$
בורסת ת"א

המסחר באופציות בבורסת ת"א הגיע לשפל של 13 שנה

באוגוסט הסתכם מחזור המסחר היומי הממוצע באופציות על מדד ת"א־25 ב־101 אלף יחידות. המשמעות: הכנסות הבורסה יחתכו. הסוחרים תולים את האשמה ברגולציה הכבדה, ברפורמת המדדים ובהעלאת העמלות

רחלי בינדמן 08:0205.09.16

בזמן שהנהלת הבורסה מתמודדת מול ועד העובדים הדורש תוספות שכר והטבות, מחזורי המסחר שברו שפל חדש. המחזור היומי הממוצע באופציות על מדד ת"א־25 באוגוסט עמד על 101 אלף יחידות — שפל שלא נראה בבורסה 13 שנה מאז ספטמבר 2003. אז עמד המסחר על 99 אלף יחידות, בשל מבצע חומת מגן ותקופת מיתון כלכלי מקומי.  

אמנם לכל אורך השנה ישנה ירידה במחזורים (מאז מרץ 2016 המחזורים התכווצו ב־25%), אך אוגוסט, שבו באופן מסורתי המחזורים נמוכים כי רבים בחופש, שבר שיאים שליליים. במקביל, באוגוסט נרשמו מחזורים גבוהים יחסית במניות השורה השנייה והשלישית. אך הסיבה לכך היא טכנית — רפורמת המדדים בבורסה תזרים כסף רב באופן סינתטי למניות קטנות שייכנסו למדדים, ולכן גורמים כמו שחקני נוסטרו וחברות תעודות סל נערכים לכך וגוזרים קופון. כשהמדדים יעודכנו בתחילת השנה הבאה, המחזורים הגבוהים יצטמצמו.

 

המשמעות של החולשה במחזורים היא ירידה בהכנסות הבורסה, שגובה עמלות מסחר. במקביל לכך, הבורסה, בראשותו של אמנון נויבך, צריכה להתמודד עם עלייה עקבית של כ־6% בשנה בשכר העובדים כתוצאה ממנגנון טייס אוטומטי הקבוע בהסכמי השכר שלהם.

 

 

פעילים במסחר בבורסה ובשוק הנגזרים תולים את הירידה במחזורים בארבע סיבות עיקריות. הראשונה היא העלאת העמלות לסוחרים באופציות. בתחילת 2015, בהנחיית מנכ"ל הבורסה יוסי ביינארט (שנעדר זמנית עקב מחלה), הוחלט להעלות את עמלת המסחר בנגזרים על מדד ת"א־25 (אופציות מעו"ף). במקביל הופחתו עמלות המינימום. סוחר בבורסה אמר ל"כלכליסט" כי "הכוונה להפחית עמלות לציבור לא הגיעה לכיס הציבור כי הבנקים, שהם המתווכים במסחר, לא גלגלו את ההנחה. בזמן שנהוג להעניק לסוחרים גדולים הנחה על המחזור הגבוה שהם מספקים, הבורסה דווקא העלתה לנו את העמלות וזה לא ממש הצליח לה כי מחזורי המסחר ירדו יותר מהעמלה שהועלתה (העמלה הועלתה ב־16% והמחזורים ירדו ב־25% — ר"ב)".

 

הסיבה השנייה היא הקשחת דרישות ההון מהסוחרים בעקבות באזל 3. כפי שנחשף ב"כלכליסט", ביוני האחרון היתה אמורה להיכנס הוראה של בנק ישראל שמחייבת את הבנקים לדרוש מחברי הבורסה להגדיל משמעותית את דרישת הביטחונות מול הסוחרים באופציות. בעקבות פניית הנהלת הבורסה לבנק ישראל החליט האחרון לדחות את יישום ההוראה בחצי שנה, ועל פי הערכות הוא אף יאריך את הדחייה בשנה. עם זאת, פעילים בשוק מספרים כי כבר עתה הם מקטינים חשיפות וחלקם אף יוצאים מהתחום בשל ההנחה כי בסופו של דבר ההוראה תיושם.

 

רפורמת המדדים היא הסיבה השלישית. הסוחרים הגדולים לא מרוצים מהרפורמה שמנהיגה הבורסה, שבמסגרתה מדד ת"א־25 יהפוך למדד ת"א־35 (מספר החברות בו יגדל ל־35). "השינוי יפגע באטרקטיביות של הנגזרים המקומיים", אמר סוחר גדול ל"כלכליסט", "יתווספו עוד מניות לא סחירות למדד. זה יקשה על הפעילות בו וזה גם מחייב התאמות של גורמי מסחר שונים למדד בהרכב החדש, וזה ייקח זמן וכסף. לא בטוח בכלל שהעלות תצדיק את המטרה".

 

הסיבה האחרונה היא הרגולציה. הסוחרים טוענים כי הרגולציה דוחקת את המוסדיים להשקעות מעבר לים ופוגעת גם בלקוחות פרטיים קטנים.

 

מבורסת ת"א לא נמסרה תגובה. 

 

בורסת ת"א בורסת ת"א צילום: אוראל כהן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x