$
בשולי החדשות

סין ונפאל הסכימו, האוורסט גָּבַהּ במטר

קטמנדו ובייג'ינג הצליחו ליישב סכסוך ממושך והודיעו כי כעת גובה ההר הגבוה בעולם הוא 8,848.86 מטרים, כמעט מטר יותר מהחישובים הקודמים. "סמל נצחי לידידות בין נפאל לסין"

ynet 17:2908.12.20
הר אוורסט גבוה ממה שחשבו עד כה, כך הודיעו היום (ג') נפאל וסין, כשהן מיישבות סכסוך ממושך על גובה הפסגה הגבוהה בעולם הניצבת בגבול המשותף.

 

קטמנדו ובייג'ינג היו חלוקות בנוגע לגובהו המדויק של ההר. לאחר שכל אחת מהן שלחה משלחת של מודדים לפסגה, הן הסכימו שהגובה הרשמי הוא 8,848.86 מטרים, כמעט מטר יותר מהחישובים הקודמים שלהן.

 

"האוורסט הוא סמל נצחי של ידידות בין נפאל לסין", אמר שר החוץ הנפאלי, פראדיפ קומאר גיאוואלי, שהכריז על ממצעי הסריקות בשיחת וידאו עם עמיתו הסיני וואנג יי. נשיא סין, שי ג'ינפינג, אמר כי שתי המדינות מחויבות להגן במשותף על סביבת האוורסט ולשתף פעולה במחקרים מדעיים.

 

 

האוורסט מהצד הטיבטי האוורסט מהצד הטיבטי צילום: allnepal

 

נפאל לא מדדה בעבר את גובה הר האוורסט בעצמה, והשתמשה בהערכת מדידה של הודו מ-1954 שקבעה כי גובהו 8,848 מטרים, כולל שלג. מדידה שסין ערכה ב-2005 לא כללה את השלג בפסגה וקבעה כי גובה ההר הוא 8,844.43 מטרים, כ-3.7 מטרים פחות מההערכה של הודו.

 

נפאל, שבה שוכנות עוד שבע מתוך 14 הפסגות הגבוהות בעולם, שלחה את צוות המודדים הראשון שלה במאי אשתקד למדוד את האוורסט. מודדים סינים טיפסו לפסגה באביב השנה, לאחר שההר נסגר על ידי שתי המדינות עבור מטפסים אחרים בגלל מגפת הקורונה.

 

דמודאר דקאל, דובר מחלקת המיפוי הממשלתית של נפאל, אמר כי המודדים הנפאליים השתמשו במערכת הלוויין הגלובלית לניווט כדי להגיע ל"גובה המדויק" של הפסגה.

 

 

מטפסים על האוורסט מטפסים על האוורסט צילום: איי אף פי

 

גארט מדיסון מחברת הטיפוס האמריקנית "מדיסון", אמר שהוא נרגש לטפס ל"גבהים החדשים" באוורסט בשנה הבאה. מדיסון בן ה-42 שכבר טיפס על האוורסט עשר פעמים הוסיף כי הוא בטוח שכמה שיאי טיפוס חדשים יישברו ב-2021. "אני מקווה שאגיע לפסגת האוורסט בפעם ה-11 בשנת 2021".

 

מטפסים מערביים רבים משתמשים בהערכת גובה מעט גדולה יותר להר – 8,850 מטרים – שנקבעה ב-1999 על ידי ה"נשיונל ג'יאוגרפיק" ומוזיאון המדע של בוסטון, בסקר שהשתמש בטכנולוגיה מבוססת לוויין למדידת הפסגה.

 

מטפסי הרים אמרו כי רעידת אדמה בעוצמה של 7.8 שהתרחשה ב-2015, שבה נהרגו כמעט 9,000 בני אדם בנפאל, אולי שינתה את גובה האוורסט. רעידת האדמה שהתרחשה בשיא עונת הטיפוס עוררה מפולות שלג עצומות שהרגו 18 בני אדם בבסיס ההר ועצרה את פעילות הטיפוס לכל העונה.

 

שנה שלאחר מכן, מטפסים אמרו ש"מדרגת הילרי", ציון דרך חשוב מאוד בדרכם של מטפסים לפסגה, קרסה בעקבות רעידת האדמה הקשה ביותר שפקדה את נפאל אי פעם.

 

5,789 בני אדם הגיעו לפסגת האוורסט 10,184 פעמים, משני צדדיו, מאז שאדמונד הילרי מניו זילנד וחברו הנפאלי טנזינג נורגיי העפילו לפסגתו לראשונה ב-1953. לפחות 311 בני אדם מתו על מורדותיו.

x