סגור
כנס מטרו 2023 פרופ' אמיר ירון נגיד בנק ישראל וידאו
אמיר ירון. הגדיר סייגים לצעדים שהציגה הממשלה (צילום: אוראל כהן)

הנגיד: "הצעדים למיתון ההתייקרויות - סבירים אך צריכים להיות זמניים"

אמיר ירון התייחס לתוכנית שהציגו אמש נתניהו וסמוטריץ' לבלימת מחירי החשמל, המים והארנונה, ואמר גם כי על הצעדים להיות בעלי מקור תקציבי מובחן ושלא יפגעו בעצמאות רשות המים ורשות החשמל

"הצעדים שהוצגו למיתון עליות מחירי החשמל, המים, והארנונה הם סבירים", כך אמר היום (ה') נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון בהתייחסות לתוכנית שהציגו אתמול ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ במסיבת העיתונאים. עם זאת, הנגיד הדגיש כי על הצעדים לעמוד בשלושה עקרונות: הם צריכים להיות זמניים, צריך להיות להם מקור תקציבי מובחן, ואסור שהם יפגעו בעצמאות של רשות המים ורשות החשמל. הדברים נאמרו בכנס "נגישות לשירותים פיננסיים" שהתקיים במכללה למנהל לזכרו של יעקב ירון, אביו של הנגיד.
עיון מדוקדק בדברי הנגיד מלמד כי הוא לא מגדיר את הצעדים כתוכנית למאבק ביוקר המחיה או לבלימת האינפלציה, אלא כאוסף "צעדים למיתון עליות מחירים נקודתיות". זאת מכיוון שהנגיד הדגיש בנאומו כי הדרך העיקרית למאבק באינפלציה, היא על ידי שימוש בכלי האגרסיבי של העלאת הריבית, וכי הדרך העיקרית לטיפול ביוקר המחיה היא על ידי "קידום רפומות מבניות המעודדות תחרות בשווקים השונים".
נזכיר, כי אמש התחמק שר האוצר סמוטריץ' מלהשיב לשאלת כלכליסט האם בנק ישראל היה מעורב בגיבוש הצעדים, אך אמר כי "הציפייה היא למדיניות פיסקאלית שתואמת את המדיניות המוניטרית, וזה מה שעשינו עכשיו, נמנענו מלשפוך הרבה כסף. אני משוכנע שהצעדים בצורה שאנחנו עשינו אותם תואמים באופן מוחלט את המדיניות המוניטרית של בנק ישראל". גם להתבטאות זו של שר האוצר הנכנס התייחס הנגיד בנאומו ואמר "שמחתי לשמוע את ההתבטאויות של השר לפיה קיימת חשיבות לשמירה על המסגרות הפיסקאלית ועל עקיבות בין המדיניות הפיסקאלית לבין המדיניות המוניטרית".
על אף העובדה שבסבב הנוכחי, בנק ישראל לא היה מעורב בייעוץ לממשלה, הנגיד ניסה בנאומו להכניס חזרה את בנק ישראל למגרש הממשלתי ולהפוך את הבנק לגורם דומיננטי בתהליך גיבוש התקציב. הנגיד אמר, כי בבנק מתכוונים להגיש בקרוב לממשלה "המלצות לצעדי מדיניות שיבטיחו צמיחה ארוכת טווח, ובת קיימא במשק הישראלי, בין היתר נמליץ על צעדים להסרת חסמים שתוביל להקלה של תהליכי הייבוא, ולהגברת התחרות בין היבואנים ובינם לבין היצרנים המקומיים".