סגור
מטבעות קריפטו
מטבעות קריפטו (צילום: רויטרס)

"כישלון כה מוחלט": מסקנות ראשונות בבדיקת הקריסה ב-FTX

ג'ון ג'יי ריי השלישי, המנכ"ל החדש של בורסת הקריפטו הכושלת, מסר לבית המשפט את התרשמותו ביחס לפיאסקו הרשום על שמו של סם בנקמן-פריד; מדובר באיש שפיקח על פשיטת הרגל השערורייתית של אנרון, ואפילו הוא נדהם מהיעדר הבקרות הרגולטוריות ומידע פיננסי אמין, וכן מריכוז שליטה בידי "קבוצה קטנה מאוד של אנשים לא מתוחכמים"

"מעולם בקריירה שלי לא ראיתי כישלון כה מוחלט של בקרות תאגידיות והיעדר מוחלט כל כך של מידע פיננסי אמין כמו שהתרחש כאן. החל בתקינות מערכות שנפגעו ופיקוח רגולטורי לקוי בחו"ל, ועד לריכוז השליטה בידיים של קבוצה קטנה מאוד של אנשים חסרי ניסיון ולא מתוחכמים, המצב הזה הוא חסר תקדים", כך סיכם המנכ"ל החדש של בורסת הקריפטו FTX, ג'ון ג'יי ריי השלישי, את ההתרשמות הראשונית שלו מחברות הקריפטו הכושלות של סם בנקמן-פריד במסמכים הראשונים של פשיטת הרגל שהגיש היום (ה') לבית המשפט בארה"ב.
להדהים את ריי, שמונה לבקשתה של FTX, זו אינה משימה פשוטה: הוא פיקח על הפושטת רגל המפורסמת ואולי השערורייתית מכולן – אנרון ב-2001. אך נראה כי הוא אינו מגזים. המסמכים שהגיש היום היו אמורים לגלות לא מעט על פעילותה של FTX ולאפשר לציבור הרחב להבין קצת יותר כמה ולמי חייבת החברה כספים. אך באופן חריג הם היו חסרים בהרבה מאוד נתונים. זאת משום ש-FTX , כך מתברר כעת, נהגה לשמור על תיעוד קלוש וחסר של פעילותה, נושיה, לקוחותיה ואפילו העובדים שלה. התיעוד החלקי שאותר כן חושף שהחברה השתמשה בכספי התאגידים השונים לרכישת בתים פרטיים לעובדים ויועצים. "קבוצת FTX לא שמרה ספרים ורישומים מתאימים, או בקרות אבטחה, ביחס לנכסיה הדיגיטליים", כתב המנכ"ל החדש.
FTX התחילה בשבוע שעבר הליך פשיטת רגל אחרי שלקוחות רבים החלו למשוך את כספם מהפלטפורמה, מה שחשף חור פיננסי עצום במאזניה. ביום שישי הגישה החברה (על כל זרועות הפעילות שלה) בקשה לפשיטת רגל והמנכ"ל-מייסד שלה, בנקמן-פריד, התפטר. בעקבות הקריסה נפתחה חקירות של משרד המשפטים ושל רשות ניירות ערך בשאלה האם החברה השתמשה באופן לא חוקי בכספי לקוחות.
מה בכל זאת יש? מול פקדונות לקוחות של כ-9 מיליארד דולר, נמצאו בערך 740 מיליון דולר בשווי מטבעות קריפטו ו-564 מיליון דולר במזומן. עם זאת, "בגלל כשלים היסטוריים בניהול מזומנים, החייבים עדיין לא יודעים את כמות המזומנים המדויקת שקבוצת FTX החזיקה נכון למועד העתירה".
ומה עם אלמידה, קרן הגידור שלפי הטענות הזרים אליה בנקמן-פריד מיליארדי דולרים בכספי לקוחות? היא לא ניהלה ספרים ורישומים מסודרים של הפעילות שלה, ומעט מאוד מתבהר ביחס אליה, להוציא שהעניקה הלוואות בסך 3.3 מיליארד דולר לבנקמן-פריד וליישות שבשליטתו, וכ-600 מיליון דולר לשני מנהלי FTX נוספים.
עם זאת, מסביר ריי במסמכים שהגיש לבית המשפט שהוא מתקשה לעמוד מאחורי אמיתות ודיוק המספרים "מכיוון שמאזן כזה הופק בזמן שהחברות היו בשליטת בנקמן-פריד. אני לא נותן בו אמון, וייתכן שהמידע בו אינו נכון בתאריך הנקוב". עוד הוא הוסיף כי חלק מהנכסים שמוחזקים על ידי FTX אולי "חסרים או שנגנבו", זאת בהקשר לדיווחים כי מאות מיליוני דולרים בשווי הנכסים נמשכו מהפלטפורמות ביום שבת האחרון, אחרי שהחברה הגישה את הבקשה לפשיטת רגל. בזמן אירוע זה, אותו FTX עצמה כינתה פריצה, היא ביקשה מלקוחות החברה למחוק את אפליקציות המסחר שלה כדי להגן על הכספים.
לפני יומיים שחרר ריי הבהרה לבית המשפט כי לחברה יש כמיליון נושים. מספר עצום זה לא יאפשר לחברה לפרסם את הפרטים המדויקים של כל הנושים ולכן, משיקולי נוחות, הוא אמור לפרסם רק את שמות 50 הנושים הגדולים ביותר. למצער, גם את זה הוא לא עשה. "החברות אינן מסוגלות ליצור רשימה של 50 הנושים הגדולים שלהן הכוללת לקוחות" מכיוון שהנתונים הללו נמצאים "במאגרים שהיו מטרה לניסיונות חדירה לא מורשים". ובנקמן-פריד? הוא השתמש בחשבון אימייל קבוצתי ולא מאובטח כדי להעניק גישה "למפתחות פרטיים סודיים ולנתונים רגישים קריטיים עבור חברות קבוצת FTX ברחבי העולם".