$
בורסת ת"א

ראיון "כלכליסט" - מנכ"ל ביומדיקס: "אנו יודעים לעשות אקזיטים ציבוריים"

אלעד נגר מספר איך החברה שינתה את המודל העסקי שלה להשקעות בחברות ביומד בוגרות יותר, ומיזוגן לתוך שלדים בורסאיים

עומר ענבר 16:2216.03.10

ביומדיקסבתנועה. חברת ההשקעות בתחום מדעי החיים ששדרגה מודל עסקי בשנים האחרונות, נותרה עד עתה לרוב מאחורי הקלעים. ואולם, לאחר שהדרך האסטרטגית החדשה של ביומדיקס החלה לקרום עור וגידים, "כלכליסט" ישב לשיחה עם המנכ"ל אלעד נגר.

 

לדברי נגר, בשנתיים האחרונות השתנה המודל העסקי של ביומדיקס שהוקמה ב־2005. מהשקעה בחברות בשלב החממה עברה ביומדיקס להשקעה בחברות בוגרות יותר בביוטק ובמכשור הרפואי, במיזוגן של חברות פורטפוליו לתוך שלדים בורסאיים ובניהול אקטיבי של חברות הפורטפוליו דרך התוויית האסטרטגיה העסקית שלהן. "על רקע ההבשלה של תחום הביוטק והמכשור הרפואי בישראל, זיהינו הזדמנות והחלטנו להשקיע לא רק בחברות בשלבים מוקדמים", אמר נגר. "היום יש עוד עשרות חברות אחרות שמרכזות אצלנו עניין. בניגוד למתרחש בבורסה, אין כמעט כסף פרטי בשוק ויש מעט מאוד קרנות הון סיכון שעוסקות באמת במדעי החיים. נוצר פער גדול בין הביקוש לכסף ולהובלה לבין ההיצע של החברות - שהוא אדיר".

 

 

פיזור בסטארט־אפים

 

"המודל העסקי שלנו פשוט. אנחנו רוצים פיזור עצום בסטארט־אפים. המודל של החממות, שבו המדינה שותפה במימון הראשון - מאפשר את זה. כל שנה נכנסות 12–10 חברות חדשות לתוך החממה, כאשר המטרה שלנו בתוך החממות היא לבדוק האם הפרויקטים מתקדמים לאחר שנתיים. לצד ההשקעה בחממות, וכשלב מימוש ראשוני של האסטרטגיה שלנו, הקמנו באפריל 2008 זרוע השקעות ספירהד (קיור לשעבר), ואנחנו שולטים באמצעותה בהשקעות לא רק בחברות חממה, אלא גם בחברות בוגרות".

 

מה דעתך על מניית אלקטריאון:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

ואכן, במסגרת השקעותיה של ביומדיקס בחברות בוגרות יותר, בא לידי ביטוי יתרון אסטרטגי בולט: יכולתה של הקבוצה, בהובלת נציגי קרן פונטיפקס, תומר קריב ורן נוסבאום, לחתום על שיתופי פעולה עם חברות גדולות בעולם, כגון שני הסכמים עם ענקית התרופות רוש והסכם עם ענקית המכשור האמריקאית קוק מדיקל.

 

לחברת פיתוח החיסונים נסווקס, שבה מחזיקה ביומדיקס 29%, הסכמים אסטרטגיים עם ענקיות הפארמה GSK ונוברטיס, שמממנות את פעילות הפיתוח של החיסונים.

 

"אם רוצים לפתח הובלה בחברות ולנצח את הסטטיסטיקה הכללית, חייבים להביא ערך מוסף - וזה לא הכסף, שהוא רק תנאי מקדמי", אמר נגר. "הערך המוסף שלנו בא לידי ביטוי ביכולת לחתום על שותפויות אסטרטגיות עם חברות הגדולות בעולם בעזרת השותפים וחברי הדירקטוריון שלנו בפונטיפקס, בעזרת הניסיון שלי בהובלת חברות במהלך התפתחותם, וכמובן גם בעזרת ניסיונו של מני מור בבניית עסקאות בצורה מדהימה לבעלי המניות של ביומדיקס".

