סגור
כנס פוד טק אבי בן אסייג
המנכ"ל אבי בן אסייג. "הבית עולה בלהבות ואני נלחם פה על התעשייה של אסם וישראל", אמר למקורביו (צילום: אוראל כהן)

סופה של התייקרויות
17 מ־20 יצרניות המזון הגדולות העלו מחירים

למעט שלוש חברות המשקאות, שממתינות לשעת הכושר אחרי הורדת מס הסוכר, כל יצרניות המזון ומוצרי הצריכה בישראל העלו מחירים בשיעורים שבין 5% ל־25%; אסם הצטרפה בסוף השבוע, כשהודיעה על התייקרות עשרות מוצרים בעד 5.9%; זה הניסיון השלישי של החברה להעלות מחירים, אחרי שנבלמה בפעמיים הקודמות בזכות התנגדות ציבורית; בכירים בנסטלה, שמחזיקה באסם, ביקרו בארץ, ולדברי החברה הישראלית איימו בהעברת ייצור לחו"ל אם לא תשתפר הרווחיות

אסם, חברת המזון השלישית בגודלה בישראל, תעלה את מחירי מוצריה בשיעור של עד 5.9% החל מעוד שבועיים. אסם שלחה את המחירון החדש לקמעונאים ביום חמישי האחרון, שבוע אחרי שמקבילתה שטראוס הודיעה על עליית מחירים בשיעור של עד 9.5%. אסם תייקר עשרות מוצרים, ובהם פסטה, פתיתים, קטשופ, אבקות המרק, מוצרי טבעול, סלטי צבר והחטיפים המלוחים.
מדובר בפעם השלישית שבה החברה מודיעה על העלאת מחירים, אלא ששני הנסיונות הקודמים: ב־2018 ובתחילת השנה הנוכחית, נתקלו בלחץ ציבורי כבד ונדחו. כעת נראה שאסם מנסה לרכוב על הגל של תנובה ושטראוס, שסללו את הדרך לאישור ההתייקרויות על ידי רשתות השיווק. באסם דוחים את הטענה שהעיתוי הנוכחי להתייקרות קשור במהלכים של תנובה ושטראוס וטוענים כי הוא נובע מכך שהחברה לא יכלה להמשיך ולספוג את שחיקת הרווחיות שלה כתוצאה מזינוק במחירי חומרי בגלם מרכזיים. על פי הערכות, אסם סבלה השנה מירידה של 50% ברווח הנקי.



ל"כלכליסט" נודע כי בתקופה האחרונה ביקרו בישראל בכירים מנסטלה העולמית, המחזיקה באסם, ועדכנו את השלוחה המקומית כי אם בתוך מספר חודשים לא יוצג שיפור בתוצאות חברת המאפים בונז׳ור, חברת הסלטים צבר וחברת תחליפי הבשר טבעול, נסטלה תעביר את ייצור המוצרים הללו למפעלים של הקונצרן במקומות אחרים בעולם. מי שעוד עומדת על הכוונת של נסטלה היא פסטה אסם, שנבחנת האפשרות להפסיק את ייצורה ולהתמקד במותג הפסטה היקר יותר פסטה פרפקטו.
באסם סירבו להתייחס לדברים, אולם גורם המעורה במצבה של החברה אמר ל"כלכליסט" כי "כשפרוטפוליו המוצרים הופך הפסדי, לא משאירים אותו. מוצרים שלא מרוויחים עוברים לבחינה של נסטלה, שקוצבת תקופה למימוש תוכנית לשיפור המצב. הנהלת החברה מחויבת להעלות בפני הקונצרן את האפשרות להוציא את הייצור מישראל במקרים שבהם היא לא מרוויחה".
לדברי אותו גורם, "לא מדובר בירידת מדרגה ברווח של אסם, אלא ממש צניחה חופשית. התייקרויות שהחברה חווה הן בהיקף לא סביר, וחלק מהמפעלים נמצאים במצוקה גדולה מאוד. לכן, ההתייקרות הזו היא להצלתם". לדבריו, נסטלה העולמית העלתה מחירים כבר שלוש פעמים מאז 2021. עם זאת, אסם היא כיום חברה פרטית שמוחזקת ב־100% על ידי נסטלה, ואין לציבור אפשרות להיחשף לשיעורי הרווחיות שלה.

