$
שוק ההון

הבעלים של בנק היזמים היפוסוויס: "מתעשרי ההייטק צמאים ללמוד את שוקי ההון ואנחנו נהנים מזה"

כך אמר סולי אלן לאווי, בין בעלי הבנק הפרטי עם הפעילות המשמעותית ביותר מול לקוחות ישראלים שעשו הון מאקזיטים או השקעות טכנולוגיה. לדבריו, "המניות שעלו מפרוץ משבר הקורונה היו של חברות טכנולוגיה בעיקר. פעמים רבות יזמים כל כך עסוקים בפרויקטים ובעולם שלהם, שהם לא יודעים הרבה על העולם הפיננסי. זה סקטור שמאוד מעניין לעבוד איתו"

אלון סיני 12:1730.11.20

בניגוד לבנקאי השקעות בכירים אחרים, סולי אלן לאווי, מהבעלים של בנק Hyposwiss ג'נבה, המתמחה בבנקאות פרטית והמשמש כחבר הנהלה בבנק, מאמין שמניות טכנולוגיה רבות לא מתומחרות בשווי בועתי.

 

 

 

שווה להקשיב לדעה של לאווי לא רק בשל עשורים של ניסיון בתחום בנקאות פרטית המתמחה בהשקעות בשווקים בינלאומיים, אלא כי הוא אחד מאנשי המפתח, אליו מגיעים יזמי הייטק ישראלים כדי להתייעץ כשהם זקוקים לשירותי ניהול הון ועושר.

 

במרוצת השנים, הפך Hyposwiss לאחד מהבנקים השוויצרים עם הפעילות הכי משמעותית מול לקוחות ישראלים שעשו את הונם מאקזיטים או השקעות בחברות טכנולוגיה.

סולי אלן לאווי, בנק היפוסוויס סולי אלן לאווי, בנק היפוסוויס צילום: רועי פרץ

 

"שוקי ההון רשמו ירידות חדות בחודש מרץ. אנחנו מצידנו לא מכרנו והותרנו את תיקי ההשקעות של לקוחותינו כפי שהם. היינו צריכים למכור בינואר-פברואר, אבל לא עשינו זאת ולאחר מכן גם לא מכרנו מניות וזה הוכיח את עצמו כי השווקים תיקנו את כל הירידות בחזרה ואף עלו מאז", מספר לאווי בריאיון ל"כלכליסט".

 

"קיבלנו הרבה מאוד שיחות מלקוחות במהלך המשבר והם אמרו שהשווקים מתומחרים ביתר. אנחנו אמרנו להם שלושה דברים: העובדה שהבנקים המרכזיים והממשלות הבטיחו שיתמכו בכלכלות, זהו החסם התחתון לירידות בשווקים. מהזווית שלנו, המסר של הבנקים והממשלות היה חזק מאוד, היות והם פשוט הצהירו כי יעשו את כל מה שדרוש כדי לתמוך בכלכלה.

 

"הדבר השני היה הפחתת שיעורי הריבית בחזרה לאפס. כך, כל תמריץ ההשקעה באיגרות החוב יורד משמעותית, היות והתשואות יורדות. הדבר השלישי שאמרנו ללקוחות היה שעליך להבחין בין מניות מסקטורים שונים. השווקים חזרו ותיקנו וזה התבטא במדדים שחזרו לרמתם, אבל אם אתה בוחן מניה אחר מניה, ישנן חברות רבות שירדו בשיעורים של 40%".

 

"למשל, מניות הבנקים, רשמו ירידה של 40%-30% מתחילת השנה. המניות שעלו היו של חברות טכנולוגיה, בעיקר. זהו מצב מאוד נורמלי, בשל העובדה כי חברות כמו אמזון או ZOOM זכו למגמות עסקיות שהיו לטובתן, בהשוואה לחודש ינואר בתחילת השנה. במשך תשעה חודשים ראינו כאן תהליכים שלרוב מתרחשים רק במשך שנים ארוכות".

 

"בצורה מהירה מאוד, הדיגיטל והקניות אונליין, הפכו משמעותיות הרבה יותר, בהשוואה לשנה קודמת. אותן מניות כן הפכו ליקרות יותר, אבל אני לא חושב שהן לקראת קריסה, היות ויש הרבה הגיון כלכלי מאחורי החברות הללו והשווי הגבוה שלהן".

 

בנק עם מסורת היסטורית

 

יותר מ-70% ממניות Hyposwiss מוחזקות על ידי משפחת לאווי (Lawi), מאז שהתמזג עם Mirelis InvesTrust. כאן לא הסתיים מסע הצמיחה של הבנק, בשנת 2016 הבנק רכש את פעילות הלקוחות של דיסקונט שוויץ תמורת 11 מיליון דולר. בשנת 2019 בוצעה עסקה עם בנק הפועלים שוויץ, לרכישת יתרת פעילות הלקוחות של הבנק.

