סגור
חיילים צה"ל מילואים ב גבול עזה 9.1.24 מלחמת עזה
חיילי מילואים בגבול עזה (ארכיון) (צילום: Menahem Kahana / AFP)

מענק של עד 5,000 שקל ונקודות זיכוי במס: הממשלה תאשר עוד הטבות למילואימניקים

מרבית ההטבות, בעלות כוללת של 3.4 מיליארד שקל ל-2026-2025, יינתנו רק למילואימניקים לוחמים. בין ההטבות: השתתפות במימון קייטנות, הגדלת ההנחה במכרזי קרקע וקדימות במכרזי "דירה בהנחה"

הממשלה צפויה לאשר היום (א') שורה של הטבות לחיילי מילואים בעלות של 3.4 מיליארד שקל. התוכנית כוללת מענקים כספיים, הטבות מס, סיוע בתחום הדיור והקלות נוספות. ההטבות מבחינות בין לוחמים ללא-לוחמים ובין בעלי תפקידי פיקוד לחיילים מן השורה, כאשר חלקן ייכנסו לתוקף כבר ב-2025 וחלקן ב-2026.
בין היתר, לוחמים ששירתו או ישרתו בין 10 ל-30 יום ב-2025 יקבלו מענק של 30 שקל ליום, כאשר מהיום ה-31 המענק עולה ל-80 שקל ליום - עד לסכום מקסימלי של 5,000 שקל. כלומר, קבלת המענק המקסימלי מותנית בשירות של כ-80 יום. המענק יינתן בצורה של ארנק דיגיטלי שיוכל לשמש לתשלום אגרות והיטלים למדינה או למטרות פנאי ורווחה שהממשלה תגדיר בהמשך.
מפקדים לוחמים ששירתו 60 יום ב-2025 (או 40 יום אם הם סטודנטים) יקבלו בנוסף מענקים המשתנים לפי דרגת הפיקוד: מג"ד יקבל 20 אלף שקל, סמג"ד ומ"פ 10,000 שקל וסמ"פ ומ"מ 5,000 שקל. כמו כן, יינתן מענק של 1,000 שקל לחיילים ששירותם הסדיר הוארך בגין המלחמה ב-90 יום ומעלה ולא שוחררו במועד השחרור שתוכנן להם מראש.
מעבר למענקים הללו, תינתן הטבת מס משמעותית לחיילי המילואים הלוחמים. הטבת המס תינתן בשנת 2026, והיא עשויה להגיע לכ-11.6 אלף שקל. כך, חייל ששירת מעל 110 ימי מילואים יזכה ל-4 נקודות זיכוי; חייל ששירת 90 יום יזכה ל-3 נקודות זיכוי; חייל ששירת 70 יום - ל-2 נקודות זיכוי; חייל ששירת 50 יום - לנקודת זיכוי אחת; וחייל ששירת 30 יום ומעלה יקבל חצי נקודת זיכוי. מי ששירת פחות מ-30 יום או שאיננו לוחם לא יקבל נקודות זיכוי ממס הכנסה.
מלבד הטבות המס, ההחלטה קובעת כי תהיה השתתפות במימון הקייטנות שיתקיימו בחופשות (פסח, קיץ, תשרי וחנוכה). ההשתתפות בקייטנות החגים תינתן למי שמשרת במילואים כלוחם במהלך חלק מימי החופשה (3 ימים במהלך חופשות החגים, ו-21 יום במהלך חופשת הקיץ). ההשתתפות מוגבלת ל-500 שקל עבור הילד הראשון, ול-250 שקל עבור הילדים הבאים. בסך הכל, לא יהיה ניתן לקבל בסעיף זה יותר מ-2000 שקל בשנה.
הטבה משמעותית נוספת שתינתן לכלל חיילי המילואים, ולא רק ללוחמים, היא בתחום הדיור. לפי החלטת הממשלה, תהיה קדימות של מילואמיניקים לבין 25% ל-50% (בהתאם להחלטת משרד הבינוי והשיכון ורמ"י) מכלל הדירות המשווקות במסגרת מכרזי "דירה בהנחה". כמו כן, תוגדל ההנחה לחייל מילואים בעוד 5% במכרזי קרקע לבנייה עצמית, ותקרת ההנחה לחייל מילואים פעיל תעודכן כלפי מעלה ל-150 אלף שקל.
