$
משבר האקלים
גג עמוד משבר האקלים

דו"ח של מינהל האוקיינוסים בארה"ב: "הקרח באזור הארקטי נהפך לדק ושברירי"

עוד עולה מהדו"ח השנתי, כי הטמפרטורה הממוצעת מעל שטחי יבשה באזור הארקטי בין אוקטובר 2018 לאוגוסט 2019 היתה השנייה החמה בהיסטוריה מאז 1900. בגרינלד, לפי הדו"ח, נמסים הקרחונים בקצב של 267 מיליארד טונות בשנה, מה שמוביל לעלייה שנתית של 0.7 מ"מ בגובה פני הים

עומר כביר 16:5712.12.19

קרח הים באזור הארקטי כיסה בסוף הקיץ האחרון את השטח השני הקטן ביותר בהיסטוריה מאז החלו המדידות ב-1979, המשך מגמה מטרידה של צמצום כמות קרח הים – כך לפי דו"ח שנתי של מינהל האוקיינוסים והאטמוספירה הלאומי של ארה"ב (NOAA).

 

הדו"ח, Arctic Report Card, מספק מדי שנה תמונת מצב רחבה של השפעת משבר האקלים על חוג הקוטב הצפוני. לפי הדו"ח הנוכחי, בנוסף לצמצום בשטח קרח הים נמדדה גם ירידה בעוביו, מה שמוביל להפחתת העמידות של קרח הים להתחממות האוויר והמים בסביבתו.

 

ניבתנים באוקיינוס הארקטי ניבתנים באוקיינוס הארקטי צילום: רועי גליץ

 

טמפרטורת האוויר הממוצעת מעל שטחי יבשה באזור הארקטי בין אוקטובר 2018 לאוגוסט 2019 היתה השנייה החמה בהיסטוריה מאז 1900 – 1.9 מעלות מעל הממוצע של 1981 עד 2010. התוצאה היא שינויים נרחבים בסביבה הארקטית שמשפיעים על מערכות סביבתיות ועל קהילות בקנה מידה מקומי וגלובלי. טמפרטורת המים באוגוסט היתה בין מעלה אחת ל-7 מעלות גבוהה יותר לעומת הממוצע בין 1982 ל-2010.

 

הטמפרטורות הגבוהות יותר הובילו לכך המים קופאים מאוחר יותר בחורף והקרח נמס מוקדם יותר בקיץ, וכתוצאה מכך צמצום שטחו המרבי ושטחו בסוף הקיץ ב-18 בספטמבר, כשקרח הקיץ כיסה את השטח המזערי ביותר שלו השנה, עמד שטחו על 4.15 מיליון קמ"ר, 33% פחות מהממוצע ארוך הטווח.

 

במקביל, קרח "מבוגר", בן יותר מארבע שנים, שבעבר תפס את מרבית השטח באזור הארקטי מהווה עכשיו שבריר ממנו: 1.2% בלבד במרץ השנה, לעומת 33% במרץ 1985. "הקרח הארקטי הפך מקרח מבוגר, עבה וחזק יותר בשנות ה-80 לקרח צעיר, דק ושברירי יותר בשנים האחרונות", נכתב בדו"ח.

 

"כל שנה זה יותר מדאיג שיש לנו את המצב הזה", אמר לניו יורק טיימס אחד ממחברי הדו"ח, פרופ' דונלד פרוביץ' מדארטמות' קולג'. "אני מתחיל את העבודה על כל דו"ח בחשש: האם זו תהיה שנה שבה נגלה עוד ירידה גדולה? כשאנחנו בוחנים את שטח הקרח בסוף הקיץ, היתה ירידה גדולה ב-2007, ומעולם לא חזרנו לרמות שהיו קודם לכן. המערכת נמצאת תחת לחץ כבד. אנחנו לא רואים שום שיפור. המצב מחריף".

 

בגרינלד, לפי הדו"ח, נמסים הקרחונים בקצב של 267 מיליארד טונות בשנה, מה שמוביל לעלייה שנתית של 0.7 מ"מ בגובה פני הים. מאז 1992 איבדה גרינלד 3.8 טריליון טונות קרח. כיסוי השלג באזור הארקטי של צפון אמריקה במאי 2019 היה החמישי הנמוך ביותר ב-53 שנים, וביוני הוא היה השלישי הנמוך ביותר.

 

"אלו לא אירועים לא סבירים או בעלי השפעה קטנה", אמר פרופ' אנדרו שפרד מאוניברסיטת לידס. "ההשפעות האלו מתרחשות והן יהיו הרסניות לקהילות שחיות לאורך חופים".

x