$
בורסת ת"א

המדינה סידרה לאשטרום רווח נקי של חצי מיליארד שקל

החלטת המדינה להחזיר לידיה את פרויקט הרכבת הקלה בירושלים תמורת 1.62 מיליארד שקל צפויה להניב לאשטרום, בעלת השליטה בסיטיפס, רווח נקי של 530 מיליון שקל ברבעון השני של 2021, ועשויה להפוך אותה לשנה הטובה בתולדותיה

ליאור גוטמן 07:3931.08.20

הלאמת הרכבת הקלה בירושלים והחזרת הפרויקט לידי המדינה עשויות להפוך את 2021 לאחת השנים הטובות בתולדות קבוצת אשטרום, אם לא השנה הטובה מאז הקמת הקבוצה.

 

כזכור, לפני כחצי שנה הודיע משרד האוצר שהוא רוכש חזרה (BUY BACK) את פרויקט הרכבת הקלה בירושלים בעבור 1.62 מיליארד שקל. מדובר במהלך שהתבשל במשך ארבע שנים, כאשר ההיגיון שבו היה שקווי רכבת חדשים שיופעלו בעיר חייבים לעבוד תחת אותו מפעיל. מאחר שיצא מכרז להקמת קו חדש (הקו הירוק), והמכרז לקו שלישי (קו כחול) נמצא כבר בשלב האישורים האחרונים, היה היגיון בהענקת כלל התפעול לידי גוף בודד.

 

180 אלף נוסעים מדי יום

רכישת הפרויקט מביאה לסיומה תקופה של מעל שמונה שנים שבהן הפעילה סיטיפס את הרכבת הקלה בירושלים והסיעה מדי יום כ־180 אלף נוסעים על קו של כ־14 ק"מ מהגבעה הצרפתית ועד להר הרצל. הרכבת הופעלה על ידי חברת סיטיפס, שאשטרום מחזיקה בה 50% (29% אשטרום הקבוצה ו־21% אשטרום נכסים, שהיא חברה־בת). קרן תשתיות ישראל מחזיקה 20%, קרנות המורים והגננות 10% והראל ביטוח 20%. מי שתפעיל את הקו הנוכחי, כמו גם תבנה את הקו החדש, היא שפיר הנדסה, שזכתה במכרז הממשלתי שניהל החשב הכללי. זאת, בשיתוף עם CAF הספרדית.

 

מה דעתך על מניית אשטרום קבוצה:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

במועד סגירת ההלאמה מול משרד האוצר, בתחילת שנת 2020, אשטרום העריכה שהיא תכניס מכל העסקה סביב 645 מיליון שקל, כאשר הרווח המיוחס לבעלי מניות החברה נאמד בזמנו בכ־430 מיליון שקל. בדו"ח הכספי של הקבוצה לרבעון השני של 2020 מפרסמת החברה, עתה באופן רשמי, ש"ביום 16 ביולי 2020 הושלם תהליך קבלת כלל האישורים הנדרשים וההסכם נכנס לתוקף".

 

 

הרכבת הקלה בירושלים הרכבת הקלה בירושלים צילום: עמית שאבי

 

באשטרום מעריכים ש"הודעת מדינת ישראל על הפעלת זכות ה־BUY BACK צפויה להיות ברבעון הרביעי של 2020". השורה התחתונה היא: "החברה צפויה לרשום בדו"חותיה הכספיים במועד ה־BUY BACK רווח נקי בסך של כ־530 מיליון שקל, כאשר חלק הרווח המיוחס לבעלי מניות החברה הוא כ־430 מיליון שקל". המשמעות היא שבמידה שלא יירשם אירוע יוצא דופן, רישום הרווח עשוי לסכם לחברה את שנת 2021 כאחת השנים המוצלחות בתולדותיה, אם לא המוצלחת שבהן. לשם השוואה, הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות לכל שנת 2019 הסתכם בכ־502 מיליון שקל.