ההחלטה כוללת גם התייחסות לחיילים שנפצעו במהלך שירותם ויוכלו ליהנות מחלק מההטבות גם אם לא הספיקו לבצע את כמות ימי המילואים הדרושה. עוד יוקצו 100 מיליון שקל למימון פעילויות ואירועים למשפחות משרתי מילואים, 10 מיליון שקל לטובת מענים בתעסוקה איכותית לחיילי מילואים ו-10 מיליון שקל לקידום שיווק ופרסום של עסקים בבעלות משרתי מילואים פעילים.
מעבר לכל אלו, ההחלטה כוללות שורה של הצעות להעדפת חיילי מילואים שעל משרדי הממשלה לבדוק. כך לדוגמה, המשרד לבטחון לאומי יבדוק את האפשרות לבחון במהירות יתרה את בקשות חיילי המילואים לנשיאת כלי נשק ואת האפשרות להאריך באופן אוטומטי רשיונות לנשיאת נשק אם הם פקעו בזמן שירות המילואים; משרד החדשנות יבדוק אם ניתן לתת נקודות נוספות בניקוד לזכייה במענקי מחקר ופוסט דוקטורט; רשות החדשנות תבדוק כיצד תוכל להקל על חיילי מילואים לגשת להטבות השונות שהיא מעניקה; משרד החינוך יבדוק אם ניתן להקל בתנאי קבלה לאוניברסיטאות לחיילי מילואים, ואם אפשר להעביר מידע לבתי ספר על כך שההורים עושים מילואים; משרד העבודה יבחן את האפשרות לתת קדימות לחיילי מילואים לוחמים במעונות יום; נציבות שירות המדינה תבחן את האפשרות להעניק ניקוד בגין שירות מילואים, וגם תכיר בשירות מילואים כמפקד כניסיון ניהולי.
כאמור העלות הכוללת של ההחלטה היא כ-3.4 מיליארד שקל, אך חלק משמעותי מההחלטה יבוצע רק במהלך שנת 2026. מימון ההחלטה בשנת 2025 ייעשה באופן הבא: 700 מיליון מתוך מקורות משרד הביטחון ו-700 מיליון מתוך כספים ששוריינו כבר בעת בניית התקציב למטרה זו. בשנת 2026 – 950 מיליון שקל יבוצעו מתוך התקציב ששוריין ל-2026 ל"הטבות מס", 300 מיליון מפעילות משרד הביטחון ו-600 מיליון נוספים מכסף שהוקצה לקידום החלטות בעניין הטבות למשרתי מילואים.
מטרות ההחלטה מגוונות ולא מנוסחות בפירוש. בדברי ההסבר מוזכר כי "ההחלטה נדרשת בגלל הימשכות הלחימה וההיערכות להרחבת המערכה ברצועת עזה", אך לא מוסבר במפורש למה יש צורך בהטבות נוספות. ייתכן שהסיבה לכך היא שהממשלה לא מעוניינת לכתוב כי יש חשש מירידה במוטביציה לגיוס, ולכן היא משאירה זאת עמום, ורק לכתוב כי ההטבות נועדו בעיקר בכדי להביע הוקרה והערכה לחיילי המילואים. כמו כן, חלק קטן מההטבות הנוכחיות מתקנות עיוותים שנוצרו בשל שירות המילואים, וכך ניתן להצדיק אותן.
המשפטנים מאשרים את ההחלטה, על אף שהיא מבחינה בין משרתי המילואים לחיילים אחרים ובין לוחמים לשאינם לוחמים. המשפטנים אומרים כי כלל ההטבות הן סבירות ומידתיות ולכן הממשלה מוסמכת להחליט עליהן. עם זאת, המשפטנים אומרים כי יש לוודא שיישארו מספיק יחידות דיור, בשיעור סביר, שמיועדות לאוכלוסיה הכללית.