 

הגידול בהיקף הלקוחות והפעילות של הבנק הייתה הן אורגנית והן באמצעות מיזוגים ורכישות, כך שכיום 25% מהלקוחות של הבנק הם ישראלים בעלי הון, מספר כולל שמוערך ביותר מ-1,000 לקוחות.

 

"שוויץ היא מדינה טובה לשים בה כסף מחוץ לישראל"

 

"כשיש לך הון, במיוחד במדינות שאינן מערביות, השאלה הראשונה שאתה שואל את עצמך, היא היכן לשים את הכסף? במידה ואתה רוצה שכספך יוחזק מחוץ למדינת ישראל למשל, שוויץ היא בחירה טובה מאוד לכך", מסביר לאווי.

 

"זוהי מדינה סולידית מאוד שיש לה מוניטין ומסורת של יותר מ-300 שנה בבנקאות פרטית. כך שעבור ישראלים שרוצים לנהל את כספם מחוץ לישראל, אני חושב ששוויץ היא במקום הראשון". עוד אמר לאווי, "אחד המאפיינים המרכזיים של התקופה הוא אפקט הפחד. הבנקים הגדולים הופכים לכבדים מאוד ומתקשים לנהל אופרציות מורכבות בעידן שדורש תגובה מהירה לשינויים. אתה לא יכול להיות ביורוקרטי מאוד בעולם כה משתנה. מעבר לכך, כל גורם בהיררכיית התפקידים בבנקים גדולים, חושש שחלילה הוא יתפס זה שנקט בפעולה לא נכונה, כשהרגולציה הופכת קשוחה ושמרנית", מוסיף לאווי.

 

"בבנק שלנו, מאחר ואנחנו גם חברי דירקטוריון שגם מעורבים בפעילות מול לקוחות, יש לנו הבנה של העסק כאנשי שטח ופנים, זה משהו שמקטין את אפקט הפחד, העבודה כך יכולה להתנהל תוך חלוקת אחריות וקבלת החלטות מיטבית. אנחנו מכירים את הלקוחות שלנו טוב מאוד ומקרוב ומעניקים להם שירות מאוד אישי. הלקוחות יכולים להרגיש כשהם פונים, שהם מדברים עם נציגי הבעלים של הבנק ומבחינתנו רמת קרבה כזו אל הלקוחות היא חשובה מאוד לשני הצדדים".

 

לאווי מספר ל"כלכליסט" שהוא אוהב מאוד להעניק שירותים ליזמי הייטק. "ההייטק הוא אחד מהסקטורים שאנחנו הכי נהנים לעבוד איתם. יזמי הייטק מעניינים אותנו במיוחד, מאחר והם יצרו את הונם במהלך 20 השנים האחרונות. לרוב הם נמצאים במשרות בכירות מאוד, או במיזם השני והשלישי. פעמים רבות הם כל כך עסוקים בפרויקטים שלהם ובעולם שלהם שהם לא יודעים הרבה על העולם הפיננסי. מהסיבה הזו הם מעוניינים ללמוד כמה שיותר ולהיות מעורבים. אנחנו צומחים יחד איתם כל הזמן, בלמידה משותפת ובהון המנוהל. זהו סקטור מאוד מעניין לעבוד איתו", מוסיף.

 

למרות מגיפת הקורונה, מציין Lawi ששנת 2020 הייתה אחת המוצלחות של Hyposwiss. הבנק הגדיל את מספר הלקוחות החדשים, בעוד שהלקוחות הקיימים הגדילו את הסכומים המופקדים.

 

"הייתי מזועזע ממשבר 2008"

 

לאווי הודה שהיו לו הרבה תהיות לגבי איך משבר 2008 ישפיע באותם ימים על העסק, אבל אמר שבסופו של דבר, הבנק יצא נשכר מהמשבר."הייתי מזועזע ממשבר 2008. אמרתי לעצמי כיצד אנחנו נביא לקוחות חדשים לבנק? הייתי כל הזמן משוכנע ובטוח ששוויץ תעבור את המשבר. כל עוד קיימת יצירה חדשה של הון, שוויץ תמשיך להיות מדינה משגשגת בבנקאות העולמית.

 

"אני כל הזמן חשבתי כיצד נוכל למשוך לקוחות חדשים, מאחר ואין לנו מנגנוני שיווק טובים כמו של הבנקים השוויצרים הגדולים. אבל אנחנו התמודדנו עם המשבר הזה כמו פמילי אופיס שמעניק שירותי בוטיק, כך שלקוחות ידעו שאנחנו שם תמיד בשבילם וזה מה שעשה את ההבדל. לעומת זאת, ההנהלות של בנקים גדולים כמו UBS היו צריכות להתמקד בהצלת הבנק ולא היו עם הפנים ללקוחות, והמקום הזה לא רק שלא נפגענו, אלא צמחנו".

x