$
ספורט ופוליטיקה

הכדורגלנים נדרשים להציל את הכדור

כך הכדורגל יכול להפחית את פליטת גזי החממה ולהפוך את הענף המזהם לידידותי יותר לסביבה

תמי גנות 09:2516.12.19

כשאתלטיקו מדריד שיחקה נגד לוקומוטיב ביום רביעי שעבר, ממש מעבר לפארק חואן קרלוס הראשון, אלפי נציגי מדינות מרחבי העולם התכנסו לישיבות לתוך הלילה במו"מ על הסדר האקלים המתגבש.

 

משבר האקלים הפך בשנים האחרונות מסוגייה תיאורטית שנתפשה כנחלתם של אנשי סביבה ומדענים לנושא החם ביותר שעומד בבסיס שינויים דרמטיים בכלכלה העולמית ובאופן שבו מדינות מתנהלות. שינוי האקלים כבר אינו הערכה עתידית אלא הוא מתרחש לנגד עינינו והשפעותיו כבר מורגשות, בעוצמה וקצב גבוהים יותר מאלו שהעריכו מדעני האקלים לפני שנים ספורות.

 

בוועידת האקלים שנערכה בפריז ב-2015 התחייבו המדינות לפעול להפחתת פליטת גזי החממה על מנת לרסן את ההתחממות כך שתישאר מתחת ל-1.5-2 מעלות צלזיוס (בממוצע עולמי). אבל על מנת לעמוד ביעדים השאפתניים, יש צורך בפעולה ומחוייבות לא רק של המדינות אלא של סקטורים נוספים - ערים, בנקים, חברות פרטיות, ארגוני בריאות, ארגוני עובדים, וגם ארגוני ספורט, ובתוכם ענף הכדורגל.

 

 

משחק פרמיירליג. ענף עם השפעה עצומה משחק פרמיירליג. ענף עם השפעה עצומה צילום: גטי אימג'ס

 

 

מה לכדורגל ולשינוי אקלים? אפשר לחלק את זה לשלושה היבטים:

 

1. פליטת גזי חממה ותרומה לשינוי אקלים. ענף הכדורגל כרוך בפליטה משמעותית של גזי חממה. עיקר הפליטות נובעות מנסיעות, ובפרט מטיסות - הן של אוהדים לצפייה במשחקים והן נסיעות של הקבוצה והצוות המקצועי. פליטות נוספות נובעות משימוש בחשמל, תחזוקה, כיבוד וכדומה. מדו"ח שהכינה פיפ"א לקראת גביע העולם 2018, עולה שהאירוע הביא לפליטה של 2.1 מיליון טונות של גזי חממה. לא מעט מהפליטות קשורות גם בשחקנים בינלאומיים שמשחקים בליגות רחוקות ממולדתם וחיים על הקו בין המדינות. באתר footballpredictions.net ערכו בדיקה של פליטת גזי החממה מטיסות של 20 המועמדים לפרס כדור הזהב לשנת 2019, כשאת הרשימה מוביל מרקיניוס, שחקן פריז סן ז'רמן הברזילאי, שלבדו אחראי לפליטה של 53.5 טונה גזי חממה בשנה.

 

2. השפעת שינוי אקלים על הכדורגל. השפעות משבר האקלים פוגעות גם בכדורגל. חלק מהפגיעה היא בתשתיות (בשל אירועי מזג אוויר קיצוניים, עלייה במפלס הים וכו'), אולם ההשפעה המרכזית שאותותיה כבר ניכרים היא בנטל הפיזי בשל קיום משחקים במזג אוויר קיצוני. בגביע האומות במצרים בשנת 2014, אושפז שחקן נבחרת ניגריה שהתמוטט בשל התייבשות. בעקבות הקריאה מהצוותים המקצועיים, החלה פיפ"א להנהיג הפסקות שתייה במשחקים שנערכים בטמפרטורה שעולה על 32 מעלות. היבטים של עומס חום הפכו להיות חלק מהשיקולים המנחים בקביעת מועדים ושיבוץ משחקים. מזג אוויר קיצוני, חום כמו גם אירועי גשם מחוץ לעונה, פוגעים גם בנוכחות אוהדים במשחקים.