 

לאחר שהשקיעה בחברות הבוגרות יותר, עברה ביומדיקס לשלב נוסף: יציקה של ארבע חברות פורטפוליו לתוך שלדים בורסאיים בתוך כמה חודשים. אליום, חברה שקמה על בסיס מחקרו של פרופ' דניאל יחיא, היזם של אינסטד שנמכרה למדטרוניק תמורת 220 מיליון דולר, נכנסה בשבוע שעבר לבורסה בתוך שלד בורסאי של אלוטק, חברה אחרת של ביומדיקס שפעילותה חוסלה. חממת אשקלון - שבה ד"ר בן ציון ויינר, סמנכ"ל המו"פ הראשי של טבע, משמש יו"ר - צפויה להיכנס בסוף מרץ לתוך השלד הבורסאי נטול הפעילות גפן השקעות לפי שווי של 50 מיליון שקל. אחת מחברות הפורטפוליו המרכזיות קולפלנט צפויה להיהפך לציבורית שבוע לאחר אשקלון, ואילו ישראל ביומקידל אינוביישנס, חברה־בת נוספת — צפויה להתמזג לאנדוגן בתחילת אפריל.

 

יותר מהיר ויותר זול

 

למה אתם מעדיפים מיזוגים לתוך שלדים בורסאיים על פני ניסיון יציאה להנפקה ראשונית לציבור?

"זה יותר מהיר, יותר זול ואני שולט בתהליך. אנחנו יודעים לעשות אקזיטים ציבוריים שמפחיתים את התלות באקזיטים פרטיים. יש לנו מדיניות של חלוקת מניות של חברות־בנות כדיבידנד למשקיעים. אנחנו רוצים לייצר לעצמנו פורטפוליו של אחזקות ציבוריות מתוך הפורטפוליו שלנו ולשתף את הציבור בסיכוי ובסיכון בחברות בשלות. בהמשך אנחנו מתכוונים לחלק את המניות של החברות לבעלי המניות של ביומדיקס, אבל רק אחרי שהשבחנו את החברות.

 

"יש לנו יותר מ־50 חברות בפורטפוליו. צ'ק קאפ היא היהלום שבכתר שלנו, והיא עושה מה שגיוון רצתה ולא הצליחה בינתיים לעשות - גלולה למעי הגס. האופטיקה (כמו אצל גיוון) לא מאפשרת לצלם חלק מהמעי הגס - אך צ'ק קאפ אינה תלויה בצילום אלא ברנטגן ממוזער".

 

פס ייצור לעסקאות

 

ביומדיקס מושקעת גם בתחום החיסונים, שנמצא בעלייה מתמדת בזירת הפארמה הבינלאומית, דרך נסווקס, מפתחת אג'ובנטים (חומר המסייע בהגברת התגובה החיסונית ושיפור יצירת נוגדנים בגוף האדם) לשיפור חיסונים והגברת יעילותם. לחברה הסכמי עבודה עם GSK ונוברטיס לפיתוח חיסונים.

 

"נסווקס היא פס ייצור לעסקאות אסטרטגיות. נוברטיס עשתה בדיקות נאותות וגם GSK החליטה להשקיע. במסגרת שיתופי הפעולה GSK ונוברטיס מממנות את תהליכי הפיתוח, כאשר נסווקס עוסקת בפיתוח של קו מוצרים גם בתחום הנוגדנים."

 

חברה נוספת בפורטפוליו (21%) היא קולפלנט שהוקמה לפני שש שנים בחממה של ביומדיקס והושקעו בה כ־17 מיליון דולר עד עתה. קולפלנט פיתחה פלטפורמה שמפתחת קוֹלָגֵן באמצעות הנדסה גנטית בצמחי טבק. חלבון הקולגן הוא המרכיב העיקרי של הסיבים ברקמות החיבור בגוף האדם, כגון גידים, עור, עצמות וסחוס, והנו מרכיב חשוב שנועד לשפר את כושר קליטת השתל על ידי הגוף. הפקתו של קולגן מן החי היא תהליך מורכב ויקר. הפיתוח של קולפלנט, אם יצליח מבחינה מסחרית, יוזיל מאוד את הליך הפקתו של הקולגן ויאפשר ייצור המוני שלו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x