברת החשמל. ואכן, שנת 2023 צפויה להיות השנה הראשונה שבה חברת החשמל תייצר פחות מ־50% מהחשמל בישראל.
על אף הרצון להגביר את התחרות בייצור החשמל, במסגרת הרפורמה הוחלט כי חברת החשמל תוכל להקים שתי יחידות ייצור נוספות בחדרה (יחידות 70–80) בהספק של 1,200 מגה־ואט יחד.
החברה־הבת מתנהלת בהפרדה חשבונאית מחברת החשמל במטרה למנוע מקרים של סבסוד צולב בין הוצאות אחרות של חברת החשמל לבין הקמת היחידות. כמו כן נטען כי ההפרדה החשבונאית תוכל לאפשר בעתיד את הפרטת יחידות הייצור החדשות בצורה פשוטה יותר. כעת, מנסים בחברת החשמל לקלוט את פעילות החברה־הבת, לרבות העובדים, מלבד ההנהלה. לפי חברת החשמל, ההפרדה החשבונאית בין החברות יוצרת עלויות נוספות גבוהות בשל הצורך ביועצים חיצוניים שונים, כולל ייעוץ משפטי וייעוץ כלכלי, וסגירת החברה תוביל לחיסכון של כ־4.5 מיליון שקל בשנה.
מנגד, במכתב ששלח מנכ"ל פורום יצרני חשמל פרטי, נתי בירנבוים, לשר האנרגיה ישראל כ"ץ הוא טען שקליטת פעילות החברה־הבת לתוך חברת החשמל תהיה בניגוד לרפורמה שנקבעה עם חברת החשמל ב־2018, ושהפעולה תקשה על מכירת יחידות הייצור בעתיד ליצרנים פרטיים.
בחברת החשמל מדגישים כי הדבר לא ימנע את הפרטת יחידות הייצור בעתיד, שכן יתר התחנות שכבר הופרטו היו בבעלות ישירה של חברת החשמל וההפרטות בוצעו ללא קשיים שהערימה החברה. בקרב גורמים רבים ישנה הסכמה כי אף שהפרטת היחידות תתאפשר גם אם החברה־הבת תיסגר, ההליך יהיה ארוך יותר מאשר הוצאה של יחידה עסקית נפרדת מתוך פעילות חברת החשמל. טרם נעשו פעולות רשמיות לסגירת החברה־הבת, ובשל כך טרם התקיימו דיונים בנושא בקרב משרדי הממשלה האחראים על מימוש הרפורמה.