$
כלכלה ומדיניות

מינוי פישר לסגן יו"ר הפד: ימשוך בחוטים גם מוושינגטון

המינוי החדש של נגיד בנק ישראל לשעבר יהפוך אותו לאחד האנשים המשפיעים על מדיניות הריבית בארה"ב. המהלכים שעליהם ימליץ פישר ישפיעו גם על בנק ישראל והנגידה קרנית פלוג

רן אברמסון ואמנון אטד 21:4611.01.14

נשיא ארה"ב ברק אובמה הודיע אתמול (ו') על מינויו של סטנלי פישר לסגן יו"ר הפדרל ריזרב. ההודעה הגיעה ביום שבו התפרסמו נתוני תעסוקה מאכזבים יחסית בארה"ב - המשק הוסיף רק 74 אלף משרות חדשות בדצמבר, נתון נמוך בהרבה מהתחזיות. בנוסף, שיעור האבטלה במשק האמריקאי הגיע ל־6.7%, רמתו הנמוכה ביותר מאז אוקטובר 2008 - אבל הוא נובע מירידה חדה בשיעור ההשתתפות של האמריקאים בשוק העבודה.

 

 

 

אסופת מספרים אלו מלמדת מעט על האתגרים שעמם יתמודד פישר בתפקידו החדש. עם יו"ר הפד החדשה ג'נט ילן, שהיתה הכוח העיקרי שדחף למינויו למספר 2 שלה, על פי סוכנות הידיעות בלומברג, הוא יידרש להיות שותף לניתוקה של הכלכלה האמריקאית מההנשמה המלאכותית - תוכנית ההקלה הכמותית שבמסגרתה הזרים הפד עשרות מיליארדי דולרים למשק באמצעות קניית אג"ח, ומעבר לנשימה ותפקוד עצמאיים.

 

 

ילן וברננקי ילן וברננקי צילום: איי אף פי

 

מהלך מורכב זה, שהחל כבר בחודש שעבר, עם הכרזתו של יו"ר הפד הנוכחי בן ברננקי על צמצום הרכישות מ־85 מיליארד דולר ל־75 מיליארד דולר מדי חודש, יתבצע בסביבה כלכלית רגישה, אפילו מתעתעת, שמחייבת התייחסות קפדנית לפרטים.

 

אם יאושר מינויו בסנאט, פישר יחליף את ילן בתפקיד שבו היא מכהנת כעת, עד שתיכנס לנעליו של היו"ר ברננקי ב־1 בפברואר. בכך יהפוך למעשה לחבר הבכיר, פרט לילן, במועצת המושלים של הפדרל ריזרב, שיושבת בוושינגטון הבירה ומונה שבעה חברים שאותם ממנה הנשיא.

 

פישר ידע לתאם בין הריבית בארץ לארה"ב ואירופה

למינוי פישר עשוי להיות גם הקשר ישראלי די מעניין: מדיניות הריבית בארץ היא במידה רבה חלק ממערכת כלים שלובים עם מדיניות הריבית במדינות אחרות, בעיקר ארה"ב וגוש היורו. הסיבה העיקרית לכך היא העובדה שבנק ישראל אינו יכול לפתוח פערי ריביות גדולים מדי עם המדינות החשובות שמעבר לים, בשל החשש שהדבר יגרום לתנועות הון גדולות אל המשק הישראלי וממנו.

 

 

קרנית פלוג קרנית פלוג צילום: אלכס קולומויסקי

 

בנקודה זו יש חשיבות לעיתוי הפעולה מצד הבנק המרכזי שלנו, גם אם מדובר בסוג של פרשנות מי נגרר אחרי מי. ניתוח כמה מהפעולות שביצע בנק ישראל בשנים האחרונות מעלה השערה די מבוססת, שלפחות בכמה מקרים פעל הנגיד לשעבר פישר על סמך הערכה מושכלת מה יעשו נגידי הבנקים המרכזיים בארה"ב ובגוש היורו, ו"הערכה מושכלת" היא מעין מכבסת מילים לעובדה שפישר היה בעבר מוריהם גם של הנגיד האמריקאי היוצא בן ברננקי וגם של הנגיד האירופי הנוכחי מריו דראגי.

 

מסיבה זו די קל להעריך שמה שיקרה עכשיו, כאשר הנגידה בארץ היא קרנית פלוג וסגן הנגידה באמריקה הוא פישר, יהיה דומה, אם לא יותר מזה, למה שקרה כאשר פישר כנגיד הכיר אישית את הנפשות הפעילות בבנקים המרכזיים שמעבר לים.

 

אובמה: "פישר מביא עשורים של מנהיגות ומומחיות"

בהודעת המינוי אמר הנשיא אובמה כי "פישר מביא איתו עשורים של מנהיגות ומומחיות מתפקידיו השונים, כולל קרן המטבע הבינלאומית ובנק ישראל. הוא מוכר כאחד מהמומחים המוניטריים המובילים והמנוסים ביותר בעולם".

 

מועצת המושלים של הפד נחשבת לסוכנות ממשלתית רשמית בארה"ב, בדומה ל־FBI או ל־CIA, למשל, ומעסיקה יותר מ־1,800 איש. היא גם הגוף עם השיעור הגבוה ביותר של בעלי דוקטורט בכלכלה מקרב עובדיו בעולם כולו.