 

קבוצת אשטרום נסחרת לפי שווי שוק של כ־3.6 מיליארד שקל, והיא עוסקת בקבלנות בניין ותשתיות, ייזום בנייה למגורים, נדל"ן מניב וייצור חומרי גלם לבנייה. בנוסף, היא בעלת השליטה באשטרום נכסים ואשדר. החברה נוסדה ב־1963, כאשר השליטה בה (כ70%) מוחזקת על ידי חברת יונדקו, חברה פרטית בבעלות חמש המשפחות המייסדות (נוסבאום, גירון, משורר, רובין ומור־ליפשיץ).

 

רווח נקי של 83 מיליון שקל ברבעון

עיון בתוצאות החברה לרבעון השני של 2020 מעלה שהיא סיימה אותו ברווח נקי של כ־83 מיליון שקל, מתוכם כ־71 מיליון שקל שמיוחסים לבעלי המניות. הכנסות הקבוצה לרבעון השני של השנה הסתכמו בכ־1.1 מיליארד שקל, ירידה של כ־6.1% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. עלות ההכנסות ירדה בכ־6.5% והסתכמה בכ־877 מיליון שקל, ואילו הרווח התפעולי של הקבוצה הסתכם בכ־153 מיליון שקל, ירידה של כ־24% ביחס לרווח תפעולי של כ־202 מיליון שקל בשנה שעברה.

 

למזלה של החברה, הוצאות המימון צנחו מכ־86 מיליון שקל לכ־51 מיליון שקל, מה שסייע לה לסיים את הרבעון ברווח נקי של כ־83 מיליון שקל לעומת רווח נקי של כ־104 מיליון שקל ברבעון השני של 2019, ירידה של כ־20%.

 

בהתייחס למשבר הקורונה, קבוצת אשטרום מעריכה ש"פעילות החברה תושפע בהתאם למידת והיקף התממשותם של גורמי הסיכון הרלבטיים". זאת, לרבות חשש ל"עיכובים באספקה של חומרי גלם נדרשים, גידול בעלויות הקמת פרויקטים, מחסור בעובדים באתרי הבנייה ועיכובים במסירה של פרויקטים, ירידה בכושר תשלום של שוכרים וביכולתם של רוכשים לעמוד בהתחייבויותיהם, ירידה בביקוש לשטחים להשכרה ובביקוש לדירות וירידה במחירי השכירות".

 

למזלה של אשטרום, ענף הבנייה הוגדר כענף חיוני במשק, ולכן "לחברה היתה אפשרות לעבוד בתקופת הסגר באתרים ובמפעלים, תוך כדי התאמות נדרשות בהתאם להנחיות הממשלה ולא נרשמה פגיעה מהותית בפעילות החברה". עוד צוין כי "במהלך תקופת הדו"ח התקבל בחברה צבר עבודות במגזר הפעילות בהיקף של כ־1.53 מיליארד שקל לעומת כ־1.08 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד".

 

מנגד, אומרים בחברה ש"תחום הנדל"ן המניב ממסחר מסתמן כנפגע העיקרי ממשבר הקורונה. מיד עם תחילת המשבר הודיעה אשטרום נכסים לשוכרי החברה במרכזי המסחר ובקניונים, כי בשל השלכות המשבר תקל בנושא גביית שכר הדירה ודמי הניהול בגין החודשים שבהם החנויות אינן פעילות. בחודש אפריל 2020 ניתן פטור מלא מתשלום שכר דירה ו־%50 מדמי הניהול, ובחודש מאי 2020 ניתנה הנחה של 30% משכר הדירה, בסכום של כ־8.4 מיליון שקל". במקביל, מלון בבלגרד נסגר ושוכריו זכו להנחות שכירות.

 

מימין: מנכ"ל אשטרום גיל גירון והיו"ר רמי נוסבאום מימין: מנכ"ל אשטרום גיל גירון והיו"ר רמי נוסבאום צילום: ישראל הדרי

 

x