$
חדשות נדל

סקר "כלכליסט": הישראלים לא מאמינים בתוכנית הדגל של כחלון

שר האוצר השיק בקול תרועה את תוכנית מחיר למשתכן כדי לפתור את משבר הדיור, אך סקר "כלכליסט" שנערך באמצעות מכון המחקר מדגם מגלה כי הציבור אדיש אליה. הסקר מגלה גם כי רוב הציבור לא מחפש דירה זולה יותר כשהשכ"ד עולה ושכ־30% נזקקים להלוואה כדי לממן את המשכנתא

שאול אמסטרדמסקי ונעמה סיקולר 06:4003.05.16

סקר "כלכליסט", שנערך באמצעות מכון המחקר מדגם, מראה שליותר ממחצית מהציבור (57%) יש דירה בבעלותם. הנתון הזה תואם פחות או יותר את הנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס), שמדברים על שיעורי בעלות מעט גבוהים יותר. אך הסקר מגלה גם כי בכל הנוגע לשוק הדיור, הפערים הבין־דוריים בישראל הם עמוקים מאוד.

ראשית, ככל שהגיל עולה, כך עולה שיעור בעלי הדירות. וכך, בזמן שרק לכ־35% מהזוגות הצעירים (בגילי 25–34) יש דירה בבעלותם, לכ־70% מבני ה־50 פלוס יש דירה בבעלותם. הנתון הזה יכול לחזק את אלה מבין הצעירים שרוצים להיות אופטימיים, שכן אלו יכולים לומר לעצמם שעד שיהיו מבוגרים, הם יצליחו לרכוש דירה. אבל הנתון הזה יכול גם לחזק את אלה מביניהם שרוצים להיות פסימיים, שכן אלו יכולים לומר לעצמם שבני הדור הקודם הצליחו לרכוש דירה בסופו של דבר בעוד להם אין סיכוי לעשות זאת לכשיגיעו לגילם.

 

כשבוחנים את האנשים שאין להם דירה, מתקבלת תמונת ראי והפערים שוב מספרים את אותו הסיפור: בזמן שרק ל־12% מבני ה־55 ומעלה אין דירה בבעלותם, כ־64% מהצעירים הם חסרי דירה.

 

הפער הבין־דורי בא לידי ביטוי גם ביכולת לרכוש דירות להשקעה. מובן מאליו שלזוגות צעירים קשה יותר לרכוש דירה נוספת שתהווה עבורם השקעה, אבל גם נוכח האמירה האלמנטרית הזאת הנתונים מפתיעים: רק ל־2% מהזוגות הצעירים יש דירה נוספת להשקעה, בעוד שלכ־19% מהמבוגרים (בני ה־55 ומעלה) יש יותר מדירה אחת.

 

כמו כן, הסקר מגלה שמחירי הדיור מעיקים גם על המגזר החרדי. בעוד בעבר כל זוג חרדי שהתחתן היה צפוי לקבל דירה מההורים, הסקר מראה שלכ־28% מהחרדים אין דירה בבעלותם, אף על פי שעברו את גיל החתונה.

 

 

בשנים האחרונות בנק ישראל החמיר את דרישות ההון העצמי שלו בעת נטילת משכנתא. בניגוד לעבר, אז זוגות צעירים יכלו לקחת משכנתא בגובה של 90% מערך הדירה, כיום הם נדרשים להביא 25% מההון העצמי. כשמדובר בדירה בשווי של 1.5 מיליון שקל, הם נדרשים להביא 400 אלף שקל. סקר "כלכליסט" מראה כי 70% מהזוגות הצעירים מצליחים להביא 10%–40% מההון העצמי וגם חושף כיצד: 75% מהם נעזרו בהוריהם ולקחו הלוואה. 25% נטלו הלוואה רק כדי להגיע לדרישת ההון העצמי שתאפשר להם לקחת משכנתא. וההפתעה היא שהתופעה רווחת בכל קבוצות הגיל.

