פרשנות
חידוש הלחימה בעזה: חמאס הופתע מהעיתוי, אך נערך מראש
הארגון ניצל את הפסקת האש לחיזוק שליטתו ברצועה ולשיקום יכולותיו הצבאיות. על אף שהמצרים ניסו לקדם תוכנית שיקום, הסוגיה של פירוק חמאס מנשקו נותרה ללא פתרון
בחמאס הופתעו ככל הנראה מעיתוי סיום הפסקת האש על ידי ישראל ועל כך יכול להעיד מספרם המשמעותי יחסית של הבכירים שחוסלו בגל התקיפות הראשון שביצע חיל האוויר ברצועת עזה הלילה. אבל יחד עם זאת הם לא הופתעו מעצם קריסת הפסקת האש. החלטת ישראל להפסיק את הכנסת הסיוע לרצועה לפני כשבועיים, אי תחילת הנסיגה מציר פילדלפי אחרי ביצוע שלב א' של העסקה והמגעים הכושלים להמשיך לשלב ב' שלה או להאריך את שלב א' הבהירו לחמאס כי ישראל נחושה לחזור ללחימה.
במשך החודשיים האחרונים של הפסקת האש, חמאס לא בזבז זמן. הוא ביצר את שליטתו ברצועה, בין השאר באמצעות שליטה בסיוע (עד שהופסק) דבר שסייע לו גם כלכלית. גם בתחום הצבאי חמאס עמל על שיקום כוחו באמצעות גיוס צעירים עזתים, שיקום מתקנים צבאיים בעיקר בתת קרקע וכן החזרת קווי הייצור של האמל"ח לפעולה תוך שהוא משתמש בנפלים שנותרו בשטח במהלך חודשי המלחמה וזאת להכנת מטענים ורקטות. לחמאס הייתה יכולת שיגור שיורית במועד ההכרזה על הפסקת האש ונראה כי בסופה יכולת זו שודרגה אם כי לא ניתן להשוותה לארסנל שהיה לו ולשאר הארגונים ב-6 באוקטובר 2023.
לחמאס כרגע אפשרויות תגובה מוגבלות מרצועת עזה בדמות הרקטות. עם זאת, אין לשלול כי חידוש הלחימה ברצועה יוביל להגברת ניסיונות הפיגועים בגזרת איו"ש, למרות שגם שם כוחות צה"ל והשב"כ מבצעים פעולות סיכול נרחבות. לחמאס נוכחות גם בלבנון וייתכן שינסה לנצל אותה כדי להגיב אם כי נוכח המציאות הפוליטית שנוצרה בלבנון מאז סיום הלחימה שם, הוא צפוי להיתקל בהתנגדות מצד הצבא הלבנוני הפרוס בדרום המדינה. החות'ים מתימן, למרות המתקפות האמריקאיות המסיביות שהחלו עליהם לפני יומיים, יהיו ככל הנראה המשענת החיצונית היחידה של חמאס וינסו לשגר טילים וכטב"מים לעבר ישראל. החות'ים שהודיעו בשבוע שעבר כי יחדשו את הירי לעבר ספינות ישראליות שינסו לעבור בים סוף ובים הערבי, הצהירו רק אמש באמצעות מנהיגם בדר א-דין אל חות'י כי לא יישבו בחיבוק ידיים אם תחודש הלחימה ברצועה – רמז לחזרתם לניסיונות שיגור הטילים והכטב"מים לעבר ישראל.
חידוש הלחימה מגיע דווקא כשהיה נראה כי מבחינה דיפלומטית תוכנית השיקום המצרית – ערבית צוברת מומנטום מסוים, בעוד ממשל טראמפ "מתקרר" ביחס לחזון שהציג הנשיא לגבי הקמת "הריביירה של המזה"ת". כזכור התוכנית המצרית קוראת להפסקת אש קבועה ותחילת שיקום במספר שלבים. לפי ההערכות המצריות, עלות שיקום הרצועה נאמדת בכ-53 מיליארד דולר ולפחות עד אתמול מצרים הייתה בשלבים של ארגון ועידת תורמות שמטרתה גיוס הסכום הדרוש לשיקומה של הרצועה.
המומנטום החיובי בא לידי ביטוי במגעים אינטנסיביים בין המצרים לבין השליח האמריקאי המיוחד סטיב וויטקוף כשלפי הדיווחים בתקשורת הערבית, הממשל בוושינגטון אינו פוסל את התכנית על הסף אם כי דורש הבהרות כאלה ואחרות. המרכיב החשוב בתכנית הוא הקמת וועדה לניהול הרצועה על ידי טכנוקרטים שאינם מזוהים עם פלג פלסטיני כזה או אחר. לפי הדיווחים, הממשל האמריקאי הדגיש בשיחות עם המצרים כי הוא מעוניין לבחון בעצמו את שמות המועמדים לשמש בתפקיד בוועדה הזו וזאת כדי לוודא שהם אינם קשורים כלל לחמאס. הנקודה הבעייתית שהמצרים לא הצליחו לשכנע לגביה את האמריקאים היא סוגיית פירוקו של חמאס מנשקו. המצרים הציעו מספר פתרונות לסוגייה אך התחושה בקרב האמריקאים היא שמדובר בפתרונות דמה שלא באמת יובילו לסיום נוכחותו הצבאית של חמאס ברצועת עזה.