$
בורסת ת"א

מחשש ללחץ מצד הבנקים: שחקני הנוסטרו נפטרו ממניות תמר

תמר פטרוליום נפלה ב־4.5% במהלך יום המסחר הראשון וסגרה את היום עם ירידה של 2.5% ביחס למחיר בהנפקה

אורן פרוינד 07:1325.07.17

תמר פטרוליום, שהונפקה בשבוע שעבר בתל אביב ומחזיקה ב־9.25% מהזכויות הכלכליות במאגר תמר, חוותה תנודות חדות אתמול ביום המסחר הראשון שלה בבורסה. המניה רשמה במהלך המסחר ירידות של 4.5% אך הירידות התמתנו ל־2.5% עד לסוף יום המסחר. מחזור המסחר היה נמוך יחסית, והסתכם בכ־30 מיליון שקל, שמהווים כ־5% בלבד מהיקף המניות שמוחזקות על ידי הציבור. הסיבה לנפילה במהלך היום היא הכמות הגדולה של גופי הנוסטרו שרכשו בהנפקה, שמכרו את הסחורה מחשש לדרישה להגדלת הבטוחות שנתנו לבנקים.

 

פסגות ואלטשולר נמנעו

מכיוון שההנפקה נעשתה ללא הפרדה לשלב מוסדי ושלב ציבורי, לא הוענקה למוסדיים עמלת התחייבות מוקדמת – ולא פורסמה רשימת המשקיעים המוסדיים וגופי הנוסטרו שרכשו בהנפקה. ההנפקה נעשתה במתכונת הזאת בהתאם לנעשה בהנפקות בחו"ל, כדי למשוך משקיעים זרים. אלא שאתמול דיווחו ארבעה גופים מוסדיים על הפיכתם לבעלי עניין בחברה, עם אחזקה כוללת של כ־27% מהונה המונפק.

 

פתיחת המסחר בבורסה - תמר פטרוליום פתיחת המסחר בבורסה - תמר פטרוליום צילום: דניאל בר-און

 

קבוצת הראל מחזיקה באמצעות כספי הנוסטרו וחסכונות העמיתים כ־8.9% מתמר פטרוליום (12.36% מזכויות ההצבעה). האחזקה מצטרפת לכ־3% ממאגר תמר שרכשה הראל ביולי 2016 ישירות מנובל אנרג'י תמורת 369 מיליון דולר. קרנות ההשתלמות של המורים והגננות מחזיקות ב־7.61% מהון המניות (10.57% מזכויות ההצבעה). מנורה מבטחים מחזיקים ב־6% מהון המניות (8.33% מזכויות ההצבעה), ועמיתים קרנות פנסיה מחזיקים בכ־4.31% מהמניות (כ־6% מזכויות ההצבעה). בתי ההשקעות פסגות, שידוע כי הוא מחרים הנפקות שקשורות ליצחק תשובה לאור הסדר החוב בדלק נדל"ן, ואלטשולר שחם לא השתתפו בהנפקה.

 

תמר פטרוליום הוקמה על ידי דלק קידוחים שבשליטת קבוצת דלק של תשובה לצורך רכישת זכויותיה במאגר תמר. בשלב הראשון תמר פטרוליום רכשה 9.25% מהזכויות, ובעתיד היא צפויה לרכוש את יתרתן (22%). לפני כשבוע השלימה תמר פטרוליום גיוס הון ראשוני (IPO) של 200 מיליון דולר, לפי שווי של כ־330 מיליון דולר, לאחר ששבוע קודם לכן גייסה כ־650 מיליון דולר (נטו) באג"ח.

 

המאגר עשוי עוד להתרחב

לפני שבוע נחשפה ב"כלכליסט" הערכת שווי שביצע בנק HSBC לתמר פטרוליום. ב־HSBC העריכו את החברה בשווי שבין 423 מיליון דולר (בהנחת שיעור היוון של 8%) לשווי של 508 מיליון דולר (בהנחת שיעור היוון של 6%). בתוספת חוב של 650 מיליון דולר שגייסה תמר בישראל באג"ח, השווי הממוצע שנגזר למאגר תמר הוא 12.06 מיליארד דולר. מדובר בשווי שנמוך ב־2% מהשווי שנגזר למאגר תמר בעסקת הראל־נובל אנרג'י, ששיקפה שווי של 12.3 מיליארד דולר למאגר תמר.

 

בנוסף מעריכים האנליסטים ב־HSBC את פוטנציאל תרומת השווי של פרויקט ההרחבה ב־52–58 מיליון דולר נוספים לשווי החברה – תוכנית שמקדמים בעלי המניות של תמר פטרוליום להרחבת הפרויקט אם ההסכם שנחתם עם מצרים ב־2014 להקמת שני מתקני הנזלה אכן ייצא לפועל. ההרחבה תצריך השקעה של כ־185 מיליון דולר לתמר פטרוליום, שמצד אחד יצמצמו את חלוקת הדיבידנד לזמן קצר, אולם מצד שני יגבירו את קצב ההפקה, המכירות וגם חלוקת הדיבידנד לאחר מכן.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x