 

 

רבע מהציבור בישראל מתגורר בשכירות, ובכל הנוגע אליו סקר "כלכליסט" מגלה שני דברים. ראשית, שכר הדירה של כמחצית מהציבור (44%) עלה בשנה האחרונה בעד 5%. שנית, וזה אולי אף חשוב יותר - הרוב המוחץ העדיף להישאר בדירה שבה הוא גר או באזור שבו הוא גר, חרף שכר הדירה, ולא לחפש דירה זולה יותר. כלומר, הביקוש הוא קשיח.

 

הביקוש לדירות בשכירות הוא קשיח ונכון לכל קבוצות הגיל, ובאופן טבעי עולה עם הגיל. 78% מהזוגות הצעירים השיבו כי הם מעדיפים לשלם יותר ולהישאר בדירתם הנוכחית בעוד בקרב בני ה־55 ומעלה, שעבורם מעבר דירה הוא קשה יותר, 90% השיבו כך.

 

הנתונים עשויים להעיד על הקלות שבה יכולים משכירי הדירות להעלות את שכר הדירה לאורך השנים.

 

אם מישהו קיווה שמשקיעי הנדל"ן ייצאו מהשוק בעקבות הניסיונות הממשלתיים להדוף אותם - כמו למשל העלאת מס הרכישה במסגרת חוק ההסדרים האחרון - כדאי שיחשוב מחדש. הסקר מראה שכ־17% מהציבור מתכוונים לרכוש דירה להשקעה בשנה הקרובה; מחצית מהם מתכוונים לשדרג את דירתם הנוכחית לדירה גדולה יותר ולהשאיר גם את הנוכחית בבעלותם; ועוד מחצית מתכוונים לקנות דירה נוספת להשקעה. אלה אנשים אמיתיים, ישראלים מהמעמד הבינוני שקונים דירות לילדיהם ולא משקיעים מחו"ל שמושכים את המחירים כלפי מעלה.

 

מנגד, הסקר מגלה שכרבע מהזוגות הצעירים מתכוונים לרכוש השנה את דירתם הראשונה, ושמשפרי הדיור הפכו להיות בני ה־35–44. 14% מבני טווח הגילים הזה מתכוונים להשתדרג בשנה הקרובה לדירה גדולה יותר (לעומת 10% בלבד משכבת הגיל שמעליהם, בני ה־45–54).

 

 

ולבסוף, הציפיות. חלק לא מבוטל מההתנהגות של הציבור בשוק הנדל"ן נובע מפסיכולוגיה, וממה שהציבור חושב שיקרה למחירים. אם הציבור חושב שהמחירים יירדו, הוא לא ימהר לרכוש דירה חדשה. והנה, סקר "כלכליסט" מגלה, כמו סקרים קודמים שערך העיתון, שחלק נכבד מאוד מהישראלים - 43% - סבור שצעדי הממשלה רק יעלו את מחירי הדיור. עוד 36% סבורים שהמחירים לא ישתנו ויישארו גבוהים, ורק 8% מביעים אופטימיות וחושבים שצעדי הממשלה יביאו לירידת מחירים.

 

 

ומה לגבי תוכנית הדגל של שר האוצר משה כחלון, מחיר למשתכן? זאת שמחלקת לזוגות צעירים דירות בהנחות נאות ברחבי ישראל? ובכן, על אף הבאזז שמשרד האוצר מייצר בנושא, הסקר מגלה כי 29% מהציבור לא מאמינים בתוכנית ולא מתכוונים לרכוש דירה בעקבותיה. שיעור המשיבים כך דומה גם בקרב זוגות צעירים (25%) ובקרב זוגות שילדיהם עדיין מתגוררים איתם (29%) - קהל היעד העיקרי של התוכנית. ואם זה לא מספיק, 19% מהנשאלים השיבו שהם פשוט לא מכירים את התוכנית. רק 6% השיבו שהם מחכים לכך שהתוכנית תגיע גם לאזור שלהם, ושיעור זעום של 2.5% באמת מתכוון להשתתף בה.

 

הסקר נערך באמצעות מכון המחקר מדגם בתאריכים 25-26 באפריל בקרב 500 משיבים בגילאי 25+, המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה הדוברת עברית, חברי הפאנל האינטרנטי iPanel

בטל שלח
    לכל התגובות
    x