ל"כלכליסט" נודע שפסטה אסם על הכוונת של נסטלה: נבחנת האפשרות להפסיק את ייצורה ולהתמקד במותג הפסטה היקר יותר פסטה פרפקטו
הטענות שלפיהן חלק מהפעילויות בשוק המקומי הפסדיות עולות בקנה אחד עם החלטת אסם לא לייקר את המוצרים המיובאים - קפה טסטר צ'וייס, דגני בוקר, מזון לבעלי חיים - ולייקר רק את המוצרים המיוצרים בישראל. באסם טוענים כי ההתייקרות נובעת מעלייה במחירי חומרי הגלם מאז ינואר 2021. בין היתר מציינים בחברה התייקרות של החיטה בכ־60%, של רכז העגבניות ב־40%, של הקפה בכ־45% ושל הסוכר בכ־28%. בחברה מקפידים לקשור בין ההתייקרות המתוכננת ל"הצלת" קווי הייצור בישראל: "אני נלחם על הבית. הבית עולה בלהבות ואני נלחם פה על התעשייה של אסם וישראל", אמר המנכ"ל אבי בן אסייג למקורביו.
בן אסייג התחייב בפברואר בפני שר האוצר אביגדור ליברמן לספוג את ההתייקרויות ולדחות את העלאת המחירים שעליה הודיעה החברה לאחרי פסח. באחרונה נדרש כנראה בן אסייג על ידי הקונצרן להחליט אם להפסיק ייצור בחלק מהמפעלים או לנסות לפצות חלקית על ההתייקרויות. אסם ביצעה תוכנית התייעלות בהנהלה, קיצצה את שכר חבריה ב־10% וצמצמה עובדי מטה. במקביל העלתה את שכר המינימום ל־6,000 שקל.

שלוש היחידות שלא העלו מחירים הן חברות המשקאות - החברה המרכזית, טמפו ויפאורה - שמחכות להורדת מס הסוכר כדי שההתייקרות תיבלע בה
בשונה מהפעמיים הקודמות, באסם נחושים להשלים את מהלך ההתייקרות הנוכחי וטוענים כי לא יספקו מוצרים לרשת קמעונאות שלא תאשר את המחירון החדש. מדובר בגל אדיר של העלאות מחירי מוצרי מזון וצריכה, שממילא בישראל כבר היום ברובם יקרים יותר בהשוואה לעולם. בחודשים האחרונים העלו 17 מתוך 20 הספקים השולטים בשוק המזון ומוצרי הצריכה בישראל מחירים בשיעורים שונים. בעשירייה הראשונה העלו מחירים תנובה, שטראוס, מחלבת טרה, יוניליוור, דיפלומט, שסטוביץ, נטו, חוגלה וסנו.
גם מרבית הספקים בעשירייה השנייה העלו מחירים: זוגלובק תעלה בינואר את מחירי מוצריה בכ־10%, סוגת העלתה באוקטובר את מחירי הסוכר והאורז בעד 15%, ליימן שליסל העלתה באוקטובר את מחירי קפסולות לוואצה ב־15%, מחלבות גד העלתה החודש את מחירי מוצרי החלב בעד 9.5%, ויליפוד העלתה מחירי גבינות צהובות וחמאה בעד 27%, לסר העלתה ביולי את מחיר הביצים ב־6.5%, גלידות נסטלה העלתה בחודש שעבר את מחירי חלק מהגלידות בפיצוציות בכ־8% ומאפיית אנג׳ל העלתה ביולי מחירי לחמים שאינם בפיקוח בעד 12%. למעשה שלוש היצרניות היחידות שלא העלות מחירים הן חברות המשקאות - החברה המרכזית, טמפו ויפאורה - שממתינות להורדת מס הסוכר המתוכננת כדי שהעלאת המחירים תיבלע בה.