סגור
שר התרבות והספורט מיקי זוהר פנאי
שר התרבות והספורט מיקי זוהר. "ניסיון השתלטות של השמאל הקיצוני ואנשי קפלן על תעשיית הקולנוע" (צילום: קובי קואנקס)

יוצרי קולנוע מסירים מועמדויות מהטקס של מיקי זוהר: "זה לא טקס שמכבד חופש יצירה"

סערה בתעשיית הקולנוע עם פרסום המועמדויות לטקס פרסי הקולנוע הממלכתי שיזם שר התרבות כאלטרנטיבה לפרסי אופיר: שחקנים, במאים ועורכים מסירים מועמדויות ומזהירים מפגיעה בחופש האמנותי וניסיון לשלוט בתכנים, בעוד אחרים בתעשייה מגינים על קיומו של טקס נוסף. השר זוהר טוען לרדיפה פוליטית ולהשתלטות אידיאולוגית על עולם הקולנוע

טקס פרסי הקולנוע הישראלי שיזם שר התרבות והספורט מיקי זוהר, שנולד בספטמבר האחרון כאלטרנטיבה מוצהרת לפרסי אופיר, הפך בתוך חודשים ספורים מאירוע מתוקשר לסלע מחלוקת. הכרזת המועמדים הסופיים אתמול והיום (כולל ההודעה על הענקת פרס מפעל חיים למפיקה שולה שפיגל) הובילה לשסע ופילוג בקרב נשות ואנשי תעשיית הקולנוע.
נזכיר כי שר התרבות הכריז על התחרות החדשה אחרי זכיית "הים" המביא את סיפורו של נער פלסטיני מכפר בגדה המערבית שיוצא למסע לתל אביב כדי לראות את הים. זוהר הודיע כי ישלול את התקציב לטקס אופיר ויקיים טקס חלופי. הוא גם הכריז על כך שכל פרס בטקס יהיה בסך 100 אלף שקל. הטקס יתקיים ירושלים ב-30 בדצמבר.
הראשונה שהסירה את מועמדותה היום בצהריים היא השחקנית עירית קפלן שמועמדת לפרס השחקנית הטובה על תפקידה בסרט "בחורים טובים 2". "אני מוקירה את הבחירה בי כמועמדת לפרס השחקנית הטובה בטקס פרסי הקולנוע הממלכתי, ומודה עליה מעומק ליבי, ועם זאת, סבורה שפרסים צריכים לצמוח ממקום של חגיגה אומנותית אמיתית, ולא כתגובה למתחים או חילוקי דעות. אני מאמינה גדולה בכוחה של האמנות לאחד ולהעלות שיח ער וטולרנטי, ומקווה שבעתיד נוכל כולנו לחגוג יחד את הקולנוע הישראלי במסגרת אחת אחידה שמשקפת את ערכי היצירה החופשית והאומנותית משני הצדדים. לאור זאת, וממקום של ענווה וכבוד עמוק לכל העוסקים במלאכה, בחרתי להסיר את מועמדותי מן הטקס. לחברי המשתתפים אני מאחלת בהצלחה".
גם ארז תדמור, במאי הסרט, הסיר מועמדותו ועינת גלזר זרחין הסירה מועמדותה לפרס העריכה על הסרט. גלזר זרחין כתבה: "לאחר לבטים רבים החלטתי להסיר את מועמדותי לפרס העריכה על 'בחורים טובים 2'. ההודעה על בחירתי כמועמדת לפרס מאוד הפתיעה אותי (לא ניגשתי לפרס, האמת - אפילו לא ידעתי על קיומו...) וגם עוררה התלבטות גדולה שהיום היא מסתיימת. נראה שכל האירוע הזה מצליח לסכסך ולגרום כאב הרבה יותר מאשר שמחה, התרגשות וגאווה ביצירה שלנו. אני מודה על הבחירה המחמיאה ומאחלת הצלחה לכולם". תדמור כתב: "אני מודה על הבחירה בי כמועמד לפרס הבימוי הטוב ביותר לסרט 'בחורים טובים 2'. זו הערכה שאיני לוקח כמובן מאליו. עם כל ההערכה שבדבר, חשוב לי שפרסים ישקפו חגיגה אמנותית נקייה ומאחדת. אי לכך החלטתי לוותר על מועמדותי לפרס הבימוי הטוב ביותר. מתוך כבוד לבחירתם של שני התסריטאים הנוספים של הסרט, איני יכול למשוך את מועמדותי כשותף לכתיבת התסריט. במידה ואזכה כשותף בפרס התסריט אתרום את הכסף לפרסי אופיר, האקדמיה לקולנוע ישראלי. כמו כן, מועמדויות הצילום והעריכה נותרות לשיקול דעתם של חבריי. תודה על ההבנה, וסליחה על אי הנעימות".

