הוועדה המקומית בירושלים הורידה 30 קומות מתוכנית המגדל בצומת האיקסים; מהנדס העיר מתנגד
מחלוקת על גובה מגדלי קוקיא במרכז העיר: בעוד הוועדה דורשת להגביל את הגובה ל-10 קומות, מהנדס העיר יואל אבן יציג בוועדה המחוזית עמדה שתומכת בתכנון המקורי. הוועדה המקומית ירושלים: "התוכנית תביא לשינוי כל קו הרקיע סביב החומות"
פרויקט מתחם קוקיא בירושלים מעורר קונפליקט בתוך העירייה, זאת לקראת הדיון בהתנגדויות, שיתקיים ב-1 במרץ בוועדה המחוזית ירושלים. מהנדס העיר, יואל אבן, הודיע כי הוא תומך בתוכנית המקודמת, בניגוד להחלטה שקיבלה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה להוריד את גובה המגדל מ-40 קומות ל-10 בלבד. "הוועדה לא רואה צידוק לחריגה למדיניות שנהוגה עד היום בנושא גובה הבנייה בקרבת חומות העיר העתיקה וממזרח לצומת האיקסים". נכתב בפרוטוקול הישיבה מ-22 בינואר.
מעיריית ירושלים נמסר כי מהנדס העיר מתכוון להציג בפני הוועדה המחוזית עמדה אחרת: "מדובר בתוכנית המציעה בינוי על המתחם האחרון מתוך תכנית גוש 50, שמכוחה כבר נבנו כל הבניינים, ונותר בה המגרש האחרון על ציר יפו והרכבת הקלה. המגרש צומצם בצורה משמעותית ביחס למגרש המקורי, בגלל מיקומה של תחנת הרכבת הכבדה במערב המגרש. בעיני, החלופה שמציעה שני בניינים, אחד גבוה בצמוד לתחנת הרכבת הכבדה העתידית, ואחד נמוך יותר בהמשך לאורך רחוב יפו, היא נכונה יותר למרקם האורבאני מאשר יצירה של בינוי מאסיבי ורציף לאורך כל המגרש הארוך, כפי שאושר בעבר בתוכנית קודמת. בנוסף, יש חשיבות רבה ליצירת רחוב חדש , מרחוב יפו, דרך הפרויקט, לכיוון בית אנה טיכו".
פרוייקט מתחם קוקיא, משתרע על שטח של כ-7 דונם, בלב מרכז העיר ירושלים, בפינת אחד הצמתים החשובות בעיר, "צומת האיקסים" - המפגש של הרחובות יפו והמלך ג'ורג'. ע"פ התוכנית, שהיא יוזמה של עזרא ניסים קוקיא, וחתומים עליה האדריכל האמריקאי איאן באדר והישראלי אלי רכס, ייבנו במקום שני מגדלים בגובה של עד 40 קומות, שיכללו קומת מסד בגובה 5 קומות ובה שטחי מסחר ותעסוקה. התוכנית כוללת 296 יח"ד. התוכנית אושרה להפקדה במרץ 2024.
לתוכנית הוגשה התנגדות ע"י 150 בעלי דירות במגדלים הנמצאים בסמיכות, ברחוב שטראוס 4, הרב אג"ן 14 והרב קוק 7, הטוענים, באמצעות עורכת הדין שרה בן שאול ויס, כי התכנון המוצע "לא די שהוא יפגע אנושות בקניינם ובאורח חייהם, הוא בקושי מהווה תוכנית". "מגדלי הענק שיטילו צל כבד עד רחוב הנביאים יועילו רק לאחוזון העליון של עשירי העולם. אם וכאשר יבואו להתגורר או להתארח בדירותיהם, לא הם אלה שייתרמו לעיר בכלכלת היומיום. יש בעיר ירושלים די והותר פילים לבנים חסרי תועלת. היותם יקרים ללבו של המתכנן, שאינו מתגורר בארץ, ולכיסו של בעל הקרקע, אינו מחייב את כניעת העיר לתכתיביהם", נכתב בהתנגדות.
כאמור, הוועדה המקומית ירושלים קיבלה את השגות המתנגדים, ולא רק שהמליצה להוריד מגובה המגדלים, אלא גם ביקשה לשנות את תמהיל הדירות: "הוועדה מחליטה לקבל חלקית את ההתנגדות לעניין שהמגדלים מכוונים לשוק יוקרתי, ויתכן כי חלקם ישמשו להשכרה קצרה כמו AIRBNB, דבר שעלול ליצור דירות רפאים שאינן תורמות לכלכלה המקומית. דירות יוקרה אלה אינן נגישות למשפחות צעירות ערב מחירים גבוהים ועלויות החזקה בלתי סבירות". עוד מוסיפה הוועדה: "על מנת להבטיח יצירת מגוון של גדלי דירות יש לקבוע בהוראות התוכנית כי לפחות 20% מיחידות הדיור יהיו קטנות, עד 55 מ"ר עיקרי וממ"ד. בכל מקרה, החלטת הוועדה על 10 קומות גובה עונה גם על התנגדות זו".
סגן ראש העיר ירושלים, עו"ד יוסי חביליו, מסר לכלכליסט שמגדל קוקיא פורץ את מדיניות הבנייה לגובה של עיריית ירושלים ומהווה תקדים מסוכן לעיר העתיקה והעיר ההיסטורית. עוד הוא הוסיף: "בעיני, לעשות דיון חוזר זה לא תקין ולא חוקי וזה לא לגיטימי שהוועדה תשנה את דעתה".