סגור
מרכז אורן שכונה ד' באר שבע
מרכז אורן בב"ש. המרכז המסחרי ייהרס על כל 33 החנויות שבו (צילום: יעקב לוי)

תוכנית התחדשות עירונית חסרת תקדים בבאר שבע: על כל דירה שתיהרס ייבנו 15 חדשות

הוועדה המחוזית אישרה להפקדה תוכנית התחדשות עירונית למרכז אורן בשכונה ד'. במסגרת התוכנית ייהרסו המרכז המסחרי הישן על 33 החנויות שבו, כולל בית הקולנוע הישן והמיתולוגי, פארק בשם גן יהונתן, ושלושה מבנים בני 4 קומות שבהם 42 דירות. במקומם, ייבנו 16 בניינים בגובה של עד 9.5 קומות ועוד שני מגדלים בגובה של 27 ו-30 קומות ובהם 641 דירות

הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה דרום אישרה להפקדה תוכנית התחדשות עירונית למרכז אורן בשכונה ד' בב"ש. שטח התוכנית הוא כ-32 דונם והיא ממוקמת על ציר שדרות רגר, בכניסה הצפונית לעיר. במסגרת התוכנית ייהרסו המרכז המסחרי הישן על 33 החנויות שבו, כולל בית הקולנוע הישן והמיתולוגי, פארק בשם גן יהונתן, ושלושה מבנים בני 4 קומות שבהם 42 דירות. במקומם, ייבנו 16 בניינים בני 5.5-9.5 קומות ועוד שני מגדלים בגובה של 27 ו-30 קומות ובהם 641 דירות. מדובר במקדם התחדשות (היחס בין כמות יחידות הדיור שייהרסו לאלו שייבנו) חסר תקדים של 1:15, כאשר לצורך ההשוואה בת"א היחס הוא 1:4 לכל היותר, ובקריית מלאכי גם יחס של 1:9 נחשב לגבוה.
התוכנית היא יוזמה של עיריית באר שבע, ונערכה על ידי אדריכל אריאל גושן. גושן מדגיש שהיחס של 1:15 מתייחס לכל שטח הקו הכחול של התוכנית: "המוטיבציה המשמעותית של העירייה לצאת לתוכנית הזאת היתה לתקן את המצב התכנוני הקיים של 314 יח"ד על שטח של דונם וחצי (המרכז המסחרי). התוכנית הזאת, משנת 1996, הציעה מפלצת של 30 קומות. התוכנית שלנו ביקשה לפתור את המצב התכנוני הזה, של עומס זכויות על מגרש קטנטן, ולפזר אותן על שטח יותר גדול, באופן שיוצר רקמה עירונית פעילה ואיכות חיים".
מתוך כלל הדירות בתוכנית, כ-96 יוקצו עבור דירות קטנות. ברוב מבני המגורים, קומת הקרקע תוקצה לטובת מסחר, ובמבנים הפונים כלפי שדרות רגר הקומה השנייה תוקצה עבור תעסוקה. בשניים ממבני המגורים במתחם ישולבו שטחי ציבור. התוכנית כוללת שבילי הולכי רגל המחברים את השכונה לסביבתה, פתיחת רחוב חדש המחבר את רחוב יוספטל לשדרות רגר ותוספת שטחים פתוחים.
1 צפייה בגלריה
התחדשות עירונית מרכז אורן באר שבע
התחדשות עירונית מרכז אורן באר שבע
הדמיית התוכנית
(הדמיה: גושן אדריכלים)
שכונה ד' בבאר שבע הוקמה בשנות ה-50, ויושבה בעיקר על ידי עולים חדשים ממרוקו ותוניסיה וכן ניצולי שואה מאירופה. לאורך השנים קלטה השכונה גלי עלייה גדולים מגיאורגיה, רוסיה ובריה"מ, הודו ואתיופיה, וכן אוכלוסייה של בדואים וערבים תושבי הרשות הפלסטינית. השכונה הייתה בשולי העיר עד שנות ה-70, אז נסלל כביש הכניסה לבאר שבע מכיוון צפון, והוקמה שכונת רמות.
לאורך השנים זכתה השכונה לתדמית שלילית, בעקבות תחושת הזנחה עירונית, מקרי פשיעה וריכוז גבוה של אוכלוסייה ממעמד סוציו-אקונומי נמוך. בשנות ה-70 הוקמה בשכונה אוניברסיטת בן גוריון, שהובילה לכניסה של קהילת סטודנטים גדולה אך ארעית. בשכונה יש כעת כ-2,700 תושבים המתגוררים בכ-1,100 בתים. המתחם שאליו מתייחסת התוכנית מדורג במקום ה-2 מתוך 10 בדירוג הסוציו-אקונומי של הלמ"ס.
התוכנית היא יוזמה של עיריית באר שבע, ונערכה על ידי אדריכל אריאל גושן. מתכנן מחוז דרום במינהל התכנון, תומר גוטהלף, הבהיר כי: "התוכנית משמרת את הרחבה המרכזית של מרכז אורן, תוך חידושה".