1 צפייה בגלריה
ארז תדמור ו עירית קפלן מסירים מועמדות מטקס פרסי הקולנוע של מיקי זוהר
ארז תדמור ו עירית קפלן מסירים מועמדות מטקס פרסי הקולנוע של מיקי זוהר
ארז תדמור ועירית קפלן. הסירו את מועמדותם
(צילום: עוז מועלם)

חיים ואסתי מקלברג, תומר והבמאי ניר ברגמן מ"תותים הפקות" כתבו: "את הסרט שלנו לא הגשנו ולא נגיש לטקס הפרסים של מיקי זוהר. עבורנו, טקס זה הוא צעד נוסף בדרך לצמצום החופש האמנותי והשתקת יוצרים. הפרס הזה לא מחפש דרך לקדם את הקולנוע ישראלי, להפך, הוא מתכוון להשתיק קולות שלא מיישרים קו עם מדיניות הממשלה. זהו לא טקס שמכבד חופש יצירה, להפך, זהו טקס שמנסה לשלוט בתכנים ובמה כדאי וראוי לספר.
"בנוסף, אנו רואים בטקס הזה ניסיון לרסק את האקדמיה הישראלית לקולנוע ולטלוויזיה. יש לאקדמיה את הבעיות שלה, ברור, ועדיין היא נותנת במה ליוצרים בעלי דעות שונות מכל מגוון הקשת הפוליטית והחברתית בארץ ומאפשרת לכל יוצר להשמיע את קולו ולהיות מועמד לפרסים.
"חשוב לנו לומר: יש אנשי מקצוע בתעשייה וגם בקרב אנשים שעבדו איתנו שבחרו כן להגיש את מועמדתם לטקס. אנחנו לא תמכנו בזה, אבל אנחנו מכבדים את הבחירות שלהם. ככה חברה ליברלית אמורה לעבוד. נמשיך ליצור, נמשיך להשמיע את הקולות שמנסים להשתיק, ולא ניתן לפחד לנהל לנו את האומנות".
יו"ר האקדמיה לקולנוע ולטלוויזיה אסף אמיר: "השר הכריז שמשרדו לא יממן יותר את טקס האקדמיה וייסד אחר במקומו - זהו צעד נוסף במכלול הצעדים שהממשלה עושה על מנת להצר את המרחב הדמוקרטי, להגביל את חופש הביטוי ולהוציא מחוץ לממלכתיות המדומה את הקולות והיוצרים שמסרבים להתיישר עם הממשלה"
יו"ר האקדמיה לקולנוע ולטלוויזיה אסף אמיר מסר: "אני גאה בקהילת הקולנוע שעומדת יחד לנוכח מתקפות שר התרבות והספורט. אלו שטוענים שאין סיבה להתנגד לטקס נוסף שמעניק פרסים ליוצרים, טומנים את ראשם בחול. הטקס שיזם השר מנסה להחליף את תחרות פרסי אופיר שמתקיימת כבר 35 שנה ומעניקה כבוד והוקרה לקולנוע הישראלי בארץ ובעולם. השר הכריז שמשרדו לא יממן יותר את טקס האקדמיה וייסד אחר במקומו - זהו צעד נוסף במכלול הצעדים שהממשלה עושה על מנת להצר את המרחב הדמוקרטי, להגביל את חופש הביטוי ולהוציא מחוץ לממלכתיות המדומה את הקולות והיוצרים שמסרבים להתיישר עם הממשלה. נודע לנו שבמהלך השנה החולפת השר הורה למועצת הקולנוע לשנות את הקריטריונים ולהביא לכך שחוק הקולנוע לא יתמוך בטקסים שמעניקים פרסים. זהו אינו איום על טקס האקדמיה בלבד אלא על כלל הטקסים והפסטיבלים שבהם מוענקים פרסים. השינוי בקריטריונים נעשה ללא התייעצות ושימוע עם הגופים הרלוונטיים ולכן אינו חוקי. חשוב לראות את התמונה הכללית: מי שמנסה לחסל את השליח - האקדמיה - ינסה בהמשך לעצור את מימון קרנות הקולנוע. אסור להיתמם, מבחינת השר לא מדובר בעוד טקס - אלא בטקס היחיד שצריך להתקיים בישראל ובו השר גם ממנה את השופטים וגם מכתיב את התוצאות".
"תחליטו, אתם פוליטיקאים או אנשי תרבות?"
