$
כלכלה ומדיניות

עשירי העולם משקשקים לאחר שנחשף סוד האליטה הפיננסית

הדלפה חסרת תקדים של כ־130 אלף שמות משתמשים במקלטי מס בינלאומיים, שמחזיקים בהם הון בשווי 32 טריליון דולר, מכה גלים בצמרת הפוליטית והפיננסית בעולם. קונסורציום העיתונאים החוקרים יחשוף עוד שמות, ובהם ככל הנראה גם ישראלים

מיכל פופובסקי וסוכנויות הידיעות 09:2307.04.13

ב־72 השעות האחרונות נאלצו עשירי העולם להפנים את העובדה שחומת הסודיות האדירה שאפשרה להם להסתיר במשך שנים את ממונם במקלטי מס באיים שטופי שמש נפרצה באופן בלתי הפיך. עידן עצימת העין הסתיים. אנשי עסקים, פוליטיקאים, ידוענים, פיננסיירים, אנשי אצולה, אוליגרכים, תאגידים, קרנות, בנקי השקעות אך גם אזרחים מן השורה מפחדים כיום עד עמקי נשמתם לנוכח חשיפה היסטורית אדירת ממדים של היקפיה האמיתיים של תעשיית העלמות המס הגלובלית.

ביום חמישי פרסם האיחוד הבינלאומי של העיתונאים החוקרים (ICIJ) כי בידיו 2.5 מיליון מסמכים, ובהם שמותיהם של לא פחות מ־130 אלף איש מ־170 מדינות שבשלב כלשהו בחייהם העבירו את כספיהם למקלטי מס. התופעה הידועה לשמצה אינה עניין חדש כמובן, אולם המסמכים המדוברים מציגים את התמונה המלאה והמפורטת ביותר שפורסמה עד היום באשר לחשבונות סודיים, לחברות קש ולעסקאות פיננסיות מפוקפקות.

 

איי קיימן. מקלט מס איי קיימן. מקלט מס צילום: shutterstock

 

החשיפה עוררה במהלך סוף השבוע מבוכה ועצבנות במדינות רבות. המבוכה היתה גדולה במיוחד בצרפת: הנשיא פרנסואה הולנד, שפועל להטלת מס של 75% על המיליונרים במדינה, נאלץ להתמודד בשבוע שעבר עם הודאתו של שר התקציב לשעבר בממשלתו בניהול חשבונות סודיים בחו"ל. כעת מתפרסם במסמכי ה־ICIJ כי ז'אן ז'אק אוז'ייה, שהיה ממונה על הכספים בקמפיין של הולנד ונחשב לידיד קרוב שלו, השקיע בעסקים מפוקפקים שהיו רשומים באיי קיימן.

 

חשיפת המסמכים גורמת גם לא מעט מבוכה לראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון, מפני שחלק גדול מהנתונים שפורסמו עד כה קשורים לאיי הבתולה, שטח בריבונות בריטית באיים הקריביים. קמרון הודיע כי יעמיד את נושא המאבק בהעלמות המס בראש סדר העדיפויות בפסגת ה־G8 שתתקיים ביוני בצפון אירלנד.

 

הנתונים שופכים אור על האופן שבו פשטה החשאיות הפיננסית ברחבי העולם, אפשרה לעשירים ולמקושרים להונות את רשויות המס במדינות עניות ועשירות כאחד וכך החריפה את השחיתות ואת הקשיים הכלכליים.

 

על פי המסמכים, שעשרות עיתונאים וגופי תקשורת בעולם עמלו עליהם במשך 15 חודשים, החשאיות והמחסור בפיקוח על פעולות פיננסיות מאפשרים למרמה, להעלמות מס ולשחיתות פוליטית לפרוח. "תעשייה מדושנת של רואי חשבון, מתווכים ועסקנים אחרים סייעה למעלימי מס להסוות את זהויותיהם ואת האינטרסים העסקיים שלהם, והעניקה במקרים רבים מקלט להלבנות כספים או לעבירות אחרות", נכתב באתר ה־ICIJ.

 

נשק לממשלות בעידן הצנע

 

בפעילות הזאת, נכתב באתר, "מעורבים רבים מהבנקים הגדולים בעולם, ובהם UBS ודויטשה בנק", שמואשם ש"פעל באגרסיביות לספק ללקוחותיו חברות קש באיי הבתולה הבריטיים ובמקלטי מס". דובר מטעם UBS אמר בתגובה שהבנק מיישם "את הסטנדרטים הבינלאומיים הגבוהים ביותר למלחמה בהלבנת הון".

 

ICIJ פרסם עד כה רשימה חלקית בלבד מכמות הנתונים האדירה, ובכל יום בשבועיים הקרובים אמורים להיחשף פרטים ושמות נוספים, ככל הנראה גם של ישראלים. עד כה עולה מהפרסומים כי מרבית האנשים שמנהלים חשבונות סודיים חיים בסין, בהונג קונג, בטייוואן ובמדינות בריה"מ לשעבר .

 

בתקופה הנוכחית, שבה ממשלות מוכות משבר מסלימות את המלחמה במעלימי המס כדי לרפא את מאזניהן, 32 טריליון הדולרים המוסתרים במקלטי מס - כספים חוקיים, לא חוקיים, הון אישי או הון תאגידי - יכולים לזעזע כלכלות שלמות וללבות סכסוכים בין מדינות.

 

המידע רלבנטי אף יותר לנוכח חבילת החילוץ שאושרה לפני שבועיים לקפריסין, שהבנקים הקורסים שלה היו יעד מרכזי להפקדת כספים עבור אזרחים רוסים וכן נחשפו לאסון הפיסקאלי ביוון שהתלקח עוד יותר בגלל העלמות מס.

 

כונן קשיח במעטפה חומה

 

הדלפת המידע, נעשתה בידי מלשינים אנונימיים, שהעבירו לידי ג'רארד רייל מ־ICIJ תכתובות מייל, תיקים תאגידיים ומסמכי חשבונות במעטפה חומה עם כונן קשיח. בין השמות שעלו בתחקיר מופיעה בתו של הדיקטטור הפיליפיני פרדיננד מרקוס, הרשומה כמוטב לק רן באיי הבתולה. הנציגות הרוסית בתחקיר כוללת את אשתו של סגן ראש הממשלה איגור שובלוב, שניהל באחרונה מגיעים עם קפריסין לסיוע במשבר הבנקים, שבבעלותה אחזקות באיי הבתולה.

 

במסמכים מופיע גם שמה של דניס ריץ', גרושתו של איל ההון האמריקאי־ישראלי־בלגי־ספרדי מארק ריץ'. מארק ריץ' הואשם בשנות השמונים בהעלמת מס של כ־50 מיליון דולר ובניהול עסקאות נפט עם איראן. לריץ' היו ידידים רבים בצמרת הכלכלית הישראלית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x