$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

בעלי מניות בדלק אנרגיה: לחלק 150 מיליון שקל דיבידנד

במכתב להנהלת החברה דורשים חלק מבעלי המניות כי החלטה על חלוקת דיבידנד תוכל להתקבל באסיפה כללית — לא רק בדירקטוריון. עוד הם תובעים מדי שנה חלוקה של 25% מהרווח השנתי. החברה: "חלוקת דיבידנד תהיה חוסר אחריות"

גולן חזני וליאור גוטמן 06:5119.12.16

בעלי מניות של דלק אנרגיה יוצאים שוב למאבק נגדה, והפעם לוחצים עליה לחלק דיבידנד בהיקף של 150 מיליון שקל. שלושה בעלי מניות, חיים לוונטל, חברת סייקס ועזריאל ז'ולטי — משקיע בתחום האנרגיה שהיה שותף גם למאבקים קודמים עם החברה — שיגרו באמצעות עו"ד אלון בנימיני מכתב ליו"ר החברה גבי לסט ולמנכ"ל אסי ברטפלד, ובו דרישה לדון בנושא באסיפה הכללית. המחזיקים מנהלים מגעים עם שני גופים מוסדיים המחזיקים במניה להצטרף לדרישה.

 

ניסיונות המחיקה לא צלחו

 

דלק אנרגיה בשליטת יצחק תשובה היא חברת אחזקות השולטת בשותפויות האנרגיה דלק קידוחים ואבנר. תשובה ניסה למחוק אותה מהמסחר כמה פעמים באמצעות הצעות רכש, אולם אלה כשלו מאחר שבעלי המניות מקרב הציבור סברו שההצעות אינן אטרקטיביות מספיק, וכי החברה נסחרת בחסר משמעותי. דלק אנרגיה נסחרת בשווי של 11.5 מיליארד שקל, ו־88% מהמניות מוחזקות בידי קבוצת דלק. מניית החברה עלתה ב־29% מתחילת השנה.

 

 

 

ב־2014 שכרו בעלי מניות מיעוט בחברה את שירותיו של דוד בועז, מי שהיה הממונה על התקציבים באוצר, לכתוב חוות דעת על שווי החברה. זה הגיע למסקנה שהשווי הריאלי של דלק אנרגיה הוא 20.9 מיליארד שקל, והוא גבוה ב־70% מהשווי בבורסה באותה עת. חוות הדעת סייעה לכך שבעלי מניות המיעוט סיכלו הצעת רכש רביעית של דלק למחיקת החברה.

 

במכתב מבקשים בעלי המניות להכניס שלוש הצעות לסדר היום של אסיפת בעלי המניות, שמיועדת להתקיים ב־10 בינואר: שהחלטה על חלוקת דיבידנד תוכל להתקבל גם באסיפת בעלי המניות ולא רק בדירקטוריון החברה; שבכל שנה, בתוך 30 יום מפרסום הדו"חות השנתיים, תחלק החברה 25% מהרווחים שנצברו באותה שנה כדיבידנד; וש־150 מיליון שקל יחולקו כדיבידנד עד 15 במרץ 2017 על בסיס רווחי 2015. אשתקד רשמה דלק אנרגיה רווח נקי של 453 מיליון שקל. בדלק אנרגיה אין מדיניות דיבידנד, מאחר שלדברי החברה אין לה תזרים מזומנים קבוע. יצוין כי כדי להעלות הצעה לסדר היום נדרשת אחזקה של 1% לפחות במניות החברה, ולא ברור אם לקבוצה יש אחזקה בהיקף כזה, שכן מדובר באחזקה בשווי של 115 מיליון שקל.

 

אתגר משמעותי לא פחות מציבים המחזיקים לתשובה בעצם העמדת מועמד מטעמם לתפקיד הדח"צ שאמור להיבחר באותה אסיפה. החברה העמידה לבחירה את מאיר מרום, אולם המחזיקים מעמידים מועמד משלהם — רון נחמני.

יצחק תשובה יצחק תשובה צילום: עמית שעל

 

המחזיקים טוענים כי אף שדלק קידוחים ואבנר מעלות דיבידנדים לדלק אנרגיה, זו איננה מחלקת אותם ומשאירה אצלה את המזומן, וכי הם השקיעו ורכשו מניות של החברה הרבה לפני גילוי השדות תמר ולווייתן. בדו"חות התזרים של החברה מופיעים נכסים חופשיים בהיקף של 5.7 מיליארד שקל, כשמדובר בעיקר במניות דלק קידוחים ואבנר.

 

בקבוצת דלק דוחים את הטענות על הסף ואומרים כי כל הדיבידנדים מהשותפויות־הבנות משמשים לפירעון חובות למחזיקי אג"ח ולבנקים, וכי המזומן האמיתי בקופה מופיע בדו"חות הסולו שלה — 6 מיליון שקל. "האינטרס הכי גדול לחלק דיבידנד הוא של קבוצת דלק, אבל זה יהיה חסר אחריות", נמסר מהחברה, "שכן במקרה של תקלה בהעלאת דיבידנדים מהחברות־הבנות לא תוכל דלק אנרגיה לפרוע בזמן חובות. מדובר בטענות מגוחכות, שמועלות כחלק מהליכי סרק שמנהלת כמה שנים קבוצה קטנה של בעלי מניות מיעוט, ומטרתה לנסות ולהוציא מהחברה כספים שלא כדין. אנו דוחים על הסף את הדברים כי הם אינם נכונים״.

 

קידוח לווייתן 5 יוצא לדרך

 

בתוך כך, שותפויות הגז דלק קידוחים, אבנר ורציו, בשיתוף נובל אנרג'י האמריקאית, אישרו בסוף השבוע קידוח חדש במאגר לווייתן, שמטרתו לאשש דיווחים שלהן לבורסה על כך שנפח הגז במאגר הוא 620 מיליארד מ"ק. ביוני קבע משרד האנרגיה שנפח הגז במאגר אינו עולה על 500 מיליארד מ"ק. הפעולה מסייעת לשותפויות להוכיח לשוק ההון כי פיתוח המאגר מתקדם אף שלא התקבלה החלטה רשמית על כך.

 

עלות הקידוח נאמדת ב־77 מיליון דולר והוא יבוצע בעומק 5.2 ק"מ. הפקת הגז מתוכננת לסוף 2019.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x