 

3. פוטנציאל ההשפעה העולמי. היכולת של ענף הכדורגל להשפיע על מנהיגים ועל הציבור הרחב היא יוצאת דופן. מעטות הפלטפורמות שנוגעות בליבם של כל כך הרבה אנשים מסביב לעולם. ענף הכדורגל הוא מנוף כלכלי, כוח פוליטי ושופר ציבורי יוצא דופן, וככזה, המובילים בענף יכולים להיות מרכיב חשוב בהנעת מדינות העולם למדיניות אחראית מבחינה אקלימית.

 

 

מרקיניוס. הטיסות הרבות הן חלק מהבעיה מרקיניוס. הטיסות הרבות הן חלק מהבעיה צילום: איי אף פי

 

 

בשנים האחרונות הולכת ועולה ההכרה בפוטנציאל שיש לגיוס ענף הכדורגל למלחמה בשינוי אקלים, וכן עולה המודעות בתוך הענף עצמו לצורך לפעול בנושא. במהלך השנה האחרונה הצטרפו אופ"א ופיפ"א ליוזמה של האו"ם "ספורט למען אקלים". במסגרת היוזמה מתחייבים הארגונים החותמים לפעולה למען האקלים באמצעות הפחתת פליטת גזי החממה מפעילותם וכן באמצעות העלאת מודעות והפעלת לחץ על קובעי מדיניות בנושא.

 

גם קבוצות מתחילות לפעול בכיוון. ריאל בטיס, למשל, התחייבה במרץ השנה לפעול להפחתה של פליטת גזי החממה לקראת ניטרליות פחמנית. ברור שחלק מפליטת גזי החממה מקורה בפעולות שהן חלק בלתי נפרד מהמשחק ומהקשר לאוהדים (משחקים, טיסות וכו'). כיצד אם כן ניתן בכל זאת להפחית את טביעת הרגל הפחמנית של מועדוני כדורגל וטורנירים? היוזמה של האו"ם מפרטת את הצעדים לפי סדר עדיפות יורד:

 

 

ריאל בטיס ריאל בטיס צילום: רויטרס

 

 

(א) להימנע מפליטת גזי חממה - באותן פעולות שניתן להימנע מהן.

(ב) להפחית את פליטת גזי החממה מההתנהלות הקיימת (למשל תוך שימוש נכון יותר בציוד ובמשאבים).

(ג) לשנות את הציוד והפעולות לטובת הפחתה (למשל מעבר לטכנולוגיות של חיסכון באנרגיה, דלקים נקיים יותר וכו')

(ד) לקזז - על פליטת גזי החממה שאין ברירה אלא לבצע ניתן "לכפר" באמצעות השקעה בהפחתת פחמן או ביוזמות פרו-אקלימיות אחרות (נטיעת עצים, למשל).

(ה) לדווח - להקפיד על שקיפות באשר לכמות פליטת גזי החממה וכן באשר לפעולות שננקטות בנושא.

 

באופן הזה, ניתן להפחית משמעותית את פליטת גזי החממה מענף הכדורגל, בלי לפגוע במשחק, בתחרות או בהתרגשות. ולצד ההפחתה, יש לא פחות חשיבות בפעולה הציבורית ובהתגייסות המועדונים לטובת נושא האקלים, במיוחד בעת הזו, כאשר מנהיגי העולם ניצבים בפני החלטות משמעותיות ותחת לחצים אדירים מתעשייה מזהמת וחברות אנרגיה.

 

דוגמא אחת שאולי מפיחה תקווה לעתיד קרתה ביום רביעי שעבר: כשאתלטיקו מדריד שיחקה נגד לוקומוטיב, ממש מעבר לפארק חואן קרלוס הראשון אלפי נציגי מדינות מרחבי העולם התכנסו לישיבות לתוך הלילה במו"מ על הסדר האקלים המתגבש, פרסם מאמן הקבוצה דייגו סימאונה סרטון הקורא לאוהדים "לאהוב את כדור הארץ כמו שהם אוהבים את הקבוצה שלהם".

 

הכותבת היא מארגון אדם טבע ודין

בטל שלח
    לכל התגובות
    x