$
משבר האקלים
גג עמוד משבר האקלים

כישלון בוועידת האקלים: "העולם צורח לפעולה, אבל המדינות הגיבו בלחישה"

הוועידה במדריד הסתיימה ללא תוצאות משמעותיות; מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש: "הקהילה הבינלאומית החמיצה הזדמנות חשובה"

עומר כביר 20:0415.12.19

ההפסד כולו שלנו: ועידת האקלים של האו"ם במדריד, COP25, הסתיימה ללא סיכומים משמעותיים, כשהמדינות המזהמות הגדולות חסמו הסכמות ליעדים משמעותיים יותר בנוגע לצמצום פליטות גזי חממה או גיבוש מתווה לשוק פחמן בינלאומי.

 

"אני מאוכזב מתוצאות COP25", כתב מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש, בחשבון הטוויטר שלו. "הקהילה הבינלאומית החמיצה הזדמנות חשובה להראות שאיפות גדולות יותר בכל הנוגע להפחתת השפעות משבר האקלים. אבל אסור לנו לוותר, ואני לא אוותר. אני נחוש מתמיד לפעול כדי ש-2020 תהיה השנה שבה כל המדינות יתחייבו לעשות מה שהמדע אומר לנו שנחוץ לעשות כדי להגיע לאיזון פחמני ב-2050 ולהגביל את ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות".

 

גרטה טונברג גרטה טונברג צילום: AP

 

הנעילה נטולת הסיכומים מאכזבת אך לא מפתיעה. הבוקר ואתמול בלילה דווח על קשיים בדיונים בין 200 משתתפות הוועידה, בעיקר לאור התנגדויות של ארה"ב, סין, הודו, אוסטרליה וברזיל. ארה"ב, שהחלה בהליך לפרישה מהסכם פריז, היא בין המדינות שהתנגדו להצגת מסמך שיצביע על הצורך להציב יעדים שאפתניים בשנה הבאה. המדינה גם הביעה התנגדות נחרצת לבקשות של כמה מדינות עניות לקבל פיצוי או סיוע כספי בעקבות נזק כלכלי שנגרם להן כתוצאה מאירועי קיצון הקשורים למשבר האקלים.

 

מפגינים במדריד מפגינים במדריד צילום: AP

 

הודו התנגדה לקבוע יעדים שאפתניים יותר שייכנסו לתוקף כבר ב-2020. ברזיל מנעה הסכמה בשיחות על יצירת שוק פחמן, כלי כלכלי שנועד לסייע להפחתת פליטות באמצעות קביעת מגבלות על כמות הפחמן המרבית שמדינות או ארגונים יכולים להפיק, ויצירת זירת מסחר שבה גופים עם יתרת פליטות יכולים למכור את אותה יתרה לגופים שאינם עומדים במכסה. המדינה דורשת שמבלעי הפחמן שבשטחה (כמו יער האמזונס) ייכללו בחישוב יעדי הפחתת הפליטות שלה, וכן לאפשר לה למכור יתרות פחמן שנוצרות משימור היערות. ואולם, מדינות אחרות טענו שמדובר בספירה כפולה שתערער את מערכת הסחר בפחמן.

 

הוועידה התקיימה על רקע גל של מחאות עולמיות בהובלת צעירים ובני נוער – שצפויים לסבול מתוצאות משבר האקלים הרבה יותר מהמנהיגים שמסרבים לנקוט את הצעדים הדרושים על מנת לבלום אותו. בשיאן של המחאות צעדו חצי מיליון איש ברחובות מדריד, בדרישה לנקוט בצעדים חריפים יותר.

 

מפגין בסידני מפגין בסידני צילום: AFP

 

"העולם צורח לפעולה, אבל הוועידה הזו הגיבה בלחישה", אמר ל"גרדיאן" מנהל ארגון אוקספם אינטרנשיונל, חוזה מריה ורה. "המדינות העניות ביותר נמצאות במרוץ הישרדות, ובכל זאת ממשלות רבות בקושי הזיזו את אדני הזינוק. במקום להתחייב לצמצום פליטות שאפתני יותר, מדינות מתווכחות על פרטים טכניים".

 

הלן מאונטפורד, סגנית נשיא לאקלים וכלכלה ב-World Resources Institute, אמרה: "השיחות האלו משקפות את הנתק של מנהגי מדינות מהדרישות של האזרחים ברחוב. הרוח הפעלתנית שהולידה את הסכם פריז מרגישה היום כמו זיכרון רחוק. במקום להוביל הסתערות למטרה שאפתנית יותר, המזהמות הגדולות נעדרו משדה הקרב".

 

עתה, צפוי האו"ם להפנות את תשומה הלב לוועידה שתיערך בנובמבר הבא בגלזגו, ושבמרכזה אמורים להיות דיונים משמעותיים יותר על הגדלת המחויבות לצמצום פליטות הפחמן. לדברי מדענים, המחויבויות שניתנו בהסכם פריז יביאו לעלייה של 3 מעלות, כאשר על מנת להימנע מההשלכות הגרועות ביותר של משבר האקלים יש להגביל אותה ל-1.5 מעלות.

x