$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

מגדל מציעה לחוסכי מקפת מאות שקלים כדי שלא יעזבו

חברת הביטוח מציעה מענק שימור של מאות שקלים ללקוחות שהחליטו לעזוב את קרן מקפת לטובת מתחרה קטנה יותר. בשנים האחרונות מקפת, קרן הפנסיה השנייה בגודלה בישראל, סובלת מביצועים נמוכים ועברו ממנה כ־2 מיליארד שקל למתחרים

עמיר קורץ ורחלי בינדמן 06:5111.12.16

חברת הביטוח מגדל מעלה הילוך במאמצי השימור האגרסיביים שלה ללקוחות שהחליטו לעזוב את קרן הפנסיה שלה מקפת, השנייה בגודלה בישראל. ל"כלכליסט" נודע כי אנשי השימור של מגדל החלו להציע מענקים של מאות שקלים לחוסכים שהורו על העברת כספי הפנסיה שלהם ממקפת לקרנות מתחרות. היקף המענק, ככל הנראה, הוא סביב גובה דמי הניהול השנתיים מהצבירה. לחוסכים הובהר כי המענק לא מותנה בשום התחייבות ובעוד כחודש הם יוכלו להחליט לעבור קרן ולשמור את המענק. עם זאת, במגדל כמובן מקווים שהחוסכים ייתנו הזדמנות נוספת לביצועי הקרן.

 

ההצעה של מקפת היא אמצעי שימור חריג בענף

 

באחת משיחות השימור שהגיעו לידי "כלכליסט" המליץ איש השימור לא לעבור לקרן קטנה של בית השקעות, אם כבר רק לקרן של חברת ביטוח אחרת. לדבריו, זאת בשל היעדר ניסיון לכאורה בתחום הפנסיה של הקרנות הקטנות וחשש מגירעונות אקטואריים כשיצטרפו אליהן חוסכים חדשים (בהתעלמות מקיומו של ביטוח משנה לקרנות הקטנות). בנוסף, הנציג היה נכון להציע דמי ניהול מופחתים.

 

בעל השליטה במגדל שלמה אליהו בעל השליטה במגדל שלמה אליהו צילום: עמית שעל

 

ככל הידוע, קרן הפנסיה הגדולה בישראל, מבטחים החדשה של קבוצת מנורה, שקלטה בשנים האחרונות את רוב נוטשי מקפת, לא מנהיגה שיטת מענקים דומה. כך גם קרנות הפנסיה של הראל, כלל ושל הפניקס. מדובר, אם כן, בכלי שימור חריג שנפוץ בשוק הגמל ביחס לגופים הסובלים מפדיונות כבדים שמנסים לשנות את המומנטום, שמטבע הדברים מזין את עצמו.

 מקפת, המנוהלת על ידי בצלאל צוקר, איבדה בשנתיים האחרונות יותר מ־2 מיליארד שקל לטובת קרנות מתחרות, בייחוד מבטחים החדשה. המומנטום השלילי שממנו סובלת הקרן טמון בראש ובראשונה בתשואות חלשות בחמש השנים האחרונות, שעומדות על תשואה מצטברת של 37.42%, בהשוואה לממוצע הענפי של 41.45% (נכון לאוקטובר 2016).

 

נוסף על כך סובלת קרן מקפת מבעיה ניהולית. מגדל מתקשה לנצל את הכוח השיווקי שלה בדמות קבוצה ענקית של סוכנויות ביטוח בבעלות, ובהם הסוכנות הפנסיונית הגדולה בישראל מבטח סימון, כדי לעצור את שטף העזיבות. למנהלי הקרן לא נותרו הרבה ברירות, וכדי לשמר לקוחות הם מנסים לתגמל חוסכים במענקים.

 

קרנות הפנסיה נגררו להפחית את דמי הניהול

 

בתחילת נובמבר יצאו לדרך שתי קרנות ברירת המחדל, שזכו במכרז של המדינה לאחר שהתחייבו לדמי ניהול מופחתים לכל מי שיבחר להצטרף אליהן ללא כל תנאי. הזוכות, מיטב דש והלמן אלדובי, שהציעו דמי ניהול השואפים לאפס, טרפו את הקלפים בשוק הפנסיה. הדבר בא לידי ביטוי בעיקר בלחצים של מעסיקים גדולים להוריד דמי ניהול בהסכמים מול קרנות הפנסיה הגדולות, אך גם בפניות עובדים לקרנות הפנסיה הגדולות שבהן הם חוסכים (או שקלו לחסוך). לחצים אלה גררו הצעות להפחתה בדמי הניהול לרמה שלא נודעה בעבר. רפורמה זו, היתה ככל הנראה זרז למהלך של מקפת, שסובלת ממילא מפדיונות.

 

לרפורמת ברירת המחדל מצטרפת רפורמה נוספת — רפורמת איחוד החשבונות — שהובילה רשות שוק ההון תחת המפקחת דורית סלינגר. הרפורמה קובעת כי עובד שמצטרף למקום עבודה חדש ומתחיל לחסוך בקרן פנסיה חדשה, כספיו הצבורים מקרנות ישנות יאוחדו עם הקרן הפעילה. זאת במטרה להפחית את דמי הניהול, שבקרנות לא פעילות מזנקים למקסימום החוקי. מקפת, כגוף פודה, עלולה להיפגע מאוד מרפורמה זו: לא רק שתאבד לקוחות, כספים נשכחים שנצברו במקפת יימשכו לטובת הקרן הפעילה.

 

בימים אלה שוכבת טיוטת תקנות של רשות שוק ההון שמטרתן למנוע מגופים לשמר חוסכים שכבר נתנו הוראת מעבר ולמנוע משיחות שימור כאלה להתקיים. חברות הביטוח מפעילות בימים אלה לחצים כבדים כדי לטרפד תקנות אלה, שמשרתות כמובן את הקרנות הקטנות, בייחוד קרנות ברירת המחדל.

 

ממגדל לא נמסרה תגובה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x