 

קדנציה של חבר במועצת המושלים של הפד נמשכת לא יותר מ־14 שנה, כאשר לאחר השנתיים הראשונות שלהם בתפקיד יכול הנשיא להחליט אם להאריך את מינוי המושלים לתקופה של קדנציה מלאה. ההחלטה של הנשיא לגבי המשך כהונת יו"ר וסגן יו"ר הפד מתקבלת רק לאחר ארבע השנים הראשונות בתפקיד.

 

בתור החבר הבכיר במועצה שאינו היו"ר, דעתו של פישר תקבל משקל חשוב בהחלטותיה על המדיניות המוניטרית ומדיניות הפיקוח על מגזר הבנקאות בארה"ב. הוא ישתתף בדיונים במועצת הבנקאות של הסנאט וישתתף בפגישות העבודה הקבועות של ילן עם שר האוצר ג'ק לו ועם הנשיא אובמה.

 

משכורתו של פישר בתפקיד תהיה זהה לאלו של שבעת חברי מועצת המושלים האחרים פרט ליו"ר, ותעמוד על 179,900 דולר לשנה או כ־15 אלף דולר לחודש, לעומת כ־40 אלף שקל לחודש שקיבל בבנק ישראל. היו"ר ילן תקבל משכורת של 199,700 דולר לשנה.

 

צפוי לתמוך בריבית ברמה נמוכה עד אפסית

פישר משלים קו יוני של מועצת המושלים של הפד. בדומה למדיניות שהנהיג בבנק ישראל, פישר צפוי לתמוך בהמשך השארת שיעור הריבית הרשמית בארה"ב ברמה נמוכה עד אפסית (0%-0.25%), גם במחיר של סכנת התנפחות בועות נכסים. בכהונתו בבנק ישראל פישר היה הבנקאי המרכזי הראשון שהוריד את הריבית עם החרפת המשבר באוקטובר 2008. הוא היה מוכן לספוג גם ביקורת חריפה על הימנעותו מהעלאת שיעורי הריבית כדי לנסות לרסן את עליית מחירי הדיור.

 

ייתכן שעם המשך התאוששות הכלכלה האמריקאית, ביקורת דומה תופנה אליו ואל יתר חברי מועצת המושלים של הפד, כאשר כבר כיום נרשמת עלייה במחירי הדיור בארה"ב - מדד קייס שילר למחירי הדיור בארה"ב עלה ב־16.5% מתחילת 2013.

 

במקביל למינוי פישר, האריך הנשיא אובמה את כהונתו של חבר מועצת המושלים ג'רום פאוול, שנכנס לתפקיד לפני כשנתיים. קודם לכן עבד פאוול במשרד האוצר האמריקאי והיה סגן שר לענייני פיקוח על מוסדות בנקאיים בתקופת כהונתו של הנשיא בוש. עם הארכת מינויו, יוכל פאוול להמשיך בתפקידו עד שנת 2026.

 

בנוסף מינה אובמה למועצה את לייל בריינרד, מומחית לכלכלה גלובלית שמכהנת כעת בתפקיד סגנית שר האוצר לענייני כלכלה בינלאומית, ותמלא את המקום שמפנה ברננקי. בדומה לתפקיד שמילאה במשרד האוצר האמריקאי, בריינרד תהיה מעין "שרת החוץ" של הפד ותיתן למועצת המנהלים פרספקטיבה גלובלית על הדרך בה הם מובילים את הכלכלה האמריקאית.

 

המינויים של פישר ושל בריינרד, שהגדירה את המשבר הכלכלי הנוכחי כ"משבר הגלובלי החמור ביותר שהכלכלה חוותה", מעידים על הבנה של מצב העניינים הרגיש שבו נתונה כלכלת ארה"ב ושל ההשפעה העמוקה שיש למצב זה על הכלכלה העולמית. דוגמה להשפעה הזו ראינו ביוני השנה ביטוי ביוני השנה, כאשר ברננקי שיחרר רמז על אפשרות של צמצום תוכנית ההקלה הכמותית והביא לצניחה בערכי המטבע של הכלכלות המתעוררות.

 

מילת המפתח העולה מהמינויים לפד, החל ממינויה של יילן ליו"ר דרך מינויו של פישר לסגנה ועד למינויה של בריינרד, היא זהירות. גם אם היא משתמשת בכלים מעולם המדעים המדויקים, כלכלה אינה מדע מדויק. אפילו הבוסית החדשה של פישר, ילן חובבת המתמטיקה, יודעת זאת. בכהונתו בבנק ישראל הראה פישר שהוא אינו שונה ממנה מבחינה זו ומעדיף לשחק על הצד הבטוח.

 

הפדרל ריזרב, המקבילה האמריקאית של בנק מרכזי, חגג ב־23 בדצמבר האחרון מאה שנה להיווסדו. המשברים הכלכליים המחזוריים הביאו את המשק האמריקאי להתמודד פעם בכמה שנים עם בהלה בקרב הציבור, שמיהר למשוך את כספו לא רק מהבנקים שנקלעו לצרות, אלא גם מהבנקים המתפקדים וכך העמידו בסכנה את כל מערכת הבנקאות האמריקאית. המשבר של 1907 היה הקש ששבר את גב הגמל ודחף להקמת בנק מרכזי, אבל במבנה שונה. כדי שהוא לא יצבור כוח רב מדי, הוחלט ליצור 12 בנקים מרכזיים להם קראו פדרל ריזרב. הבנקים הללו נתונים לפיקוח של מועצת המושלים של הפדרל ריזרב, הנמצאת בוושינגטון.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x