מחירי החמאה בעולם מזנקים, ובפריז מייקרים את המאפים
מחירי החמאה מתקרבים לשיא, בין השאר עקב ירידה בייצור בצרפת ובניו זילנד ועלייה בביקוש, במיוחד באסיה. בחלק מהמאפיות בפריז כבר העלו מחירים בכ-30%
לא רק הקפה, גם המאפה מתייקר. מחירי החמאה במרבית העולם טיפסו קרוב לשיא, ובהתאם מייקרים שורה של מוצרים המתבססים על המוצר, ביניהם קרואסונים ושאר מאפים.
שורה של גורמים אחראיים לעלייה הזו במחירים, והם כוללים קשיים במחלבות מצרפת ועד לניו זילנד, שינויים בהרגלי האכילה של צרכנים באסיה שמגדילים את הביקוש העולמי, והחלטות מסחריות מצד חברות מוצרי חלב בניסיון להגן על המאזנים שלהן. התוצאה היא מחירים גבוהים יותר לחלק מהמוצרים האהובים בעולם.
בסביבות 70% מהחמאה המיווצאת ברחבי העולם מגיעה משתי מדינות – צרפת וניו זילנד. שתיהן התחילו את השנה עם מלאי נמוך במיוחד, מה שדחף את המחירים לשיאים, כך לפי ארגון המזון והחקלאות (FAO). הסיבות למלאי הנמוך קשורות במידה רבה לאינפלציה שנרשמה באירופה ב-2022 וייקרה משמעותית את מחירי החלב. כתוצאה מכך חיפשו היצרנים אחר דרכים למקסם רווחים, והעדיפו להתמקד בייצור גבינות המשתלם יותר על חשבון החמאה. לפי הערכות משרד החקלאות האמריקאי, ייצור החמאה באיחוד האירופי יפול העונה לשפל של שמונה שנים.
צמצום מלאי החמאה נובע גם מקשיים בייצור החלב. כך, באירופה עדרי הפרות של החקלאים מתכווצים בשל לחצים פיננסיים. בנוסף לכך, מחלת עור שמשפיעה על תפוקת החלב של הפרות מתפשטת באיטליה ובצרפת. בו בזמן, גם בניו זילנד ייצור החמאה בירידה, ומתקשה לחזור לרמות שנרשמו לפני פרוץ הקורונה.
אך בעוד המחלבות מצמצות את ייצור החמאה, הביקוש למוצר דווקא הולך וגדל, ביוחד באסיה. לפי משרד החקלאות האמריקאי, הצריכה העולמית של חמאה צפויה לעלות השנה ב-2.7%, ולעקוף את הייצור, זאת בין השאר בשל זינוק של 6% בביקוש בסין לבדה השנה. גם בטייוואן ובהודו עלה הביקוש ב-4%, וב-3%, בהתאמה. במקביל, במערב חזרו לצריכת חמאה מוגברת, לאחר שבמשך שנים נחשבה ללא בריאה, וזאת בשל הנטייה להתרחק ממאכלים מעובדים.
המחירים לא צפויים לרדת בקרוב, זאת כיוון שמחירי החמאה מושפעים גם מעימותים עולמיים, שיבושים בשרשראות האספקה ומלחמות המכסים. גל החום ששטף את אירופה בשבוע שעבר עלול לסבך אף יותר את המצב, שכן טמפרטורות גבוהות פוגעות בתפוקת החלב של הפרות.
"נאלצנו להחליף ספקים, ואנחנו מרגישים בהבדל", אמר לבלומברג רובין אורסוני, סמנכ"ל התפעול של מאפיות Mamiche בפריז. הרשת החליפה ספקים בשל המחסור בחמאה המשמשת להכנת המאפים. לדברי אורסיני, במאפיות מתחרות העלו את המחירים בסביבות 25%-30% בשל המצב, אך הם סופגים בינתיים את העלויות. "אנחנו רוצים לשמור על הלקוחות שלנו שמחים, אנחו זקוקים לחמאה".
בדומה, במסעדה Morchella שנפתחה לאחרונה בלונדון, החמאה הוחלפה במנות רבות בשמן זית. "לפני עליות המחירים היינו זורקים גוש חמאה למחבת כדי לטגן דג או בשר", אמר בן מרקס מהמסעדה. "עכשיו חייבים לפעול בחכמה".