מנגד יש גם קולות אחרים. בסרטון שפרסם באינסטגרם, מפיק הסרט "בחורים טובים 2" יקי רייסנר, הוא אומר: "הייתי מצפה משחקנים לוותר על פרס אופיר אם יש שם סרט שפוגע בחיילי צה"ל ולא הפוך. אני מאוד מאוכזב, אני מדבר על עירית קפלן כשחקנית וארז תדמור שהוא הבמאי והתסריטאי. תחליטו, אתם פוליטיקאים או אנשי תרבות? אם אתם אנשי תרבות אתם צריכים לקבל פרס מפה ומשם, אם אתם פוליטיקאים זה אומר שאתם בוחרים צד. אני לא מקבל את זה שטקס פרסי אופיר יכול לתת פרס לסרט שמדבר על הכיבוש. מותר לי להגיד ביקורת. אני גם משלם עשרות מיליונים בשנה מיסים. זה לא רק כסף שלכם. יש לי ציפייה שתרבות תהיה תרבות ולא תהיה פוליטיקה, והיא רלוונטית לשני הצדדים. מותר לי לחשוב שאי אפשר לתת פרס לסרט שמדבר על הכיבוש. מצד שני יש לי הרבה ביקורת על הממשלה ואני יכול לקבל את זה שעושים עכשיו טקס אלטרנטיבי או טקס של משרד התרבות, אם זה נכון או לא נכון. או שתוותרו על כל הפרסים או שתקבלו את כל הפרסים. יש מושג ביהדות שנקרא הכרת הטוב. איפה הכרת הטוב שלכם?".
המפיקה דנה עדן (טהרן) כתבה: "השנקל שלי לעניין הטקס של משרד התרבות: בארצות הברית ישנם כמה וכמה טקסי פרסים שמובילים לטקס הגדול מכולם: טקס פרסי האקדמיה. כל אחד מהטקסים האלה הוא עם הרכב שופטים שונה, נטיות שונות ואג׳נדות שונות. ראיתי אפילו שיש טקס נפרד של ה-critics choice awards לקולנוע שחור. אני לא מבינה מה הבעיה שיהיו מספר טקסי פרסים שיקדמו את תעשיית הקולנוע והטלוויזיה בארץ. הבנתי שהטקס של משרד התרבות לא גוזר מתקציב האקדמיה, שיש ועדות מקצועיות שבחרו, שאנשים מהציבור הגישו מועמדים, אני באמת לא מבינה מה הבעיה כאן. אז נכון, משרד התרבות מארגן את הטקס ואף נותן פרסים כספיים. אני הבנתי שישנם מועמדים מכל הקשת הפוליטית, והמטרה של הטקס היא לתת לציבור להגיש מועמדים ובכך להרחיב את מנעד היצירות המועמדות לפרס. חייבת לומר שהאקדמיה היא גוף שמובהקותו ברורה, עם נטייה פוליטית ואמנותית ברורה, וזה בסדר גמור. אז מה הבעיה שיהיה טקס נוסף שיהיה מובהק או לא מובהק מה אכפת לנו. התהליכים שקורים עכשיו במדינה מסוכנים מאוד אבל לכולנו - המילייה הטיפוסי של חברי האקדמיה יש חלק לא מבוטל בכך. החרמה, ביטול, התנשאות, על כל מי שהוא לא מ'שלנו' או איזה מישהו ממגזר אחר שאימץ לעצמו את השפה 'שלנו'. תנו לטקס להתנהל, אל תפגעו בחבריכם המועמדים, תראו מה הבחירות ואיך הדבר הזה נראה ואחרי זה תשפטו. לפסול מראש לזעוק ולהכריז הכרזות שבסופו של דבר יוצרות רק אנטגוניזם ומפח נפש אצל חבריכם לא מועיל רק מזיק. ככה אנחנו מפסידים כל הזמן. בהצלחה למועמדים לא לפחד ללכת לטקס ולא להתנצל על כך שאתם קיימים".
השר זוהר הגיב להסרת המועמדויות: "מאז פרסום שמות המועמדים לטקס פרסי הקולנוע הממלכתי, המועמדים חווים רדיפה איומה שלא מביישת משפחות פשע שמלווה בהסתה פרועה נגדם. לצערנו הם מקבלים טלפונים ואיומים מקולגות בתחום שפשוט אוהבים לשנוא את הימין ולהחרים את כל מי שחושב אחרת מהם. מדובר ברדיפה פוליטית שחודרת לחיים האישיים והמקצועיים של דמויות שאינן פוליטיות. מדובר בניסיון השתלטות של השמאל הקיצוני ואנשי קפלן על תעשיית הקולנוע בדיוק כמו ההתבטאויות המכוערות ומחיאות הכפיים שראינו בפרסי אופיר - הם פשוט לא מוכנים שהתעשייה תהיה מקום לכולם ללא שום קשר לדעות פוליטיות".