$
בורסת ת"א

"נושאי משרה שמפצים בנק על אשראי שלא עלה יפה - תקדים"

בית המשפט המחוזי בת"א אישר את הפשרה בתביעות נגד דירקטורים ונושאי משרה, בטענה שחברות פרטיות של דנקנר קיבלו אשראי של 150 מיליון שקל ללא בטחונות. חברת הביטוח של הבכירים, בהם יאיר סרוסי, ציון קינן ואפרת פלד, תשלם

תומר גנון 07:4910.07.19

"יש להביא בחשבון את העובדה שמדובר במקרה תקדימי, בו מפצים נושאי משרה בבנק את הבנק ביחס להחלטה להעמיד אשראי שלא עלתה יפה". כך כתבה אתמול שופטת המחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בת"א, רות רונן, במסגרת פסק דין שבו אישרה הסדר פשרה שמאותתת, אולי, על רוח חדשה שנושבת לכיוון המערכת הבנקאית: אחריות אישית של נותני האשראי להלוואות שאינן חוזרות, במקרים חריגים שמעלים סימני שאלה ביחס להלכי קבלת ההחלטות ותקינותם.  

התובע שי נשר: הם התרשלו ופעלו בפזיזות

על פי הסכם הפשרה, 20 בכירים לשעבר בבנק הפועלים ישיבו לקופת הבנק 15.6 מיליון שקל, לאחר שנתבעו על מתן אשראי של 150 מיליון שקל ללא בטחונות לחברות פרטיות של איש העסקים, נוחי דנקנר. את הכסף תשלם חברת הביטוח של הנתבעים: דירקטורים ונושאי המשרה שבניהם היו"רים לשעבר, יאיר סרוסי ודני דנקנר; המנכ"ל לשעבר, ציון קינן, וכן דירקטורים כגון אפרת פלד, פנינה דבורין, ונחמה רונן.

 

מימין: ציון קינן יאיר סרוסי, דני דנקנר ואפרת פלד מימין: ציון קינן יאיר סרוסי, דני דנקנר ואפרת פלד צילום: אוראל כהן

 

הרקע לתביעה הוא שתי הלוואות, בסך כולל של 150 מיליון שקל, שהעניק הבנק במרץ 2009 ובינואר 2011 לחברת טומהוק שבשליטת דנקנר, המרצה כיום עונש של שלוש שנות מאסר על הרצת מניות אי.די.בי אחזקות.

 

בשתי הבקשות נטען כי נושאי המשרה הפרו את חובותיהם כלפי הבנק, כאשר אישרו את מתן האשראי לדנקנר ולטומהוק. לטענת נשר הם התרשלו ואף פעלו בפזיזות כאשר העניקו את האשראי, נוכח ההידרדרות במצבה הכלכלי של קבוצת אי.די.בי בשנים בהן התקבלו החלטות האשראי - הידרדרות אשר היה בה כדי להעיד על קריסתה הצפויה של הקבוצה.

 

עוד נטען כי ההלוואות ניתנו בניגוד לנוהלי בנק ישראל והוראות הרגולטורים, ובתנאים המיטיבים עם דנקנר, נוכח קשריו עם נושאי משרה בכירים בבנק. בהקשר זה נטען כי ההלוואות אושרו ללא ביטחונות הולמים ומתוך עניין אישי של בכירים בבנק - למשל בן דודו דני דנקנר - בטובתו של נוחי דנקנר. נשר טען שהנתבעים גילו אדישות בהחלטות למתן האשראי, כמו גם בניהול הגבייה של חובות אלה, באופן שהסב לבנק נזקים בסכום של 150 מיליון שקל.

 

נושאי המשרה כפרו בטענות. לגישתם החלטות בנושא הענקת אשראי הן לב לבו של העיסוק הבנקאי, ו"אין לכן בסיס להגשת תביעה בקשר להחלטות בעניינים אלה נגד נושאי משרה בבנק". הם הוסיפו כי עומדת להם טענת הגנה מכוח כלל שיקול הדעת העסקי, שכן ההחלטות עומדות בלב עיסוקו המקצועי של הבנק למתן אשראי, מאחר והם קיבלו בתום לב החלטות מיודעות, שהיו לטובת הבנק.

 

"יש להביא בחשבון את החיסכון במשאבי הבנק"

בסופו של דבר המחלוקת לא הוכרעה, משום שהצדדים הגיעו כאמור לפשרה. השופטת פירטה את מכלול השיקולים שלה לאישור הפשרה וכתבה בין היתר כי "יש לקחת בחשבון את האפשרות שטענה בדבר ניגוד עניינים של חלק מחברי הדירקטוריון הייתה מתקבלת (חלק מחברי דירקטוריון הפועלים ישבו גם בדירקטוריונים של קבוצת אי.די.בי, ת.ג), ואת ההשלכה של טענה אפשרית כזו (שהמשיבים כפרו בה) מול יתר טענות ההגנה של המשיבים".

 

עוד הוסיפה רונן כי "יש להביא בחשבון את הוודאות של התשלום, את העובדה שהבנק יקבל אותו כבר עתה ולא בסוף ההליך, ואת החיסכון במשאבי הבנק, שלא יצטרך לנהל את התביעה לגופה". רונן קבעה בנוסף כי נשר יקבל 600 אלף שקל כגמול למבקש, ועורכי דינו יקבלו שכר טרחה 2.4 מיליון שקל. את בנק הפועלים ייצגו עורכי הדין פיני רובין, ירון אלכאווי, אמנון ביס והלה סבח ממשרד גורנציקי ושות'. את הבכירים ייצג עו"ד צבי אגמון.

  

נוחי דנקנר נוחי דנקנר צילום: אוראל כהן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x