סגור
צבא אוקראינה ליד מקאריב
טנק של צבא אוקראינה (צילום: רויטרס)

צבא אוקראינה: פתחנו במתקפה על הכוחות הרוסיים בדרום

אחרי שבועות של הבטחות לשחרר את המחוז הכבוש והאזורים הסמוכים הודיע הפיקוד הדרומי: "המבצע החל". דיווחים בקייב: "כמה יישובים כבר חזרו לידינו". הצבא לאזרחים באזורי הקרבות: "התפנו עכשיו". במקביל: צוות של סבא"א יצא לתחנת הכוח בזפוריז'יה, כדי לבחון את מצבה ולהבטיח שלא יתחולל אסון גרעיני

צבא אוקראינה הכריז בצהריים (יום ב') כי פתח במתקפת הנגד שלו בדרום המדינה, במטרה לגרש את הכוחות הרוסיים מאזורים שאותם כבשו שם בחצי השנה האחרונה. בהודעתו קרא הפיקוד הדרומי של הצבא האוקראיני לאזרחים להתפנות מכל האזורים המועדים ללחימה: "התחלנו את המתקפה משלל כיוונים, כולל באזור חרסון", הכריז. ההודעה על פתיחת המבצע באה אחרי שכלי תקשורת באוקראינה דיווחו כי יחידות של הצבא האוקראיני שחררו מאז הלילה כמה יישובים במחוז חרסון, וכי כעת הן נעות לעבר העיר חרסון עצמה. לדיווחים האלה אין אימות לפי שעה.
רוסיה טרם הגיבה על הדברים, אבל קודם לכן היום טענה כי הפילה מל"ט אוקראיני ש"ניסה לתקוף" את תחנת הכוח הגרעינית זפוריז'יה הנמצאת תחת כיבוש רוסי, גם כן בחזית הדרומית.
המתקפה האוקראינית בדרום הייתה צפויה במשך שבועות ארוכים: כבר בחודש יולי הצהירו בכירים אוקראינים כי הם נערכים למתקפה שכזו, וכי בכוונתם לשחרר אזורים בדרום, בהם מחוז חרסון, במהלך ספטמבר. חרסון היה המחוז הראשון שעליו הצליחה רוסיה להשתלט אחרי הפלישה שלה לאוקראינה, ובחודשים האחרונים היא החלה להנהיג בו את השימוש במטבע ובלוחיות הרישוי שלה, ולהיערך למשאל עם – מבוים ומכוון מלמעלה – על סיפוח המחוז אליה. מנגד דווח כי אוקראינה מבצעת במחוז זה ובאזורים אחרים בדרום אוקראינה מעשי חבלה חשאיים נגד פקידים רוסיים ונגד משתפי פעולה אוקראינים הנכנעים לדרישותיהם.
ההכרזה של אוקראינה על המבצע בחזית הדרומית, לא הרחק מחצי האי קרים שאותו כבשה רוסיה מידיה כבר ב-2014, באה בשעה שלפי דיווחים במערב הרוסים מוצאים עצמם תקועים ואינם מצליחים להתקדם אל מעבר לאזורים שעליהם השתלטו עד כה. רוסיה שולטת ברצועה דרומית באוקראינה הכוללת את זפוריז'יה וחרסון, והיא השתלטה גם על רוב חבל דונבאס שבמזרח המדינה, אבל לפי שעה אין לה די כוחות ומשאבים כדי להשלים את כיבוש מחוז דונייצק שחשוב לה, וגם בקרבות סביב חרקוב שבצפון אוקראינה היא אינה רושמת התקדמות משמעותית. משאר אזורי אוקראינה נסוגו הכוחות הרוסיים כבר בסוף מרץ, אחרי שלא הצליחו לפרוץ דרך ללב הערים האסטרטגיות, בכלל זה הבירה קייב.
בשבועות האחרונים דווח כי רוסיה מגבירה את המתקפות שלה במזרח, במיוחד בחבל דונבאס, בניסיון לאלץ את צבא אוקראינה להסיט לשם כוחות, וכך למנוע ממנו את האפשרות להסתער על הדרום. מנגד דווח על שלל תקיפות של הצבא האוקראיני על נתיבי אספקה של הכוחות הרוסיים בדרום אוקראינה, ובצהריים אמרה דוברת הפיקוד הדרומי של צבא אוקראינה, נטליה הומניוק, כי אין ספק שהתקיפות הללו החלישו מאוד את הרוסים. לדבריה, עשרה מאגרי נשק הופצצו רק בשבוע שעבר.
שני גורמים אמריקניים רשמיים ששוחחו עם רשת CNN אמרו בצהריים כי מה שעושים כעת האוקראינים בדרום הם "מבצעי עיצוב", כאלה הקודמים למתקפה נרחבת, ושבהם תוקפים מערכות נשק, פיקוד ובקרה כהכנה להתקדמות בשדה הקרב. ההערכה בארה"ב היא כי כשהמתקפה תורחב היא תכלול כוחות אוויר וקרקע.
בצל ביצועיו הירודים של צבא רוסיה, לפחות ביחס לציפיות ממנו, היום טען המודיעין הבריטי כי שר ההגנה הרוסי, סרגיי שויגו, נדחק לשוליים על-ידי ההנהגה הרוסית, וכנראה מושם ללעג על-ידי החיילים הרוסים עצמם בשל חוסר היכולת שלו להנהיג. בעדכון היומי שמפרסם המודיעין הבריטי הוא טען כי לפי המידע שיש בידיו, במקום ששויגו יעדכן את הנשיא ולדימיר פוטין במתחולל בשדה הקרב, כעת מפקדי השטח עצמם מדווחים לפוטין, מבלי לעבור דרך שויגו.
בתוך כך, הבוקר הודיע ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), רפאל גרוסי, כי משלחת מטעם הארגון יצאה סוף סוף אל המתקן הגרעיני בזפוריז'יה, תחנת הכוח הגרעינית הגדולה באירופה, כדי לבחון מקרוב את המצב שם ולהגן עליה מפני אסון גרעיני. התחנה נכבשה על-ידי רוסיה בתחילת המלחמה, אבל הצוות שממשיך להפעיל אותה הוא אוקראיני, ולפי דיווחים הוא נתון לאיומים מצד הכובשים הרוסים.
קייב ומוסקבה מאשימות זו את זו בשלל אירועי ירי שאירעו סביב התחנה בחודש האחרון, והדיווחים על הקרבות סביבה מעוררים חשש שנזק ייגרם לאחד משני הכורים הפעילים בה – וקרינה רדיואקטיבית תתפשט ותחולל אסון, כמו זה שקרה בצ'רנוביל ב-1986.
בהודעה שפרסם הבוקר גרוסי הוא מסר כי הצוות יגיע לזפוריז'יה השבוע, אך לא ציין מתי בדיוק. סבא"א מסרה כי הצוות יעריך את הנזק הפיזי שנגרם למתקן ואת התנאים שבהם עובדים הפועלים במקום, וכי הוא יקבע עד כמה מערכות הבטיחות שם מתפקדות.