סגור
מימין שר הבינוי והשיכון יצחק גולדקנופף ושר האוצר בצלאל סמוטריץ
שר הבינוי והשיכון יצחק גולדקנופף ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' (צילומים: אלכס קולומויסקי, שלו שלום)
ניתוח

התרגיל של סמוטריץ': סוגר בדלת האחורית את ההנחות בדיור למילואימניקים

שרי האוצר והשיכון ידונו היום בגורלה של תוכנית ההנחות בהגרלה. אף שהם מסכימים להעלאת שיעור הדירות שיוקצו לחיילי מילואים בכל פרויקט מ־20% לעד 50%, עדכון המחירים שדורש סמוטריץ' יגרום לצמצומה ולדחיקתה מאזורי הביקוש

כמעט חצי שנה חלפה מאז שפקעה תוכנית ההנחות בהגרלה, ושיווק המגרשים למגורים הוקפא, אולם גם עתה הממשלה לא מצליחה להחליט אם ואיך לחדש אותה.
אין הסכמות סביב המחלוקת שמונעת את חידושה של התוכנית הממשלתית דירה בהנחה. היום שר השיכון יצחק גולדקנופף ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' אמורים להיפגש לישיבה מכרעת בעניין, אך הפערים ביניהם גדולים ואם לא יקרה שינוי דרמטי, הפגישה צפויה להסתיים ללא תוצאות.
את ליבה של המחלוקת אפשר לסכם במשפט קצר, אך כזה שטמון בו הרבה מאוד כסף והרבה מאוד דירות. המחלוקת היא בנוגע למועד הקובע לחישוב מחירי הדירות שעל בסיסו קובעים אילו ערים משתתפות במבצעי דירה בהנחה. התוקף של התוכנית פקע ב־31 בדצמבר 2024, מאז היא לא חודשה בגלל המחלוקת בין השרים. עד אז הוכנסו לרשימת הערים שבהן דירות בהנחה, ערים שבהן מחיר הדירות הממוצע היה בסוף שנת 2020 עד 20 אלף שקל למ"ר לא כולל מע"מ (כלומר כ־2 מיליון שקל לדירת ארבעה חדרים). ערים שבהן המחיר היה גבוה יותר הוצאו מהרשימה. שר השיכון דורש כי המפתח הזה יישמר, לעומת זאת במשרד האוצר רוצים לעדכן אותו. אמנם גם על פי האוצר הרשימה תורכב מערים שבהן המחיר למ"ר 20 אלף שקל, אך מועד הבדיקה יהיה סוף שנת 2024. כלומר ערים שבהן בסוף שנת 2024 מחיר דירת ארבעה חדרים היה לפני כחמישה חודשים גבוה מ־2 מיליון שקל יוצאו מהרשימה. ההבדלים הסמנטיים האלה דרמטיים, משום שבארבע השנים שחלפו מסוף שנת 2020 לסוף 2024 מחירי הדירות זינקו בממוצע בכ־37%. לכן לפי גישת שר האוצר הרבה פחות ערים ייכנסו למעגל ההגרלות.
שני השרים מסכימים על העלאת שיעור הדירות שיוקצו לחיילי מילואים בכל פרויקט מ־20% לעד 50%. אולם דווקא עמדתו של סמוטריץ' תגרום לכך שיהיו פחות דירות לספק להם, כי הוא מוביל לצמצום התוכנית, ולדחיקתה מאזורי הביקוש. כך למשל יוצאו מהרשימה הערים ירושלים, כפר סבא, רעננה, באר שבע ואשקלון.
ההתנגדות של פקידי האוצר להגרלות בהנחה והרצון שלהם לצמצם אותה נשמעת פחות או יותר מאז שמשה כחלון פרש מתפקיד שר האוצר. אלא שכעת סמוטריץ' בעצמו הוא זה שמוביל את העמדה הזו, ולכן קשה להאמין שהיום תימצא נוסחה שתרצה את שני השרים.
הפגישה בין השרים נקבעה בהוראת ראש הממשלה בנימין נתניהו לאחר שהמחלוקות ביניהם צפו בקבינט הדיור שהתכנס בתחילת השבוע. זו אמורה להיות פגישה מקדימה לדיון שצריך להתקיים מחר במועצת מקרקעי ישראל, שהיא הגוף שקובע את מדיניות שיווק הקרקעות בכלל וההנחות בפרט. אלא שאם לא תמצא פשרה, הדיון במועצה יתבטל או לכל הפחות הסוגיה הזו תמחק מסדר היום. במקרה כזה הדיון ישוב בשבוע הבא לקבינט וראש הממשלה יצטרך להכריע.
המחלוקת בין המשרדים נולדה בדיוני התקציב בנובמבר 24'. בתקופה שחלפה מאז משרד האוצר חתר לביטול תוכנית ההנחות או לצמצום חד שלה. נקודת השיא של המחלוקת היתה בסוף מרץ כאשר נתניהו הורה לבטל דיון של מועצת מקרקעי ישראל, לאחר שגולדקנופף ביקש לחדש את תוקף תוכנית ההנחות פחות או יותר באותה המתכונת. ואילו סמוטריץ' שלח נייר עמדה עם תוכנית אחרת, על פיה לא רק הפיזור הגיאוגרפי יצטמצם אלא גם גובה ההנחות. נראה שלפחות בתחום הזה יש הסכמות, וההנחות יהיו בשיעור של 25% מהמחיר העדכני של הדירות אך עד כ־500 אלף שקל. במשרד השיכון גם מסכימים לכך שרק מחצית הדירות בכל פרויקט במרכז ימכרו לזכאים בהנחה, בעוד שכיום 80% מהדירות מיועדות לזכאים.
השרים גם מסכימים על עקרונות תוכנית שעלותה 3 מיליארד שקלים ומיועדת להגדלת היצע הדירות. כמיליארד שקלים מהסכום ישמשו לתמריצים לרשויות מקומיות שיאפשרו לשווק כמות גדולה של דירות, ויפיקו היתרי בנייה בקצב מואץ. רשויות שיעמדו ברף מינימלי יקבלו כמה אלפי שקלים לכל דירה, ובסך הכל עיר שתאפשר בנייה של 4,000 דירות תוכל להגיע למענק חד פעמי של 40 מיליון שקל ואף יותר. מחצית מהסכום תוכל להיכנס לתקציב השוטף של העירייה ולשמש לכל מטרה לפי שיקוליה. מחצית אחרת תוכל לשמש למבני ציבור, גם במקרה הזה על פי שיקולי העירייה.
מיליארד שקלים נוספים ישמשו לסבסוד עלויות פיתוח של מגרשים לבנייה למגורים באזורים מרוחקים מהמרכז. המטרה היא להוזיל את עלויות המגרשים כדי לשפר את הכדאיות הכלכלית ולעודד בנייה. החלק השלישי של התוכנית ישמש לעידוד פרויקטים של התחדשות עירונית במתחמים שבהם הרווחיות נמוכה ולכן יזמים מתרחקים הם. כמו כן יוקצה סכום של כ־150 מיליון שקל להוזלת עלות העסקה של עובדים זרים.